Advertentie
financiën / Nieuws

Bouwvergunning Veenendaal elf keer duurder dan Bladel

Wie in Veenendaal zijn woning wil voorzien van een dakopbouw met verhoogde nok is elf keer zoveel kwijt aan een bouwvergunning als iemand met dezelfde plannen in het Brabantse Bladel. In Veenendaal zijn de kosten 2282 euro, in Bladel 197,50.

21 augustus 2018

Wie in Veenendaal zijn woning wil voorzien van een dakopbouw met verhoogde nok is elf keer zoveel kwijt aan een bouwvergunning als iemand met dezelfde plannen in het Brabantse Bladel. In Veenendaal zijn de kosten 2282 euro, in Bladel 197,50. Dat blijkt uit onderzoek van het Leidse bureau M4M onder alle 380 gemeenten, in opdracht van een website voor afvalcontainers.

Toegankelijkheid woningmarkt

Per 1 januari mogen woningkopers alleen nog een hypotheek van maximaal 100 procent van de marktwaarde afsluiten. Verbouwingskosten en dus ook de vergunningen voor de verbouwing kunnen niet meer worden meegefinancierd en moeten zelf worden betaald. 'v Dat betekent dat gemeenten met de prijs van vergunningen invloed kunnen uitoefenen op de toegankelijkheid van de woningmarkt voor (nieuwe) woningbezitters die na de koop van plan zijn te gaan verbouwen', zegt het Leidse bureau.

Hoofdprijs

De onderzoekers gingen de websites van de Nederlandse gemeenten langs voor een vergunning voor een uitbouw aan de zijkant van een woning begroot op 9500 euro en een dakopbouw van 27.500 euro. Niet alleen in Veenendaal, maar ook in Apeldoorn (1662 euro) en Zaltbommel (1580 euro) betalen bewoners de hoofdprijs voor de dakopbouw. Het landelijke gemiddelde is 824 euro voor de vergunning.

Gemiddeld 332 euro

Voorschoten is het duurst als het gaat om het papierwerk voor de zij-uitbouw. Inwoners betalen er 938 euro, ruim zeven maal meer dan op Ameland. Ook in Valkenswaard en opnieuw Veenendaal zijn de benodigde vergunningen met respectievelijk 813 en 794 euro prijzig. Het landelijke gemiddelde is 332 euro.

Verdeeld naar provincie zijn bewoners van Zeeland en Flevoland het minst kwijt aan bouwvergunningen. In Utrecht liggen de prijzen ruim 35 procent hoger dan in Zeeland. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.de Niet / Strat.Adviseur
Weer zo'n persberichtje van een buro of lobbyclubje die geen weet heeft van gemeentelijke autonomie. Gemeenten mogen geen winst maken, dus het hoogste tarief is nagenoeg kostendekkend. Bladel rekent kennelijk niet alle kosten door en die worden dus door alle belastingbetalers opgehoest. Het is maar net waar je voor kiest. Wat mij betreft mogen de kosten daar neergelegd worden die ervan heeft geprofiteerd.
Hans / afdelingsmanager
Gewoon niet aanvragenOLGFT
P. Raaphorst / applicatiebeheerder
Het zijn altijd politieke keuzes. De vraag die gesteld mag worden: hoe is het gesteld met de overige gemeentelijke belastingen......
Ambtenaar X
Toch jammer he na bijna 8 jaar dat er nog over bouwvergunningen gesproken wordt, zeker op een site als Binnenlands Bestuur......
H. Wiersma / gepens.
Dit lijkt bij Veenendaal meer op burgertje 'plukken' in plaats van een reële en redelijke vergoeding vragen voor geleverde diensten (leges).
Advertentie