of 59903 LinkedIn

Cao-overleg gemeenten klapt

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

 

Dat laat Bert de Haas, hoofdonderhandelaar namens de FNV, via Twitter weten. Het loonvoorstel van de bonden ligt met 7,55 procent over 2 jaar waarvan 0,8 procent in het IKB – een stuk hoger. Dat, zo lieten de bonden eerder weten, betekent pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren. Door weg te lopen laten de vakbonden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een 'bod van 3 procent over 2019 liggen.'


Vitaliteitsregeling

Een andere reden waarom de bonden geen brood zien in verder overleg is dat ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geen bereidheid zien om afspraken te maken over een vitaliteitsregeling voor jong en oud. De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021. Oudere medewerkers zouden minder moeten kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Dat zou dan naast een zogeheten vitaliteitsbudget moeten komen, dat kan worden ingezet voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.

 

Zesde ronde

Het was de zesde overlegronde tussen de VNG en de vakbonden. Het eerste overleg was op 14 december 2018.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marco (Gemeenteambtenaar) op
Heel goed. Na jarenlang moeten inleveren proberen ze nu weer weg te komen met een schijntje. Elk januari is het weer spannend wat er nu weer op mijn loonstrook staat en het is al jaren netto steeds wat minder. Het is ook respectloos om zo laat te beginnen aan de onderhandelingen, 31-12-2018 liep deze CAO af, dan start de volgende dus op 1 januari 2019, dat mag wat mij betreft met terugwerkende kracht en minimaal 4 procent erbij. Dan voldoet het net aan de inflatie.

Wat de VNG als werkgever flikt is schandalig en respectloos. Het wordt tijd voor actie!
Door de vries (Ambtenaar) op
Helemaal eens: beter geen CAO dan een slechte CAO. De werkgever kan me de boom in.
Door Mandy (Gemeenteambtenaar) op
Top van onze werkgevers weer! Binnenkort de hele handel maar eens plat leggen. Ik ben het wachten zat. Steeds meer werk, fusiegemeente, geen extra personeel erbij. Snel terug aan de tafel en een fatsoenlijk bod doen per 1 januari en niet vanaf 1 april.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners