of 59250 LinkedIn

Budget rekenkamer opgeplust

Het ongedaan maken van de budgetkorting is een gevolg van het toetreden van de CU tot het dagelijks bestuur van de gemeente. De CU neemt de plaats in van GroenLinks in het college. De nieuwkomer bedong het ongedaan maken van de structurele budgetkorting van één ton per jaar op de rekenkamer.

Arnhem krijgt toch een onafhankelijke rekenkamer met een volwassen budget. De eerder opgelegde korting van 100.000 euro is van de baan.

Het ongedaan maken van de budgetkorting is een gevolg van het toetreden van de CU tot het dagelijks bestuur van de gemeente. De CU neemt de plaats in van GroenLinks in het college. De nieuwkomer bedong het ongedaan maken van de structurele budgetkorting van één ton per jaar op de rekenkamer. Een werkgroep uit de raad moet met een voorstel komen wat een passend budget is voor de nog te installeren rekenkamer. De oude stapte mede uit onvrede over de bezuinigingen onlangs op. De nieuwe moet volgens de afspraken in de coalitie voldoen ‘aan de voorgenomen nieuwe eisen van het rijk’ en in staat zijn ‘kwalitatief goed onderzoek’ te verrichten.

Eerder deze maand was door de Arnhemse gemeenteraad al besloten te gaan voor een onafhankelijke rekenkamer. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Arnhem een rekenkamercommissie zou instellen, waarin ook raadsleden zitting zouden hebben. Dat zou goedkoper zijn, omdat raadsleden in een commissie het rekenkamerwerk gratis doen. Externe rekenkamerleden kosten daarentegen geld. Een meerderheid van de raad concludeerde echter dat met raadsleden in een rekenkamer de onafhankelijkheid in het geding zou komen. Op initiatief van de PvdA werd daarom gekozen voor een rekenkamer zonder raadsleden. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) werkt aan een wet waarmee het raadsleden wordt verboden zitting te hebben in een lokale rekenkamercommissie. Daarmee wil de minister de onafhankelijkheid van gemeentelijke rekenkamers waarborgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.