of 61869 LinkedIn

Brandbrief over schatkistbankeren en Wet Hof

Het Interprovinciaal Overleg, de VNG en de waterschappen sturen een gezamenlijke brandbrief naar de lijsttrekkers over de Wet Hof en het schatkistbankieren.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) sturen maandag 3 september gezamenlijk een brandbrief aan de lijsttrekkers over de conceptwet Houdbare overheidsfinanciën (Hof) en het verplicht schatkistbankieren.

Honderd miljoen
Het wetsvoorstel Houdbare overheidsfinanciën (Hof) belemmert grote investeringen in de regionale economie. Het besluit om decentrale overheden te verplichten tot schatkistbankieren heeft tot gevolg dat de decentrale overheden jaarlijks meer dan honderd miljoen rendement op hun reserves mislopen.  Dit schrijven het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) in een brandbrief aan de lijsttrekkers over de conceptwet Houdbare overheidsfinanciën (Hof) en het verplicht schatkistbankieren.

Maatschappelijke taken 
De belangenorganisaties stellen in hun brief dat door de Wet Hof en het schatkistbankieren minder geld beschikbaar is voor provinciale en lokale overheden om in te zetten voor hun maatschappelijke taken. ‘Beide maatregelen hinderen daadkrachtig regionaal ruimtelijk-economisch herstelbeleid,’ stellen ze.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
Tja als je bevoegdheden worden beperkt na wanbeheer op ruime schaal gaan gemeenten, ambtenaren etc uiteraard mopperen. En halen ze alles van stal ( gelijk kleine kinderen) om hun nood te klagen. En als het lang genoeg uit de publiciteit blijft zal het Rijk vermoedelijk wel weer overstag gaan. Ook daar is het immers niet hun eigen geld!
Door A. Willemsen (Financien) op
@Hirundea, je zou je eerst eens wat meer moeten verdiepen in deze materie. Het wordt in de media simpel voorgesteld terwijl het niet zo is. Deze wet HOF maakt het onmogelijk om investeringen te doen waarvoor een gemeente netjes heeft gespaard. M.a.w. het geld is er maar je mag het niet uitgeven.
En het schatkistbankieren is gewoon een truc van het Rijk om haar EMU saldo naar beneden te krijgen terwijl de totale schild van alle overheden samen niet veranderd. Het enige verschil is dat er een paar banken enorm veel last van gaan krijgen en gemeenten hun rente-inkomsten flink zien dalen. Gemeenten zijn nu al gebonden aan strenge regels nav de bekende debacles. Dus nog een keer bij het rijk stallen is mosterd na de maaltijd en volkomen onnodig met het huidige pakket aan regels.
Door p op
@Hirundea Je mist het punt. Het gaat om als decentrale overheid goed je werk te kunnen doen. Dat betekent ook door over meerdere jaren te kunnen investeren zonder je burgers op extra kosten te jagen.

Het gaat niet om een antispeculatiebeding. Het is het eigenlijk als. Je hebt een auto van de zaak, want je moet veel reizen voor je werk, maar de baas vraagt om de auto veilig in de garage te stallen van het bedrijf.Door Hirundea op
Hopelijk gaat deze wet door en houden de voorstander voet bij stuk. Belastinggeld is niet voor risicovolle beleggingen door bestuursorganen van Rijk, Provincie en Gemeenten. Het is belastinggeld dat ten goede moet komen aan de burgers en niet om de kassen en sommige salarissen te spekken.
Nu ook nog de rijke scholen aanpakken die geld oppotten en niet uitgeven aan het werkelijke doel.