of 59345 LinkedIn

Brabant gaat gemeenten niet helpen met grond

De provincie Noord-Brabant is niet van plan gemeenten te ondersteunen met hun tekorten op grondexploitatie door hun grond aan te kopen.
1 reactie

De provincie Noord-Brabant gaat geen grond kopen van gemeenten die grote verliezen lijden op hun grondexploitatie.

 ,,Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk en het is niet aan de provincie om gemeenten financieel te helpen als er problemen zijn door het gevoerde grondbeleid'', schrijven Gedeputeerde Staten (GS) maandag aan Provinciale Staten.

Brabant is niet geïnteresseerd in een grondfonds zoals in Overijssel is bedacht. Het plan van Overijssel om grond van gemeenten te kopen, voldoet niet aan begrotingsregels voor gemeenten en provincies, zegt Brabant. ,,Het grondfonds leidt niet tot een verbetering van de financiële positie van gemeenten'', concludeert de provincie.

Het adviesbureau Deloitte Real Estate becijferde vorig jaar dat gemeenten tussen de 4 en 6 miljard euro verlies hebben genomen of nog moeten nemen op hun grondbezit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank (Jurist) op
Verstandig besluit van Noord-Brabant. Uiteindelijk is een grondfonds geen oplossing, maar slechts een verdeling of verschuiving van de problemen. En het maakt gemeenten en de provincie ook teveel afhankelijk van elkaar in financiële zin. Dat leidt in het kader van het provinciale toezicht op gemeenten tot dilemma's waar je als provinciebestuur niet mee te maken zou moeten willen hebben.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners