of 60831 LinkedIn

Cao-overleg gemeenten klapt

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

Het cao-overleg gemeenten is geklapt. De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en zijn weggelopen. De bonden noemen het een ‘respectloos bod’.

 

Dat laat Bert de Haas, hoofdonderhandelaar namens de FNV, via Twitter weten. Het loonvoorstel van de bonden ligt met 7,55 procent over 2 jaar waarvan 0,8 procent in het IKB – een stuk hoger. Dat, zo lieten de bonden eerder weten, betekent pas 'echte koopkrachtverbetering' voor ambtenaren. Door weg te lopen laten de vakbonden volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een 'bod van 3 procent over 2019 liggen.'


Vitaliteitsregeling

Een andere reden waarom de bonden geen brood zien in verder overleg is dat ze bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geen bereidheid zien om afspraken te maken over een vitaliteitsregeling voor jong en oud. De bonden pleiten onder andere voor extra verlof voor oudere gemeenteambtenaren vanaf 2021. Oudere medewerkers zouden minder moeten kunnen werken met behoud van 50 procent loon over de ingeleverde uren. Dat zou dan naast een zogeheten vitaliteitsbudget moeten komen, dat kan worden ingezet voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.

 

Zesde ronde

Het was de zesde overlegronde tussen de VNG en de vakbonden. Het eerste overleg was op 14 december 2018.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Gewoon de ICT plat leggen! Je zult zien hoe snel de VNG met een goed bod komt
Door Arie (Broadcaster ) op
Een sociaal veilige werkomgeving gaat boven alles.
Door Erik (Ambtenaar) op
@Gijsbert.
Het is prima om het over de cultuur te hebben, maar dat maakt geen onderdeel uit van deze cao.

Gemeente zullen aantrekkelijk moeten blijven voor nieuwe medewerkers, doe je dat niet, dan gaat de publieke dienstverlening in kwaliteit achteruit. Dat is niet goed voor de ambtenaren en al zeker niet voor de samenleving.
Door Gijsbert op
Een fijne cultuur op de werkvloer is veel belangrijker dan salaris. Hoe zou het nou komen dat bij sommige organisaties mensen gillend weglopen en niemand reageert op vacatures. Wil je een overstap maken Google dat eerst even.
Door Gerben op
Goed idee. Plat die boel. Kunnen ze eindelijk eens zien wat voor een werk wordt verzet door gemeenteambtenaren.
Door Peter-Paul (RUD) op
Kom nu eindelijk eens met een fatsoenlijk bod! Waarom lukt het Rijk en Provincie bij iedere CAO ronde wél en de gemeenten niet? Ik heb dat nu al een aantal malen ervaren.

- Onze lonen lopen jaren achter.
- Pensioen wordt minder waard en gepensioneerden moeten voor lager pensioen vrezen. (Oorzaak Brussel en Den Haag loopt mee)
- als 55+ heb ik mijn leeftijdsverlof al moeten inleveren want we moeten toch langer doorwerken dus waarom zou je dan nog seniorendagen nodig hebben.? Terwijl je die juist nodig hebt om tot 68 of nog langer te kunnen werken.
- ambtenarenstatus verdwijnt, ontslag wordt makkelijker.
- ik zie regelmatig collegas naar het bedrijfsleven vertrekken.
- op onze vacatures wordt niet gereageerd of er komt onvoldoende kwaliteit op af.
- status ambtenaar is er niet

Om het beroep aantrekkelijker te maken moet er echt iets gebeuren! Op dit moment zou ik niemand aanraden om bij lagere overheid te gaan werken.
Door Aag (gemeenteambtenaar) op
hoe SCHANDALIG is het dan dat de pensioenen al meer dan 10 JAAR niet zijn verhoogd.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners