Advertentie
financiën / Nieuws

Btw-compensatiefonds nieuwe-stijl kost gemeente miljoen

De gemiddelde gemeente zal het met een miljoen minder moeten stellen door de pakketafspraken over de Wet Hof, het btw-compensatiefonds en schatkistbankieren.

23 januari 2013

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Handhaven van het btw-compensatiefonds bespaart een boel administratieve ellende, maar kost een gemiddelde gemeente direct wel 1 miljoen euro per jaar.

Verlost van molensteen
Afschaffing van het btw-compensatiefonds zou behalve een hoop papieren rompslomp ook een eenmalig nadeel in 2014 hebben betekend van ± 125 euro per inwoner. Van die molensteen raken de gemeenten door het gesloten financieel onderhandelingsakkoord met het kabinet verlost.

550 miljoen minder
Er is echter een andere voor in de plaats gekomen. Het kabinet handhaaft namelijk wel de bezuiniging van ruim een half miljard euro die de afschaffing van het btw-compensatiefonds zou opleveren. Dat bedrag wordt straks gekort op het provincie- en gemeentefonds. Concreet houdt het financieel akkoord, dat er jaarlijks 550 miljoen euro minder naar de decentrale overheden gaat: 484 miljoen euro minder naar gemeenten, 66 miljoen euro minder voor de provincies.

Miljoen per gemeente minder
In 2014 vindt de eerste uitneming uit het gemeentefonds plaats van 174 miljoen euro, gevolgd door een uitname van nog eens 350 miljoen euro vanaf 2015. Voor een gemiddelde gemeente van 40.000 inwoners gaat het dus om een verlies van 360.000 euro met ingang van 2014. En daar komt met ingang van 2015 nog eens een verlies van 640.000 euro structureel bovenop. ‘Anders gezegd, vanaf 2015 moet een Nederlandse doorsneegemeente het dus met 1 miljoen euro structureel minder doen’, zegt gemeentefondsspecialist Dirk Jans na een eerste doorrekening van de financiële gevolgen van het akkoord.


Maximumbudget
Aan het voortbestaan van het btw-compensatiefonds is een extra voorwaarde verbonden: vanaf 2014 geldt een jaarlijks maximumbudget, zodat decentrale overheden niet ‘onbeperkt’ btw kunnen terugvragen. Het maximum is zo’n 3 miljard euro. Mochten de declaraties in een bepaald jaar dat maximum overstijgen, dan wordt dat aldus ontstane tekort aangezuiverd uit het provincie- en gemeentefonds. Daar staat tegenover, dat als in een bepaald jaar niet het volledig beschikbare bedrag in het btw-compensatiefonds wordt gedeclareerd, het niet gedeclareerde bedrag automatisch wordt toegevoegd aan het provincie- en gemeentefonds.

Pakketafspraak Hof, schatkistbankieren, btw-compensatiefonds
Het handhaven van het btw-compensatiesfonds is een van de afspraken die het kabinet vorige week met de koepelorganisaties van de gemeenten, de provincies en de waterschappen heeft gemaakt over de financiën van de decentrale overheden. Het gaat om een zogeheten pakketafspraak over de Wet Houdbare overheidsfinanciën (Wet Hof), schatkistbankieren en het btw-compensatiefonds. Gemeenten en provincies hebben zich steeds fel tegen afschaffing verzet, omdat dit regionale investeringen en samenwerking met bijvoorbeeld andere provincies en gemeenten afremt. Zo zouden samenwerkingsverbanden als de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) btw over het salaris in rekening moeten gaan brengen aan deelnemende gemeenten.

Positief advies
De koepels hebben de afspraken met een positief advies voorgelegd aan hun achterban, die nog tot 31 januari kunnen reageren. Amenderen op het akkoord is niet mogelijk, het is ja of nee.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank Galesloot / concerncontroller
Vanaf de start ben ik altijd groot fan geweest van het btw compensatiegebeuren omdat dit leidt tot meer optimale make or buy besluiten. Maar als wij nu in de toekomst meer uitbesteden in een regiemodel of in een netwerkmode,l, wat toch in de lucht zit, ook politiek, dan worden wij gestraft door een korting op het GF, terwijl het voor het Rijk neutraal is (er komt meer btw binnen van partijen die ons btw factureren en wij declaren die btw bij het BCF). Dus staat er strafkorting op uitbesteden van werk. Dat voelt vreemd.
van de Poort / raadslid
Het systeem van 'samen de trap op, samen de trap af' is hiermee wel definiteif van de baan.

Dit voorstel gaat in het bijzonder de kleinere gemeente weer heel veel bezuinigingen opleveren. De grote gemeente worden wel weer gecompenseerd door de Rijksoverheid.

De koepels moeten hiet nooit mee akkoord gaan.
Rob / econoom
Ik ben het met Frank Galesloot eens, en voeg daar nog graag dit aan toe.

Afgewogen en faire afweging inzake ‘zelf-doen–of-uitbesteden’ was destijds de belangrijkste aanleiding voor de wet BCF.

Dit zou het nadeel dat marktpartijen hadden -omdat ze BTW in rekening moeten brengen- wegnemen en aldus het economisch handelen van lagere overheden bevorderen.

Nu sprake is van een maximum bedrag aan BTW compensatie, worden gemeenten voor dit economisch handelen bestraft zodra de maximum compensatie is bereikt. Dit is tenminste erg inconsequent (onbehoorlijk ?) . Daarnaast is dit proces waarschijnlijk onbestuurbaar, immers pas achteraf zal blijken of in enig jaar het maximumbedrag aan BTW is gecompenseerd. Zodoende zal een ‘maken-of-kopen’ beslissing pas achteraf kunnen worden beoordeeld.

Advertentie