of 64231 LinkedIn

'Overheid plunderde pensioenreserves ABP'

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
41 reacties
De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.

Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.

Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kreuger (is dat relevant?) op
Hoe zit het met de gestolen VUT jaren? In plaats van uitbetalen van mijn 59e tot mijn 65e levensjaar is dit niet twee jaar verschoven zoals de pensioenleeftijd dit is, maar er wordt 2 jaar gekort, dwz. uitbetaling vanaf mijn 61e tot mijn 65e levensjaar. Welk streepjespak steekt hier mijn twee jaar vut uitkering in zijn binnenzak?
Door R. Massink (Manager) op
Jammer dat dit niet in het nieuws komt of de oppositie de 2 kamer ter verantwoording roept, dit gaat in tegen elk gevoel van (recht)vaardigheid, de burger moet zijn hypotheek (schulden) betalen en zich aan zijn afspraken/garanties houden aan bv de belasting dienst. Onze overheid hoeft dat kennelijk niet, wat levert dat op berusting of volkswoede?
Door willem (AOWer bouwkundige) op
Er worden rake dingen gezegd in de reacties. Pensioenfondsen doen in hoge mate aan communicatietechnieken om het pensioenbewustzijn tussen de oren van iedereen te houden en zo ook de verplichtstelling. Als de onnodige, overbodige verplichtstelling is verdwenen is het gedaan met die chantage en geldroverijen. Een eerlijker en betere oplossing is er niet. Durft u de stoute schoenen aan te trekken? Met een beetje kukeleku zal het u geen windeieren leggen. Ga er met uw werkgever over praten en of bespreek het met uw collega's. Laat u niet langer weggeldindebodemlozeputfobieculeren.
Door Hans (pensionade) op
Ik raad iedereen aan op Uitzending gemist de uitzending Reporter van de KRO van 27 november 2010 nog eens te bekijken.
Door Willem (wao) op
Echt onbegrijpelijk dat dit stelletje dieven hier gewoon mee wegkomt . Als ik een brood pik ga ik de bajes in .En dit stelletje witte boord criminelen die Jan met de pet nu weer gaan korten op hun pensioen gaan gewoon vrij uit .Bah ik moet braken ,wat is dit land ziek Ze moesten die hele kliek in DenHaag er uit trappen.Inclusief al die directeuren die hun bonusnen gewoon door blijven innen .
Door frankkie (pensionado) op
1.Hoe effectief en efficient is de organisatie c.q.bestuur van het ABP
2.Op welke wijze bezuinigt het ABP/organisatie
in deze tijden
3.Op welke wijze hebben leden inzicht in het
reilen en zeilen van het ABP,nu zij op geen enkele wijze in het bestuur zijn vertegenwoordigd (adviesraad is een wassen neus).
4.deze vragen worden noch door vakbonden ( wie vertegenwoordigen zij nog) en werkgevers gesteld
5.Zou een onderzoek daaromtrent niet in de rede
liggen ( gevoerde beleid, management , bestuurs-
kosten, kosten apparaat en wat dies meer zij).
Door Frankkie (pensionado) op
1.Met de wetenschap van nu hadden we toen moeten reageren
2.nog steeds hebben de leden geen stem in het bestuur
ABP
3.Vakbonden en werkgevers regelen het nog steeds
(voorheen veel ex politici in het bestuur,weinig
deskundigheid )
4.lubbers erkent nu pas de fout voor het graaien
door de regering destijds
5.de vraag is of het juridisch mogelijk is om
de greep in de kas weer ongedaan te maken
6.Verzet ouderen is nu aan de orde middels
politieke partij 50 plus ( dus niet meer de gevestigde orde) of anderszins
7.Huidige politieke partijen VVD en pvdA bij
eerstvolgende verkiezingen afstraffen voor
gevoerde beleid en uitspraken.
Door Henk op
Sns moet toch ergens van betaald worden. En dat salaris van de directieur ( 550000) ook,
Door J.Blijdorp-Hoekstra (Gepensioneerd) op
Ik vind het een grof schandaal, dat door de diefstal van het Rijk ,de gepensioneerden nu moeten inleveren naast alle opstapelingen van verhoging van kosten. Laat het Rijk zijn verantwoordelijkheid eens nemen en zich niet verstoppen achter allerlei mooie woorden en zogenaamde onwetendheid. Dieven, zakkenvullers en leugenaars !
Door Chris (gepesioneerd) op
Wordt het niet eens tijd, dat we een vuist maken naar die overheid!!

Nu worden de ouderen flink gepakt. En ik denk dat het hier niet bij blijft. Ze komen nu ook al aan ons pensioen.
Bij een belastbaar inkomen boven de € 19.645. € 63.85. per maand. Hypotheek met de helft gehalveerd, zorg toeslag helemaal weg. Moet ik nog even doorgaan.
En dat alleen omdat de heren in Den Haag niet met geld om kunnen gaan.

De heren komen zelf niks tekort.

Bedankt!!!

Chris uit Arnhem.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners