of 59318 LinkedIn

Brexit laat veel burgers koud

Er is volgens de onderzoekers Kantor Public weinig behoefte aan informatie over Brexit. Het blijft in hun ogen een ver-van-je-bed-show. ‘Een overgrote meerderheid heeft helemaal geen (43 procent) of slechts een beetje (48 procent) behoefte aan informatie. Slechts één op de tien Nederlanders heeft veel behoefte aan informatie en dan voornamelijk over de nieuwe relatie met het VK en de economische gevolgen van Brexit.

Slechts vier procent van de Nederlanders maakt zich veel persoonlijke zorgen over de gevolgen van Brexit. Zorgen die zijn noemen hebben vooral te maken met de gevolgen voor de Nederlandse economie en reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK). 

Dat blijkt uit een onderzoek van Kantor Public dat is gehouden in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De meeste Nederlanders (58 procent) blijken zich geen of nauwelijks persoonlijke zorgen te maken.

Economische gevolgen
Er is volgens de onderzoekers ook weinig behoefte aan informatie over Brexit. Het blijft in hun ogen een ver-van-je-bed-show. ‘Een overgrote meerderheid heeft helemaal geen (43 procent) of slechts een beetje (48 procent) behoefte aan informatie. Slechts één op de tien Nederlanders heeft veel behoefte aan informatie en dan voornamelijk over de nieuwe relatie met het VK en de economische gevolgen van Brexit.

Vier op de tien Nederlanders blijken (zeer) negatief tegenover Brexit te staan en daarnaast is nog een groot deel neutraal (36 procent). Slechts een kleine groep van 9 procent staat er positief tegenover. Een ruime meerderheid denkt dat zowel Nederland als de EU als het VK slechter af zullen zijn na Brexit.

Inzet overheden
De inzet van de Nederlandse regering en de Europese Unie in de Brexit-onderhandelingen worden redelijk vergelijkbaar beoordeeld: ongeveer driekwart is neutraal of weet het niet. Een zesde vindt de inzet goed en een op de tien Nederlanders vindt de inzet slecht. De inzet van de Britse regering wordt vaker slecht beoordeeld (16 procent).

Nederlanders die een negatieve beoordeling geven, vinden dat de focus te veel op financiële zaken in plaats van op de burgers ligt. Bovendien denken de Britten te veel aan zichzelf. De ‘krachtige’, kordate houding van de Nederlandse regering en de EU wordt positief beoordeeld.

Poot stijf
Twee op de drie respondenten heeft geen idee wat ze de Nederlandse regering als advies zouden geven aangaande Brexit. De adviezen wel worden gegeven variëren van ‘Voorkom Brexit’, ‘Stap ook uit de EU’, ‘Houd je poot stijf en onderhandel hard’, ‘Denk aan de burgers en niet aan het geld’ en ‘Probeer er samen uit te komen’.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners