of 59903 LinkedIn

Cao-overleg gemeenten klapt

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

 

Dat laat Bert de Haas, hoofdonderhandelaar namens de FNV, via Twitter weten. Het loonvoorstel van de bonden ligt met 7,55 procent over 2 jaar waarvan 0,8 procent in het IKB – een stuk hoger. Dat, zo lieten de bonden eerder weten, betekent pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren. Door weg te lopen laten de vakbonden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een 'bod van 3 procent over 2019 liggen.'


Vitaliteitsregeling

Een andere reden waarom de bonden geen brood zien in verder overleg is dat ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geen bereidheid zien om afspraken te maken over een vitaliteitsregeling voor jong en oud. De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021. Oudere medewerkers zouden minder moeten kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Dat zou dan naast een zogeheten vitaliteitsbudget moeten komen, dat kan worden ingezet voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.

 

Zesde ronde

Het was de zesde overlegronde tussen de VNG en de vakbonden. Het eerste overleg was op 14 december 2018.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (AdviZeur) op
Dit zijn nog maar kruimels vergeleken met wat er door het cabinet Lubbers uit het ABP-pensioen is gestolen. Dat gaat over 32 miljard. En nu moeten we straks gaan korten. Grof schandaal. Plat die zooi.
Door Harry (Treasurer) op
Ik ben geen vakbond fan maar dit standpunt van de bonden is volstrekt terecht. Voor externen is geen uurtarief te hoog en de zittende ambtenaren leveren jaar na jaar koopkracht in.
Voor het eerst in 40 jaar ben ik stakingsbereid.
Door Peter (Ambtenaar) op
Draalgedrrag mag niet worde beloond; vasthouden aan ingangsdatum 1-1-2019
Door Bertduss (Kijkert) op
Vergeet niet dat het uw wethouders en burgemeesters zijn die dit bod op tafel leggen! De VNG is een doorgeefluik. Ben ook benieuwd of Cazemier nu telefoontjes krijgt van lokale bestuurders. FNV kan straks zijn appjes en sms-jes Wobben.
Het is werkelijk een gotspe om slechts inflatievergoeding te bieden.
Door Jordy (Jonge ambtenaar) op
Onze bonden zijn echt de weg kwijt: extra verlofdagen voor een generatie die alles al heeft...
Door Toon (Ambtenaar) op
@ Erik: de spijker op zijn kop! Ook in mijn omgeving zie ik steeds meer (duur betaalde) passanten zonder betrokkenheid, zonder gedrevenheid en zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Vacatures kunnen niet worden ingevuld, waar zou dat toch aan liggen? Bij krapte op de markt moet je als werkgever wel iets kunnen bieden......van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten we het al tijden niet meer hebben.
Het kost me steeds meer moeite om loyaal te blijven nu de waardering al een decennium lang achter blijft bij de collega ambtenaren van de provincie en het rijk.
4,9% is prima, maar dan wel voor een looptijd van 1 jaar met ingangsdatum 1 januari 2019!
Door Erik (Ambtenaar) op
Beschamend hoe VNG de gemeente en haar ambtenaren waardeert. In de praktijk is het al erg moeilijk om goed en deskundig personeel te werven. Bestaand personeel wordt gedemotiveerd en vertrekt en potentieel nieuw personeel vindt de gemeente niet meer interessant. Een gevaarlijke tendens, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar komt. Het percentage inhuur is daarom hoger dan ooit (in ieder geval waar ik werk). Dit kost de gemeente (maatschappij) bakken vol met geld en levert vaak minder resultaat op dan eigen gemotiveerde en betrokken werknemers. VNG, Verloochen Nederlandse Gemeenteambtenaren
Door Henk op
Onder leiding van de VVD worden de (gemeente) ambtenaren al jaren als minderwaardig gekwalificeerd. Ga daar dus nooit werken.
Gemeente ambtenaren lopen ten opzichte van de rijks- en provincie ambtenaren ongeveer 10% achter.
Door de vries (ambtenaar) op
Je vraagt je toch af van wat voor planeet Cazemier en consorten komen: 2x 2,45%. Provincie: 2x 3%, rijk: 2x 3,5%. De VNG weet de weg naar Den Haag wel te vinden voor putdeksels en vergoedingen voor raadsleden en wethouders. Dan nu maar voor gemeenteambtenaren. Plus een oproep aan jongeren: sluit je loopbaan af bij een gemeenten ipv te beginnen. Je kunt je dan als zzp-er duur laten inhuren; want daar is wel geld voor.
Door Peter-Paul (RUD) op
Eindelijk toont de vakbond eens wat ruggengraat lijkt het. Telkens weer hobbelen de gemeenten erachteraan. Rijk en provincie beginnen met de onderhandelingen, hebben een goede lobby, het gaat economisch goed, krijgen er voldoende bij. En dan komen de gemeenten, het gaat economisch minder, we moeten zuinig zijn, blijkbaar hebben we geen goede lobby en dan krijgen we weer een mager bod. Vitaliteitsregeling is hard nodig om gezond tot 68 of langer te kunnen doorwerken, ook voor gemeentepersoneel. Werkdruk is hoog en er komen nog steeds taken bij.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners