of 58952 LinkedIn

'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
41 reacties
De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door oud-ABP-er op
En laten we ook niet de inhoudingen 1982 op onze salarisstroken bij het ABP vergeten, toen de ambtenaar medio jaren 80 2 keer 4% salaris mocht inleveren. Tot 1996, datum privatisering, waren de ABP-medewerkers ook rijksambtenaar en mochten dus ook vrolijk mee-inleveren.
Door JT op
Niets nieuws onder de zon. Maarre...mijnheer de directeur? Had u daar niet iets eerder mee kunnen en moeten komen? Blijkbaar was u in die tijd even betrouwbaar en integer als de nu door u verguisde regering.
Door gvdh (zelfstandig ondernemer) op
inderdaad niets nieuws.
wel heel lang genegeerd.
ook andere pensioenfondsen hebben onder druk van de overheid en in de waan van het toenmalige economisch groeidenken grote bedragen aan betaalde premies teruggstort aan de werkgevers.
tijd voor een parlementaire enquette??
Door diuz (medewerker rechtspsoitie) op
Ach, vandaar dat de pensioenpremie per 1 april 2011 omhoog gaat. De werknemers mogen de tekorten dus wederom gaan aanvullen.
Door Jan (ambtenaar) op
25 plus 15 plus 10, dus 50 miljard nu terugvorderen van de Staat (met rente)!
Door Hannes Haganum (lezer en overheidsdienaar ) op
Over integriteit bij de overheid gesproken !!

Over de rug van haar personeel heen heeft de overheid financiële blunders weggewerkt. En wat deed ons parlement ? Daar keek men de andere kant op of men snapte het eenvoudigweg niet, maar daarvoor durfden ze niet uit te komen.
Door oscar op
Hoe zit het overigens met de lonen van hen die bij het ABP werken? Worden die ook gekort / bevroren, of krijgen die wel loonsverhogingen / bonussen van het door ons ingelegde geld.
Door oscar op
Beste regering, begin direct maar met terug betalingen en betaling van rente over het "geleende "geld.
Door bas (logicus) op
Het probleem is in werkelijkheid vele malen groter want dit graaien in de pot doet de overheid niet alleen bij deze pensioenverzekeraar.
Ook de SVB ontvangt al een tiental jaren een overschot aan afdrachten.
De afdracht wordt door creatief boekhouden gerekend tot belastinginkomsten.
En de overheid bepaalt toch hoe de belastinginkomsten worden uitgeven.
Dit overschot zou nu reeds vele tientallen miljarden moeten bedragen.
Alle ontbrekende bedragen uit pensioenfondsen (in welke vorm dan ook en gemaakt door de overheid) horen eigenlijk opgeteld te worden bij de Nederlandse staatsschuld.
We zitten reeds ver boven de door de EU gestelde maximum norm van 60% BBP aan staatsschuld.
Daarbovenop horen nog de bovengenoemde afromingen op de pensioenen/AOW, het kosten plaatje gerealiseerd door Wouter Bos en de zogenaamde inkomsten uit privatisering van staatsbedrijven geteld te worden.
De Griekse staatsschuld bedroeg 133% BBP de Nederlandse staatsschuld zit er zonder creatief boekhouden slechts enkele procentjes vanaf. Met de huidige stand van zaken zitten we er met nog drie blunderende kabinetsperiodes door die grens. Griekenland kreeg een ruime 100 miljard staatshulp. Nederland (demografisch en gezien BBP per inwoner) daarentegen, zal eerder rond de 400 á 500 miljard nodig hebben. En ik geloof niet dat de EU bereid is / in staat is om aan zo’n waanzinnig hulpverzoek gehoor te geven.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Laten we eens een referendum houden of we Ierland en Griekenland geld moeten geven of dat we door de overheid ontvreemd geld terug in de pensioenfondsen terug moeten storten.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners