Advertentie
financiën / Nieuws

Cao-overleg gemeenten klapt

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

12 april 2019

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

Dat laat Bert de Haas, hoofdonderhandelaar namens de FNV, via Twitter weten. Het loonvoorstel van de bonden ligt met 7,55 procent over 2 jaar – waarvan 0,8 procent in het IKB – een stuk hoger. Dat, zo lieten de bonden eerder weten, betekent pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren. Door weg te lopen laten de vakbonden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een 'bod van 3 procent over 2019 liggen.'


Vitaliteitsregeling

Een andere reden waarom de bonden geen brood zien in verder overleg is dat ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geen bereidheid zien om afspraken te maken over een vitaliteitsregeling voor jong en oud. De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021. Oudere medewerkers zouden minder moeten kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Dat zou dan naast een zogeheten vitaliteitsbudget moeten komen, dat kan worden ingezet voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.

Zesde ronde

Het was de zesde overlegronde tussen de VNG en de vakbonden. Het eerste overleg was op 14 december 2018.

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mandje / gemeente ambtenae
Top van onze werkgevers weer! Binnenkort de hele handel maar eens plat leggen. Ik ben het wachten zat. Steeds meer werk, fusiegemeente, geen extra personeel erbij. Snel terug aan de tafel en een fatsoenlijk bod doen per 1 januari en niet vanaf 1 april.
Hoekstra / Ambtenaar
Helemaal eens: beter geen CAO dan een slechte CAO. De werkgever kan me de boom in.
Marco / Ambrenaar
Heel goed. Na jarenlang moeten inleveren proberen ze nu weer weg te komen met een schijntje. Elk januari is het weer spannend wat er nu weer op mijn loonstrook staat en het is al jaren netto steeds wat minder. Het is ook respectloos om zo laat te beginnen aan de onderhandelingen, 31-12-2018 liep deze CAO af, dan start de volgende dus op 1 januari 2019, dat mag wat mij betreft met terugwerkende kracht en minimaal 4 procent erbij. Dan voldoet het net aan de inflatie.



Wat de VNG als werkgever flikt is schandalig en respectloos. Het wordt tijd voor actie!
Peter-Paul / RUD
Eindelijk toont de vakbond eens wat ruggengraat lijkt het. Telkens weer hobbelen de gemeenten erachteraan. Rijk en provincie beginnen met de onderhandelingen, hebben een goede lobby, het gaat economisch goed, krijgen er voldoende bij. En dan komen de gemeenten, het gaat economisch minder, we moeten zuinig zijn, blijkbaar hebben we geen goede lobby en dan krijgen we weer een mager bod. Vitaliteitsregeling is hard nodig om gezond tot 68 of langer te kunnen doorwerken, ook voor gemeentepersoneel. Werkdruk is hoog en er komen nog steeds taken bij.
Hoekstra / Ambtenaar
Je vraagt je toch af van wat voor planeet Cazemier en consorten komen: 2x 2,45%. Provincie: 2x 3%, rijk: 2x 3,5%. De VNG weet de weg naar Den Haag wel te vinden voor putdeksels en vergoedingen voor raadsleden en wethouders. Dan nu maar voor gemeenteambtenaren. Plus een oproep aan jongeren: sluit je loopbaan af bij een gemeenten ipv te beginnen. Je kunt je dan als zzp-er duur laten inhuren; want daar is wel geld voor.
henk
Onder leiding van de VVD worden de (gemeente) ambtenaren al jaren als minderwaardig gekwalificeerd. Ga daar dus nooit werken.

Gemeente ambtenaren lopen ten opzichte van de rijks- en provincie ambtenaren ongeveer 10% achter.
Erik / Gemeente ambtenaar
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018 …



Waarom meten met 2 maten ?
Erik / Gemeente ambtenaar
Beschamend hoe VNG de gemeente en haar ambtenaren waardeert. In de praktijk is het al erg moeilijk om goed en deskundig personeel te werven. Bestaand personeel wordt gedemotiveerd en vertrekt en potentieel nieuw personeel vindt de gemeente niet meer interessant. Een gevaarlijke tendens, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar komt. Het percentage inhuur is daarom hoger dan ooit (in ieder geval waar ik werk). Dit kost de gemeente (maatschappij) bakken vol met geld en levert vaak minder resultaat op dan eigen gemotiveerde en betrokken werknemers. VNG, Verloochen Nederlandse Gemeenteambtenaren
Bert
Een fijne cultuur op de werkvloer is veel belangrijker dan salaris. Hoe zou het nou komen dat bij sommige organisaties mensen gillend weglopen en niemand reageert op vacatures. Wil je een overstap maken Google dat eerst even.
Toon / Ambtenaar
@ Erik: de spijker op zijn kop! Ook in mijn omgeving zie ik steeds meer (duur betaalde) passanten zonder betrokkenheid, zonder gedrevenheid en zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Vacatures kunnen niet worden ingevuld, waar zou dat toch aan liggen? Bij krapte op de markt moet je als werkgever wel iets kunnen bieden......van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden moeten we het al tijden niet meer hebben.

Het kost me steeds meer moeite om loyaal te blijven nu de waardering al een decennium lang achter blijft bij de collega ambtenaren van de provincie en het rijk.

4,9% is prima, maar dan wel voor een looptijd van 1 jaar met ingangsdatum 1 januari 2019!
Erik / Gemeente ambtenaar
@Gijsbert.

Het is prima om het over de cultuur te hebben, maar dat maakt geen onderdeel uit van deze cao.



Gemeente zullen aantrekkelijk moeten blijven voor nieuwe medewerkers, doe je dat niet, dan gaat de publieke dienstverlening in kwaliteit achteruit. Dat is niet goed voor de ambtenaren en al zeker niet voor de samenleving.
Jordy / Jonge ambtenaar
Onze bonden zijn echt de weg kwijt: extra verlofdagen voor een generatie die alles al heeft...
Bertus / Observant
Vergeet niet dat het uw wethouders en burgemeesters zijn die dit bod op tafel leggen! De VNG is een doorgeefluik. Ben ook benieuwd of Cazemier nu telefoontjes krijgt van lokale bestuurders. FNV kan straks zijn appjes en sms-jes Wobben.

Het is werkelijk een gotspe om slechts inflatievergoeding te bieden.
Peter / Ambtenaar
Draalgedrrag mag niet worde beloond; vasthouden aan ingangsdatum 1-1-2019
Harry de Jong / Treasurer
Ik ben geen vakbond fan maar dit standpunt van de bonden is volstrekt terecht. Voor externen is geen uurtarief te hoog en de zittende ambtenaren leveren jaar na jaar koopkracht in.

Voor het eerst in 40 jaar ben ik stakingsbereid.
Jan / adviseur
Dit zijn nog maar kruimels vergeleken met wat er door het cabinet Lubbers uit het ABP-pensioen is gestolen. Dat gaat over 32 miljard. En nu moeten we straks gaan korten. Grof schandaal. Plat die zooi.
Bert / Sr adviseur Interne beheersing
Jordy de jonge ambtenaar heeft het kennelijk zo goed dat hij vergeten is dat hij ook ouder gaat worden ... (zie reactie van Jordy)
Ton Zapateros / ambtenaar
Jaar in jaar uit wordt ons systematisch een rad voor ogen gedraaid. Dit ter rechtvaardiging van het alsmaar meer willen versoberen en bezuinigen. Maar waar zijn bijvoorbeeld de 30 miljard gulden die de regering Lubbers en anderen uit de ABP-kas graaiden? Dat waren toch afgedragen pensioenpremies van verdiend inkomen voor verrichte arbeid! Daarvan is tot op heden geen cent van terugbetaald aan het ABP en aan de rechthebbende (ex)ambtenaren. Inmiddels is deze schuld van de overheid aan zijn ambtenaren en het ABP opgelopen tot 80 miljard euro! Hoe zo dan willen bezuinigen? Waarom ook nog de euvele moed hebben om vanuit dit weten premies te willen verhogen, pensioenuitkeringen te verlagen, percentages van dekkingsgraden te verhogen? Dit kun je eigenlijk aan niemand uitleggen. De schuldenaar legt aan zijn schuldeisers nog meer verplichtingen op terwijl hij zelf tientallen jaren in gebreke is gebleven! Wie pakt zijn of haar verantwoordlijkheid nu eindelijk eens op? Bestaan er lieden bij de Algemene Rekenkamer, het Parlement, de respectievelijke ministeries en de vakbonden die deze uit de klauwen gelopen zaak uiteindelijk op een eerlijke, moedige, volwassen en transparante manier bespreekbaar willen maken? Misschien kan de VNG via wat schuiven met potjes middels een of andere faire en transparante deal van hogere hand t.z.t. wat meer speelruimte krijgen. Dan kan er eindelijke eens meer energie en tijd gestoken worden in positievere en creatievere zaken dan dat gepalaver en gedraal over percentagens en verlofdagen. Caramba!
Bert
Een sociaal veilige werkomgeving gaat boven alles.
WvD / SW
Dit lijkt op een zelfde discussie als tussen de beloning van lager en hoger onderwijspersoneel. Voor rijksambtenaren is een en ander inmiddels geregeld maar voor gemeenten bakkeleit men door. Of wordt dit bewust vertraagd omdat ze nog niet weten wat de financiële effecten zijn van de invoering van de Wnra? Daar speelt volume impact x doorwerking in de tijd een grote rol (stapeling kostenontwikkeling).
henk
Gewoon de ICT plat leggen! Je zult zien hoe snel de VNG met een goed bod komt
Reza / Ambtenaar
Ik zou inderdaad zeggen zorg de inhuur van het personeel drastisch wordt ingeperkt. Zorg er voor dat er voldoende personeel wordt aangenomen om al het werk dat op ons bord wordt neergelegd vanuit Den Haag daadwerkelijk gedaan kan worden. Tegen een fatsoenlijk loon. Ik zou zeggen minimaal 3% per jaar. Exra verlofdagen. Voor jong en oud.
WvD / SW
De oude koeien van Lubbers / ABP en Kwartjes van Kok erbij halen zet ook geen zoden aan de dijk. Hoop dat niet alle ambtenaren zo in retrospectief leven want dit is nu net één van de oorzaken van het afkalven van bonden. Goed openbaar bestuur heeft te maken met de toekomst, je visie en wat je daar voor over hebt. Zeuren en blijven hangen in het verleden, en rekensommetjes opmaken over alles wat je al gemist hebt brengt nooit wat. Dan had je wat anders moeten gaan doen (of ZZP'er worden ;-). Goed kwalitatief bestuur kan met minder kwantitatieve inzet en daar mag een goed inkomen met zo min mogelijk opsmuk en franje bij. Er zijn veel secundaire arbeidsvoorwaarden waar hele specifieke groepje om vragen en waarvan je je afvraagt wat het nut in het totaal is. Ik zou zeggen; weg met al die kerstboomverziering en een reëel loon met reëel aanpassingen (meer marktconform).

Het kan niet zo zijn dat het voor ambtenaren en- en- en is als zijnde een beschermde diersoort.

Arjan
Het is inderdaad een armoedig loonbod dat niet tegemoet komt aan de prijsontwikkeling en welvaartsstijging. Daarnaast spelen nog: - Het verlies van het ambtenaarschap. - Een grote vernieuwing van de taken van de gemeente. - Grote veranderingen in de manier van werken. De schaarste van de arbeidsmarkt en de veranderingen vragen een marktconform salaris. Met deze percentages trek je niet de begaafde jongeren naar de gemeente. De voorstellen van de werkgever getuigen niet van feeling met wat leeft op de werkvloer. Het salaris van de medewerkers dient daarbij niet afhankelijk te zijn van een meicirculaire. Medewerkers zijn geen budgettair probleem. De VNG heeft prima gezorgd voor een verhoging van de vergoedingen voor de wethouders. Laat de vereniging nu ook maar eens de werknemers aan bod komen.
Cor / beleidsmedewerker
Trendvolgende Willem,



Wat wil je nou eigenlijk zeggen? Dat gemeenteambtenaren een fatsoenlijke CAO verdienen?
Peter / ambtenaar
Om moedeloos van te worden... Het past allemaal in het verhaal van deze tijd: lonen blijven achter, degenen met kapitaal worden alsmaar rijker. En laten we het over de pensioenen maar helemaal niet hebben! Rutte verwachtte dat dit jaar de lonen toch écht significant gaan stijgen. Maar ja, de overheid geeft t.a.v. de gemeente-ambtenaren alvast niet het goede voorbeeld. Hoe zou het toch komen dat de ontevredenheid zo toeneemt...?? Misschien toch tijd voor actie?
M. Tijdgat / Beleid en gegevensbeheer
De resultaten bij Rijk en Provincie waren al mager. Maar in hoogconjunctuur de gemmenteambtenaren na 10 jaar minder dan inflatiecorrectie geen reële loonsverhoging te bieden is wel heel ver beneden peil. 4,9% over alleen 2019 zou een eerlijker bod zijn van de werkgever.
ICT er
Het is klaar. Ik heb er geen zin meer in om naar mijn gemeente te gaan. Vanaf nu gedemotiveerd en zeer actiebereid!

- slecht loonbod

- negatief imago

- verlies ambtenaarschap

- afschafffing VUT en geen ouderenbeleid

- ophoging AOW leeftijd

- pensioen wordt jaarlijks 2% minder waard door geen indexering en dat is nu al 8 jaar zo

- diefstal door Lubbers uit ABO pot.

Tijd voor gang naar de rechter ? De gele hesjes aan?

Abtenaren verenig U! Ik doe mee!

Karen / ambtenaar
Goed gezegd Arjan om 13:19 uur.

Aanvullend: de kosten van externen zijn ook mij een doorn in het oog.



Dapper van de FNV!
Jan / adviseur
@Ton Zapateros. Helemaal eens Ton. Hoe noem je iemand die het geld inpikt van een ander. Volgens mij ben je dan een dief. Normaliter sta je dan voor de rechter. Behalve de overheid. Die dekt het af met een wetje, zodat haar medewerkers geen juridische procedure kunnen starten. Daarnaast lopen onze pensioenkassen groot gevaar. De EU zou ze graag onder haar toezicht willen stellen en die club kennende ze waarschijnlijk graag willen leeggraaien en de inhoud gratis naar het zuiden willen sturen.
Bertus / Observant
Ik lees nogal verschillende percentages van CAO's van het Rijk en Provincies. Voor de goede orde:

Rijksambtenaren: +7% in anderhalf jaar

Provincie: +6,5% in 2 jaar
Gerben
Wanneer starten we met het staken op de kantoren bij de heer Guernaoui en de heer Cazemier en wel d.m.v. het publiekelijk maken van recente salarisverhogingen.

Schandalige vertegenwoordiging van een schandalige werkgever!

ambtenaar / gemeenteambtenaar
Leuk dat klagen hier maar voeg de daden eens bij het woord. Zowel bonden als de ambtenaren stroop de mouwen en leg het werk neer. Dwing het af waarom zouden wij dit moeten blijven pikken.
Janheeftertabak van / AdviZeur
@Willem, een goed werkgever heeft met zijn poten van de pensioenen van zijn personeel af te blijven. Wanneer dat ook gebeurd is. Ook de huidige medewerkers zitten nog steeds met de wrange vruchten van die dievenactie. Het zal opnieuw opgebracht moeten worden. De pensionado's krijgen waarschijnlijk met een korting te maken. Bij mij ging dan ook bijna de vlag uit toen meneer de plaat poetste.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Leuk dat klagen hier maar voeg de daden eens bij het woord. Zowel bonden als de ambtenaren stroop de mouwen en leg het werk neer. Dwing het af waarom zouden wij dit moeten blijven pikken.
Frits
Iedere keer verbaas ik me weer over frases als: "De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021".



Daarmee lijkt het alsof vitaliteit iets exclusiefs voor ouderen is en alleen met verlof is op te lossen. Terwijl ik me kan voorstellen dat iedereen in verschillende levensfasen te maken kan krijgen met vitaliteitsvraagstukken. En vitaliteitsbevorderende maatregelen voor ouderen, is dat dan hetzelfde als extra verlof? Lijkt me niet.



Daarnaast is vitaliteit niet alleen een vraagstuk van de werknemer maar ook van de werkgever. Dus inzetten op vitaliteit klinkt sympathiek richting de bondsleden maar hiermee wordt ook een werkgeversvraagstuk opgepakt door de vakbonden. Volgens mij is dat niet de core business van de vakbonden. Tenzij dit natuurlijk een verkapte geste is aan de voornamelijk oudere vakbondsleden.



Laat de werkgever haar deel van het vitaliteitsvraagstuk maar oplossen. Dat hoeft niet in een CAO geregeld te worden. Immers, vitaliteitsvraagstukken zijn sterk individueel, niet exclusief gekoppeld aan oudere medewerkers en oplossingen zijn wellicht binnen de eigen organisatie te vinden (strategisch personeelsbeleid, promotie, demotie, coaching, enzovoorts).



Mijn pleidooi zou dan ook zijn: vakbond richt je nu voornamelijk op álle ambtenaren door het loon de komende jaren structureel te verbeteren (vanaf 1 januari 2019 en in lijn met de andere overheids-CAO's).
H. Wiersma / gepens.
Het wordt tijd dat gemeentebesturen zelf eens in het geweer komen tegen haar eigen VNG-vertegenwoordigers! Ze vergeten dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor redelijk CAO-beleid voor hun ambtenaren. De gemeenteambtenaren lopen qua financiële waardering al jarenlang ver achter bij de provincie en het Rijk. Hoogste tijd dat daar een einde aan komt.
Hans / afdelingsmanager
@ Arjan: begaafde jongeren willen al vele jaren niet meer voor de overheid werken, en zeker niet voor gemeenten, provincies en waterschappen. Ik ken er velen, maar de overheid is echt een no go.
Tinus
Ik word iedere keer zooooo moe van deze onderhandelingen. Ik ben al 33 jaar ambtenaar en nog nooit is respectabel met elkaar omgegaan. Partijen weigeren door elkaars bril te kijken. Vind een ander systeem. Volg voor mijn part een of andere index, inflatie of creëer 1 cao voor alle ambtenaren en trendvolgers. Laat besturen meeliften met deze cao. Dit kost door de jaren heen zo veel geld en negatieve energie.
Gerben
Zolang er geen bestuurder durft op te staan die het recht op een fatsoenlijke CAO benadrukt zijn zij het niet waard om elke dag onze volledige steun en inzet te (ver)krijgen.



En zelf maar binnen harken! Acties nu onvermijdelijk.
Bernadette Weynants / Financieel specialist
Zelfde loonsverhoging als het Rijk. Dat is pas "Samen trap op en trap af".
joost / beleidsmedewerker
Wie niet horen wil moet voelen. Pensioen is al uitgekleed, vakantie dagen minimaal (20dagen) en het salaris blijft ook al jaren achter en dan gek vinden dat er geen nieuwe collega's te vinden (en te houden) zijn.

STAKEN! In het onderwijs werkt dit ook.
Martin
Als jonge ambtenaar (28) volg ik deze ontwikkelingen met argusogen.



Volgens mij lonkt de overheid er genoeg interesse onder veel jonge, ambitieuze starters (met hart voor de publieke zaak) om bij de overheid te gaan werken - inclusief gemeenten, waterschappen en provincie.



Echter, veel van dit jeugdige potentiaal wordt binnengehaald via traineeships, waar de opdrachtgever zich in eerste instantie scheel betaalt en de starter/trainee een hongerloon krijgt. Hierover zijn overigens veelvuldig (terecht) stevige columns verschenen op Binnenlands Bestuur.



Eenmaal richting vaste aanstelling, zonder 'the middle man', blijken de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (oftewel, CAO) niet veel aantrekkelijker dan de periode ervoor.



Vervolgens staat de inbox op LinkedIn vol met recruiters voor tijdelijke opdrachten en/of aanbod bij adviesbureau's. Doorgaans met veel betere salariëring en voorwaarden. Wat doet het talent, enigszins noodgedwongen door krapte (lees: onbetaalbaar aanbod) op de woningmarkt, gecombineerd met de huidige kosten van het levensonderhoud in Nederland?



Inderdaad, ondanks het idealisme kiezen ze allemaal géén eieren voor hun geld en maken ze dat stap naar de commerciële sector.
Mart / Trainee gemeente
Ik heb nu ruim 1 jaar een traineeship in Utrecht bij de gemeente. Ik heb veel geleerd, maar de belangrijkste leerervaringen is dat ik NOOIT bij de gemeente zal blijven werken. De CAO is slecht, geen lease auto, en vrienden vinden het belachelijk om ambtenaar te zijn.
Leo
Ik werk bij een grote gemeente en we krijgen echt steeds minder geschikte kandidaten voor vacatures. Talenten worden weg gekocht en dan voor de hoofdprijs gedetacheerd bij andere gemeente of zelfs onze eigen gemeente.

VNG, kom alsjeblieft met een concurrerend loonbod
pieter / wegkijker
Ik had geen royaal loonbod verwacht zoals door de bonden voorgelegd.

Een bod dat in lijn ligt met dat van het rijk (dat ook geldt voor onze bestuurders) had ik wel verwacht.

Het huidige bod is gewoon te laag. Als we in tijden van hoogconjunctuur al niet meer van 4,9% over twee jaar kunnen krijgen wat wordt het dan tijdens de volgende periode van laagconjunctuur?

Grote kans dat we bij het einde van deze cao periode weer in een laagconjunctuur zitten. Dan komen we weer met salarisverhogingen beneden de 1%.

VNG, ik ben redelijk maar een loonbod van 4,9% over twee jaar vind ik onredelijk.

Ingangsdatum is ook nog niet bepaald dus 4,9% over twee jaar halen we niet eens vrees ik. Wellicht een afkoop van 250 euro over het afgelopen half jaar.
pieter / wegkijker
Ik had geen royaal loonbod verwacht zoals door de bonden voorgelegd.

Een bod dat in lijn ligt met dat van het rijk (dat ook geldt voor onze bestuurders) had ik wel verwacht.

Het huidige bod is gewoon te laag. Als we in tijden van hoogconjunctuur al niet meer van 4,9% over twee jaar kunnen krijgen wat wordt het dan tijdens de volgende periode van laagconjunctuur?

Grote kans dat we bij het einde van deze cao periode weer in een laagconjunctuur zitten. Dan komen we weer met salarisverhogingen beneden de 1%.

VNG, ik ben redelijk maar een loonbod van 4,9% over twee jaar vind ik onredelijk.

Ingangsdatum is ook nog niet bepaald dus 4,9% over twee jaar halen we niet eens vrees ik. Wellicht een afkoop van 250 euro over het afgelopen half jaar.
Martin
Hierbij weer een argument om met een een redelijke loonsverhoging te komen; https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/16/prijssti …
Frits
All animals are equal, but some animals are more equal than others...



https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018 …

Aag / gemeenteambtenaar
hoe SCHANDALIG is het dan dat de pensioenen al meer dan 10 JAAR niet zijn verhoogd.
Advertentie