Advertentie
financiën / Nieuws

Bouw Stadion Feyenoord mag maximaal 411 miljoen kosten

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord gaat niet door als de aannemers BAM en Besix dat niet voor het vaste bedrag van 441 miljoen kunnen doen en als de financiering niet rond is. Mark Koevermans, directeur van Feyenoord, meldde dit donderdagavond tijdens de commissievergadering Majeure Projecten, Organisatie en Financiën van de Rotterdamse gemeenteraad.

25 juni 2021
Feyenoord.jpg

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord gaat niet door als de aannemers BAM en Besix dat niet voor het vaste bedrag van 441 miljoen kunnen doen en als de financiering niet rond is. Mark Koevermans, directeur van Feyenoord, meldde dit donderdagavond tijdens de commissievergadering Majeure Projecten, Organisatie en Financiën van de Rotterdamse gemeenteraad.

Intimidatie

In een door de politie bewaakt Rotterdams stadhuis lichtten Koevermans en de rest van de directie van Feyenoord hun visie toe op het nieuw te bouwen stadion, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City.  De Feyenoord-directeur staat vol achter de realisatie van het nieuwe stadion, hield hij de commissie voor. Echter, als de bouwkosten boven de 441 miljoen uitkomen en de financiering niet rond is dan wordt het project afgeblazen. ‘Deze twee seinen moeten echt op groen staan.’

 

Overspannen

De raadscommissie maakt zich zorgen over de sterk gestegen prijzen voor bouwmateriaal. Commissielid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam had vernomen dat het project daardoor inmiddels tientallen miljoenen euro’s duurder dreigde te worden. Koevermans gaf aan dat de bouwmarkt inderdaad ‘overspannen is’. ‘We wachten op het bouwconsortium met hun offerte. Maar die 441 miljoen is de maximale prijs. Kan het niet voor die prijs worden gerealiseerd dan gaat het voor Feyenoord niet door.’

 

Eigen vermogen

Een andere harde eis van Feyenoord is dat de financiering rond moet zijn. Het leeuwendeel van die 441 miljoen euro komt van banken, maar deze eisen dat Feyenoord met een eigen vermogen over de brug komt van zeker 80 miljoen euro. De gemeente Rotterdam heeft aangegeven voor 40 miljoen euro te willen deelnemen, en Vrienden aan de Maas, een club van twintig rijke ondernemers en bedrijven, heeft toegezegd ook met 40 miljoen euro bij te dragen. Van dit laatste bedrag is inmiddels 30 miljoen euro binnen aan intenties, meldde Koevermans, die er vertrouwen in heeft dat de rest ook wordt binnengehaald. De Rotterdamse gemeenteraad moet 8 juli goedkeuring geven aan het voorstel om voor 40 miljoen euro deel te nemen in het eigen vermogen van het nieuwe stadion op Zuid.

 

Mobiele eenheid

Rondom het Rotterdamse gemeentehuis stond donderdagavond opnieuw mobiele eenheid opgesteld. Er was die avond op het stadhuis een commissievergadering over de ontwikkeling van Feyenoord City. De algemeen directeur van Feyenoord, Mark Koevermans, ging onder bewaking het gebouw binnen. De gesprekken over de ontwikkeling van dit nieuwe stadioncomplex dat ook de thuishaven moet worden van Feyenoord, werden eerder ook al gevoerd onder beveiliging. Daarvoor werd een eerder gepland gesprek tussen de directie van voetbalclub Feyenoord en de gemeente Rotterdam afgelast door burgemeester Ahmed Aboutaleb, na signalen van bedreigingen en intimidatie. Ook inspreekmomenten werden opgeschort.

 

Tegenstanders

Ook zocht een aantal aanhangers van de Rotterdamse voetbalclub eerder op intimiderende wijze meerdere voorstanders van Feyenoord City thuis op. Architect Ard Buijsen was een van de slachtoffers. Volgens het AD en RTV Rijnmond, die spraken met goed ingevoerde bronnen, hebben ook enkele investeerders de afgelopen tijd te maken gehad met bedreigingen en intimidatie geuit door tegenstanders van Feyenoord City. Ook bij Koevermans zouden de tegenstanders zijn langsgegaan.

 

Contactverbod

Voor bedreiging van raadsleden over de kwestie is eerder een 34-jarige man aangehouden. De verdachte is vrijdag voorgeleid door de officier van justitie aan de rechter-commissaris. Die besloot dat de man zijn proces in vrijheid mag afwachten, hoewel daar volgens de rechtbank veel voorwaarden aan zijn verbonden, zoals contactverboden. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Robin / influencer
Ik zou zeggen: vraag eens aan Qatar hoe je de bouwkosten in de tang houdt. Daar waren ze redelijk succesvol in. Maar dit soort trajecten kennende gaan ze dit project doen voor dat geld, wordt ergens een point of no return bereikt en vervolgens schieten de kosten uiteindelijk naar 1,5 tot 2 miljard euro
Cornelis
De gemeente Rotterdam draagt € 40 miljoen bij. Hoezo? Gemeenschapsgeld is hier niet voor bedoeld.
H. Wiersma / gepens.
Het is toch eigenlijk wel zeer droevig dat Feijenoord nog niet eens beschikt over een redelijk eigen vermogen, dit ondanks het feit dat deze profclub over de grootste en meest trouwe supportersschare beschikt van heel Nederland. Ondanks jarenlang volle stadions toch één van de armste clubs van Nederland. Kennelijk in bestuurlijk opzicht slecht geëxploiteerd.
Advertentie