of 60264 LinkedIn

'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
41 reacties
De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door johnvanden berg (gepensioenneerd) op
Inderdaad werd er geld teruggestort naar de werkgevers, met dien verstande dat bij eventuele problemen, deze zelfde werkgevers de pensioengaten zouden opvullen. En het zijn uiteraard niet alleen de ambtenaren die er onder lijden maar de gehele werkende en gepensioenneerde bevolking van Nedrland.
Ik wacht op actie.
Door Gerhard Hof op
Ik zou graag meer willen weten over het ' plunderen door de overheid' van het ABP
Door Frank (HRM medewerker) op
Helaas moeten we de zere vinger op meerdere plekken leggen.
Een slapende vakbond in de jaren negentig en een stelende overheid. Als betalende burger zijn we ALTIJD al uitgekleed. Neem nu een de zgn solidariteits heffing, in de jaren 80 zodat iedereen aan het werk kon blijven, Diefstal van pensioen gelden. kwartje van Kok etc.
Beste mensen het is en blijft modderen met mensen die aan de macht c.q. geld geroken hebben.
Door annelie op
Ik wil graag actie, maar wie neemt het voortouw? Wij kunnen niet na 45 jaar met pensioen en de premie moet verhoogd worden, allemaal onder het mom dat we met zijn allen ouder worden. Dat is de oorzaak dus helemaal niet. Ons pensioen is gewoon leeggeroofd door de overheid. Waar blijven de normen en waarden van de regering. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven. Hebben ze geen integriteitsbelofte af moeten leggen? Dan blijf je ook van andermans pensioen af!!!!
Door Hans van Veen (flo) op
In aanvulling op vorig bericht:
Laten alle vakbonden a la de Stichting Leaseverlies nu eens de Stichting PENSIOENVERLIES oprichten. Ik denk dat alle ambtenaren, die samen veel macht hebben dit kunnen bewerkstelligen door massale druk op de vakbonden uit te oefenen. Wie neemt het voortouw? Of welke politieke partij durft????
Door Hans van Veen (flo) op
Het moet toch niet zo moeilijk zijn voor alle ambtenarenbonden om hun juristen een claim voor te laten bereiden om deze overheid aansprakelijk te stellen voor de staatsdiefstal van de opgebouwde pensioenrechten zeker na 40 jarige betaling van de deelnemers.
Een soort van tante Pollewop zag ik namens het ABP haspelen met de vragen van de reporter.
Ook is het zaak dat de ouderenbonden nu de handen ineenslaan voor een massale actie.
Laat ook de bestuurlijke wanbestuurders die door het old boys netwerk zijn aangesteld geen zeggenschap meer krijgen bij het APB. Harry Borghouts is als geflopte CDK het voorbeeld. Het ABP is in het besturen een feodale organisatie die geen verantwoording aflegt aan haar deelnemers. Haary is het prototype daarvan. Willen wij dat?
Door de wolluf (gepensioneerd) op
Als onze aktiebereidheid net zo groot zou zijn als bijvoorbeeld in Frankrijk dan weet ik nog niet hoe het zou zijn afgelopen. Feit is in ieder geval dat onze overheid en dat geldt ook voor de politiek een en andermaal bewezen heeft absoluut niet betrouwbaar te zijn. Betrouwbaarheid is een van de beginselen van behoorlijk bestuur. Maar misschien is een gang naar het Europese Hof een idee?
Door Niet meer zo naief aub op
@Norbert,
Sorry hoor, maar verreweg de meeste grepen in de kas zijn onder aanvoering van CDA en VVD (inclusief Geert) gedaan. Laat je toch niet inpakken door die rechtse jongens die de schuld voor de effecten van privatisering, uitverkoop van staatsbedrijven en de bankencrisis bij links leggen, en dan vervolgens de mensen met lage inkomens nog een keer gaan plunderen door ze de rekening te laten betalen.
Door Norbert (wijkzaken) op
Ik ben ook van de tijd na de babyboom 1946-1955. Ik loop dus alles mis wat die generatie heeft gekregen: prepensioen, VUT, FPU, gouden en zilveren handdrukken. Maar ik kan mij wel prijzen met: geen voorrang meer op het krijgen van een huis, verlaging jeugdlonen 70/80, verlenging salarisschalen, afschaffen hypotheekregeling, verlenging pensioengerechtigde leeftijd en het kerstpakket gaat er ook wel aan ben ik bang voor. En dan het leeggeroofde ABP. Het zou inderdaad eens goed zijn van dit rechtse kabinet dat zij de grepen in de kas van links gaan corrigeren. Doen!
Door JW (Adviseur) op
Ik ben zo blij dat ik nu een interiteitscursus heb gevolgd en de ambtseed heb afgelegd.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners