of 59162 LinkedIn

Btw op parkeergeld kan gemeenten veel geld kosten

Gemeenten lopen het risico een forse navordering te krijgen voor de parkeergelden die zij heffen. Dit als gevolg van een uitspraak van de rechtbank Gelderland, die eerder deze maand oordeelde dat het niet-heffen van btw over parkeergeld bij parkeren op straat tot concurrentieverstoring leidt.

Gemeenten lopen het risico een forse navordering te krijgen voor de parkeergelden die zij heffen. Dit als gevolg van een uitspraak van de rechtbank Gelderland, die eerder deze maand oordeelde dat het niet-heffen van btw over parkeergeld bij parkeren op straat tot concurrentieverstoring leidt.

300 miljoen
Als de gemeenten ook btw-plichtig worden, kan hen dat veel geld gaan kosten, omdat zij niet vanzelfsprekend de btw kunnen doorbelasten aan de parkeerders. Daarbij lopen de gemeenten kans een navordering te krijgen, die op zou kunnen lopen 300 miljoen euro, zo berekent belastingadviseur Rudolf Kaarsemaker in het Financieele Dagblad. Exploitanten van parkeergarages en afgesloten parkeerterreinen zijn btw-plichtig. De gemeenten gaan over het straatparkeren. Doordat de particuliere exploitanten van parkeergarages en -terreinen btw moeten heffen en afdragen, zouden gemeenten een concurrentievoordeel krijgen, zo stelt de rechtbank.

Naheffing
In mei kwam het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden echter tot een tegenovergesteld oordeel. Het Hof bevestigde daarmee een uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Bart van Zadelhoff, hoogleraar belastingrecht in Groningen, zegt in het FD dat een naheffing niet erg waarschijnlijk is, omdat de staatssecretaris van Financiën steeds heeft gezegd dat gemeenten geen btw hoeven te voldoen.

Hoger beroep
Momenteel loop van de eerdere zaak een beroep bij de Hoge Raad. Naar verwachting zal de Raad in het voorjaar uitspraak doen. Het ministerie van Financiën zal tot die tijd in ieder geval geen naheffing opleggen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door att (Projectleidet) op
Ook heeft BB de provinciale rechter ingevoerd: rechtbank Gelderland. Of is de rijdende rechter hier blijven hangen?
Door Hans / Ehv (adviseur) op
Het geschil is niet de btw maar de parkeerbelasting. Er zou geen naheffingsaanslag onder de ruit moeten maar een factuur. Mocht de Hoge Raad dit overnemen dan is het Ministerie van Financiën aan zet. Deze zal de Belastingdienst (inspecteurs OB) opdracht moeten geven gemeenten aan te schrijven vanaf datum uitspraak Hoge Raad omzetbelasting af te dragen. Of het ministerie dit wil is zeer twijfelachtig. Kortom: thans teveel ophef over de btw-kant van het verhaal.
Door Bezorgde burger (parkeerder) op
eh, allemaal dure procedures en rechtszaken over geld dat wel of niet van de gemeente naar het rijk gaat? Een soort boekhoudkwestie van de overheid dus, waar nu hoogopgeleide ambtenaren elkaar mee bestrijden? Wat voor een indruk zal dit achterlaten bij de burger?
Door Criticus op
In dat geval is het aanbieden van openbare parkeerplaatsen zonder betaling natuurlijk helemaal verboden!
Waarschijnlijk storm in glas water en zal deze uitspraak sneuvelen.
Door Toon (ambt) op
Belasting toegevoegde waarde over een belastingheffing! Inderdaad Jk interessant!
Door D te N (adviseur) op
wat is dit voor onzin?
Gemeentes heffen een belasting voor het langdurig gebruik van haar openbare weg en reguleren dit via een (parkeer)belastingheffing. Wordt straks de wegenbelasting ook belast met btw? Gelukkig zijn die allemaal in overheidshanden. En gelukkig hebben we nog een HR die recht spreekt.
Door anand (adviseur) op
btw op boetes?
ik pas, wat een systeem.
Door JR op
kan deze uitspraak ook consequenties hebben voor de afvalstoffenheffing? ook daar kan sprake zijn van concurrentievoordeel, zit een btw-gedeelte in het tarief en is de btw op de uitgaven compensabel.
Door p op
Naast btw, dan ook vpb afdragen?
En natuurlijk in aanmerking komen voor investeringsaftrek etc. etc.
Door Jk op
Interessant voor de handhaving: als straatparketen een dienst is, is er geen sprake meer van lokale belastingheffing, en heeft de gemeente alleen een privaatrevhtelijke overeenkomst met de gebruiker, wat handhaving lastig maakt.