of 59854 LinkedIn

Cao-overleg gemeenten klapt

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

 

Dat laat Bert de Haas, hoofdonderhandelaar namens de FNV, via Twitter weten. Het loonvoorstel van de bonden ligt met 7,55 procent over 2 jaar waarvan 0,8 procent in het IKB – een stuk hoger. Dat, zo lieten de bonden eerder weten, betekent pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren. Door weg te lopen laten de vakbonden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een 'bod van 3 procent over 2019 liggen.'


Vitaliteitsregeling

Een andere reden waarom de bonden geen brood zien in verder overleg is dat ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geen bereidheid zien om afspraken te maken over een vitaliteitsregeling voor jong en oud. De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021. Oudere medewerkers zouden minder moeten kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Dat zou dan naast een zogeheten vitaliteitsbudget moeten komen, dat kan worden ingezet voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.

 

Zesde ronde

Het was de zesde overlegronde tussen de VNG en de vakbonden. Het eerste overleg was op 14 december 2018.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
@ Arjan: begaafde jongeren willen al vele jaren niet meer voor de overheid werken, en zeker niet voor gemeenten, provincies en waterschappen. Ik ken er velen, maar de overheid is echt een no go.
Door Spijker (n.v.t.) op
Het wordt tijd dat gemeentebesturen zelf eens in het geweer komen tegen haar eigen VNG-vertegenwoordigers! Ze vergeten dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor redelijk CAO-beleid voor hun ambtenaren. De gemeenteambtenaren lopen qua financiële waardering al jarenlang ver achter bij de provincie en het Rijk. Hoogste tijd dat daar een einde aan komt.
Door Frits op
Iedere keer verbaas ik me weer over frases als: "De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021".

Daarmee lijkt het alsof vitaliteit iets exclusiefs voor ouderen is en alleen met verlof is op te lossen. Terwijl ik me kan voorstellen dat iedereen in verschillende levensfasen te maken kan krijgen met vitaliteitsvraagstukken. En vitaliteitsbevorderende maatregelen voor ouderen, is dat dan hetzelfde als extra verlof? Lijkt me niet.

Daarnaast is vitaliteit niet alleen een vraagstuk van de werknemer maar ook van de werkgever. Dus inzetten op vitaliteit klinkt sympathiek richting de bondsleden maar hiermee wordt ook een werkgeversvraagstuk opgepakt door de vakbonden. Volgens mij is dat niet de core business van de vakbonden. Tenzij dit natuurlijk een verkapte geste is aan de voornamelijk oudere vakbondsleden.

Laat de werkgever haar deel van het vitaliteitsvraagstuk maar oplossen. Dat hoeft niet in een CAO geregeld te worden. Immers, vitaliteitsvraagstukken zijn sterk individueel, niet exclusief gekoppeld aan oudere medewerkers en oplossingen zijn wellicht binnen de eigen organisatie te vinden (strategisch personeelsbeleid, promotie, demotie, coaching, enzovoorts).

Mijn pleidooi zou dan ook zijn: vakbond richt je nu voornamelijk op álle ambtenaren door het loon de komende jaren structureel te verbeteren (vanaf 1 januari 2019 en in lijn met de andere overheids-CAO's).
Door Reiziger (Volger) op
Leuk dat klagen hier maar voeg de daden eens bij het woord. Zowel bonden als de ambtenaren stroop de mouwen en leg het werk neer. Dwing het af waarom zouden wij dit moeten blijven pikken.
Door Jan (AdviZeur) op
@Willem, een goed werkgever heeft met zijn poten van de pensioenen van zijn personeel af te blijven. Wanneer dat ook gebeurd is. Ook de huidige medewerkers zitten nog steeds met de wrange vruchten van die dievenactie. Het zal opnieuw opgebracht moeten worden. De pensionado's krijgen waarschijnlijk met een korting te maken. Bij mij ging dan ook bijna de vlag uit toen meneer de plaat poetste.
Door Reiziger (Volger) op
Leuk dat klagen hier maar voeg de daden eens bij het woord. Zowel bonden als de ambtenaren stroop de mouwen en leg het werk neer. Dwing het af waarom zouden wij dit moeten blijven pikken.
Door Gerben op
Wanneer starten we met het staken op de kantoren bij de heer Guernaoui en de heer Cazemier en wel d.m.v. het publiekelijk maken van recente salarisverhogingen.
Schandalige vertegenwoordiging van een schandalige werkgever!
Door Willem (Ambtenaar) op
Ik lees nogal verschillende percentages van CAO's van het Rijk en Provincies. Voor de goede orde:
Rijksambtenaren: +7% in anderhalf jaar
Provincie: +6,5% in 2 jaar
Door Jan (Advizeur) op
@Ton Zapateros. Helemaal eens Ton. Hoe noem je iemand die het geld inpikt van een ander. Volgens mij ben je dan een dief. Normaliter sta je dan voor de rechter. Behalve de overheid. Die dekt het af met een wetje, zodat haar medewerkers geen juridische procedure kunnen starten. Daarnaast lopen onze pensioenkassen groot gevaar. De EU zou ze graag onder haar toezicht willen stellen en die club kennende ze waarschijnlijk graag willen leeggraaien en de inhoud gratis naar het zuiden willen sturen.
Door Karen (ambtenaar) op
Goed gezegd Arjan om 13:19 uur.
Aanvullend: de kosten van externen zijn ook mij een doorn in het oog.

Dapper van de FNV!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners