of 65101 LinkedIn

'Borghouts krijgt het maandag moeilijk '

3 reacties
De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts moet zich maandag in een debat met Provinciale Staten eerst kunnen verantwoorden over de Landsbanki-affaire. Dat vinden de fractievoorzitters van de grootste partijen in de Staten van Noord-Holland. Pas dan zou volgens hen eventueel de vraag aan de orde komen of Borghouts dient op te stappen.

Aanbeveling verbinden
Ook Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht, vindt dat dit de gang van zaken zou moeten zijn. In zijn column op deze website schrijft hij: (..) 'Ook raad en staten kunnen hier hun invloed uitoefenen. Niet door ontslag aan te zeggen – daarover gaat de Kroon – maar wel door onder omstandigheden aan de verantwoording de aanbeveling te verbinden dat ook de burgemeester of de CdK beter af kan treden.' 

Nog niet opstappen
De Noord-Hollandse Staten bestaan uit 55 zetels. Fractievoorzitter Dré Kraak van de VVD (13 zetels) is er niet voor dat Borghouts nu al zou opstappen. Hij wil het debat van maandag afwachten.

Verantwoorden
Tjeerd Talsma, fractievoorzitter van de PvdA (11 zetels), vindt ook dat Borghouts zich maandag moet kunnen verantwoorden. ,,Opstappen is nu niet aan de orde.'' Wel denkt hij dat Borghouts het moeilijk krijgt maandag.

Commissaris nodig
Fractievoorzitter Johan Bruins Slot van het CDA (10 zetels) vindt dat de commissaris gewoon kan blijven zitten. 'Er is sprake van een doorstart van deze coalitie. Daar hebben we ook de commissaris bij nodig.'

'Niet meer geloofwaardig'
Ook Dago Wellink, fractievoorzitter van de SP (9 zetels), wil Borghouts de gelegenheid geven zijn standpunt over de affaire uit de doeken te doen. 'Hij heeft heel wat uit te leggen gezien zijn rol van het afgelopen halfjaar. Borghouts heeft steeds volgehouden dat er geen fouten zijn gemaakt, maar het rapport van de onderzoekscommissie is uiterst kritisch.' Wellink noemt de commissaris 'niet meer geloofwaardig'. Hij vindt het vreemd dat Borghouts niet samen met het hele college is opgestapt.

Doorstart 
De collegepartijen gaan vanaf dinsdag met elkaar praten over een mogelijke doorstart van de coalitie van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. Het CDA sluit terugkeer van zijn eigen gedeputeerden daarbij niet uit.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ruud Grondel (wethouder) op
de voorgaande financieel adviseur, die Borghouts verwijt dat hij Bos voor de voeten liep, heeft blijkbaar de uitspraak van de raad van State gemist, waarin Bos op zijn vingers werd getikt, en de provicie en de andere lokale overheden in het gelijk werden gesteld.
Door W.Wilkens (schrijvende) op
Ja, (het ambt van) een CdK zal er zeker wel blijven, maar de vraag voor de politek zou moeten zijn of deze ambtsdrager dit nog moet vervullen. Daar gaat het bij de vertrouwensregel in de politiek om. Als het vertrouwen er niet is, dan is er politiek geen werkbare grondslag (meer) om met elkaar door te gaan en behoort B. hieruit zèlf de consequenties te trekken door aanvraag van zijn ontslag. Die aanbeveling van Elzinga is wat mij betreft dan ook meer juridisch dan politiek. Dat gaat B. zo te oordelen nog niet zo gemakkelijk af, maar ja, hij is niet de enige!

Overigens denk ik dat het gedoe wel mee zal vallen, want 'zijn vriendjes' in PS laten 'm, zo te horen, niet vallen. Het gaat immers om de macht en die brengt met B. kennelijk veel voordelen.

Je kunt in ieder geval achteraf vaststellen dat 'het gebaar' van GS om af te treden toch ook niet zo veel voorstelde. Kennelijk is het vooral ook gebeurt met de bedoeling om te blijven zitten.

Wat een publieke moraal!
Door jan (financieel professional) op
Als Borghouts de kapitein van het zinkende schip is moet ie als laatste man er van af gaan. Het is fout hij een zo zichtbare fout van de provincie heeft verdedigd en zelfs minister Bos voor de voeten heeft gelopen bij het terughalen van de saldi uit IJsland. Hij heeft belangen geschaad door als provincie zelf achter het geld aan te gaan. Dat Borghouts/provincie NH nu achter het net vissen vind ik vermakelijk. Dat is de arrogantie van de macht en het heeft niks met verantwoordelijk te maken. Als CdK had hij allang verantwoordelijkheid moeten nemen door in een veel eerder stadium het beleggingsbeleid aan de kaak te stellen. Alhoewel de partijen in NH hebben ook liggen pitten. Maar laat Borghouts dat maar uitleggen. Uiteindelijk zal hij als verantwoordelijke de biezen moeten pakken.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners