Advertentie
financiën / Nieuws

Bonden hervatten overleg cao gemeenten

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.

15 oktober 2021
cao---shutterstock-1960157599.jpg
Shutterstock

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.

Dat wapen van werkonderbrekingen en stakingen wordt, zo laten de bonden op voorhand weten, wel weer uit de ijskast gehaald als de gesprekken onverhoopt op niets uitlopen.

 

Aftasten

De zogeheten kadergroepen van de bonden geven de onderhandelingsdelegatie eerst de ruimte om te praten met de gemeentelijke werkgevers en af te tasten wat er in het vat zit.

Startpunt van de onderhandelingen is het nieuwe bod dat de VNG 7 oktober op tafel legde. Waar de bonden met ingang van 1 januari 2021 een loonsverhoging van 3,5 procent eisten, kwam de gemeentelijke koepelorganisatie met een loonbod van 2,9 procent.

 

Beperkte loonstijging

Dat klinkt als een heuse tegemoetkoming na het aanvankelijke ‘eindbod’ van 0,5 procent, maar die 2,9 procent wordt uitgesmeerd over twee jaar. En niet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – het moment waarop de vorige cao afliep – maar ingaand vanaf 1 december 2021. Wat er dan onder de streep overblijft is +0,12 procent over 2021, +1,4 procent over de eerste zes maanden van 2022 en +1,5 procent over de laatste zes maanden van 2022. Anders gezegd, een loonstijging van 1,1 procent over twee jaar.

 

Collectieve acties

Op de site van Binnenlands Bestuur regent het sindsdien aanhoudend negatieve reacties op dat eindbod en worden de bonden opgeroepen ‘er niet in te trappen’ en ‘de boel plat te gooien.’ De vakbonden kiezen er, ondanks de grote kloof tussen loonbod en looneis, nu toch voor om er pratend uit te komen. Wel laten ze weten dat het ultimatum dat ze eerder stelden intussen niet van tafel wordt gehaald en dat wordt doorgegaan met het voorbereiden van collectieve acties.

De huidige cao liep 1 januari 2021 af.  Al vanaf vorig jaar wordt er overlegd over een nieuwe cao.

 

 

Reacties: 49

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert.Spierings / Medewerker SZW
Die bonden hebben de slagkracht van een natte cake. Zal wel 3 % worden m.i.v. 01-10-2021 voor 2 jaar.
Christian
Al jaren denk ik er aan om lid te worden van de vakbond maar bij iedere cao onderhandeling kom ik er achter waarom ik nog niet lid ben.
Joris
Ha Frits en Willem, jullie begrijpen hopelijk wel dat dit precies de reactie is die VNG wil hebben? Dat men zich afzet tegen de bonden, terwijl die boosheid zich tot de werkgever moet richten! Want het is niet de bonden die ons een (belachelijk) bod doen van 0,12% over 2021, het is onze werkgever! Dus richt die emotie de juiste richting op. De vakbonden hebben belang aan leden, en hoe krijgen ze die leden? Door een goed onderhandelingsresultaat neer te zetten, dus wat mij betreft zijn onze belangen hun belangen. Want als ze akkoord zouden gaan met een waardeloos bod verliezen ze leden! En dat ze aan de andere kant extra financiering nodig hebben voor een een sluitende begroting vind ik niet zo een probleem. Tevens het feit dat Pietje het met jullie eens is geeft voor mij alleen maar aan dat deze manier van denken niet in het belang is van ons als werknemer maar in die van onze wergkever!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Joris: gelukkig zijn er nog mensen die gewoon nadenken in plaats van de na-blaters Frits, Willem, Pietje
Karel K / ondernemer
De VNG komt al jaren niet voor gemeenten op als het om extra geld gaat. En knijpt vervolgens de medewerkers uit (om de kosten niet te hoog op te laten lopen). Bonden lopen weer achter de VNG aan. Geen enkele politieke partij interesseert zich voor gemeenten en hun budget. Zo houden iedereen de problemen bij gemeenten in stand. Lachende derde; het kabinet. Grote verliezer; hardwerkende Nederlanders, ook ambtenaren (hoge werkdruk, weinig budget enz.).
Martin
Dat de bonden gaan praten is prima. Laat maar zien wat jullie waard zijn. Jullie weten nu wat er leeft binnen jullie achterban.
Joris
Hulde voor de bonden! Oprecht knap dat zij hier ruimte zien om verder te praten... Voor mij persoonlijk zou het namelijk voelen alsof ik aan het onderhandelen was met de persoon die mij zojuist in mijn gezicht heeft gespuugd! Over of het volgende keer met wat minder speeksel kan, zonder etensresten of misschien de tanden van te voren poetsen....Zo zou het voor mij aanvoelen...Dus nogmaals hulde voor de bonden, dat zij wel de ruimte zien om verder te praten..
Jan / HR adviseur bij Gemeente
Voorjaar 2021: Bonden eisen 3,5%. Werkgever biedt 0,5%. Reactie binden is om het overleg op te schorten omdat het bod te minimaal is.



Nu: Bonden eisen 3,5%. Werkgever biedt 0,12%. Reactie bonden is dat ze gaan praten..



Snapt u het nog?



Van 0,5 naar 0,12 en dan toch aanknopingspunten zien voor een gesprek?
Rob
Dit is echt onvoldoende.

En niet alleen omdat hiermee de inflatie nauwelijks wordt gecompenseerd, maar ook omdat andere overheidscao's tot een beter resultaat hebben geleid.

Het gevolg is dat het (nog) lastiger wordt om goede sollicitanten aan te trekken.

De gemeentelijke overheid is een interessante werkgever, maar de primaire arbeidsvoorwaarden blijven wel achter. Daarbij gaat het niet alleen om salaris, maar ook om verlof.
J. Homan / Klantmanager SOZWAWE
In ieder geval traditioneel beter resultaat voor Rijksambtenaren dan het voorstel voor de Gemeente CAO:

https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
J. Homan / Klantmanager SOZWAWE
In ieder geval traditioneel beter resultaat voor Rijksambtenaren dan het voorstel voor de Gemeente CAO:

https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Frits
Ondertussen denk ik: Liever nul dan flauwekul



Hol jezelf maar uit als werkgever. Maar ga volgend jaar niet janken als bestuurder dat vacatures niet worden vervuld. En of de resterende ambtenaren dan even een stapje harder willen doen. Nee, want dat doe ik (en vele collega's met mij) al jaren. Laat het maar een zorgpunt worden bij de volgende collegevormingen.
van der vliet / ambtenaar
Het heeft niet zoveel zin om op de bonden te mopperen. De organisatiegraad is laag, de hindermacht van stakingen en akties is beperkt (na bijv. de privatisering van de stadsreiniging en regionalisering van de brandweer) en veel collega's met een jaarlijks periodiek zal het een beetje worst wezen. Die vinden aanvangssalaris en snelle doorgroei (lees: stijging van het loon) veel belangrijker. Vandaar de stagnerende instroom en het snelle vertrek van nieuwe instroom. We zijn afhankelijk van de nukken van bestuurders en daar is met de traditionele aktiemiddelen niet zo veel aan te doen. Eigenlijk niks.
Zo is het het wel
@Frits

En hou als werkgever ook je mond dicht over "we waarderen jullie inzet tijdens de coronaperiode" en "we begrijpen dat er enorm veel van het personeel wordt gevraagd".

Tegen de tijd dat de portemonnee getrokken moet worden, komt er een middelvinger uit de broekzak.
Bart / zzp bij overheid
Dat is een slag in het gezicht van de gemeentemedewerker. De VNG komt niet in de buurt van de CAO voor Rijksambtenaren.

Stop met loondiscriminatie tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren!

https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Bart / zzp bij overheid
Dat is een slag in het gezicht van de gemeentemedewerker. De VNG komt niet in de buurt van de CAO voor Rijksambtenaren.

Stop met loondiscriminatie tussen rijksambtenaren en gemeenteambtenaren!

https://www.nu.nl/economie/6162514/rijksambtenar …
Bart / zzp bij overheid
@Sjors, helemaal mee eens. Het VNG bestuur verdient pek met veren. De VNG bewijst zichzelf opnieuw een slechte dienst. Een dikke middelvinger naar hard werkende gemeentemensen.



Dankzij lage lonen, vertrekt goed personeel moeiteloos naar het bedrijfsleven. de kwaliteit holt achteruit.

De dikbetaalde inhuurkracht, lachende derde.



van der vliet / ambtenaar
@Jan: het bestuur vd VNG onderhandelt niet met de vakbonden, dat doet het College van Arbeidszaken. Dat College hangt ergens in de VNG structuur maar vaart een eigen koers. In het college zitten wethouder en burgemeesters. Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en ex-FNV-bestuurder en ex-Tweede Kamer-lid voor de PvdA is voorzitter van dat gezelschap dat ons kort houdt. Ja, je leest het goed: ex FNV bestuurder en ex-Tweede Kamer lid voor de PvdA. Met zulke linkse vrienden heb je geen vijanden meer nodig.
Jonge ambtenaar / IT'er
Deze jonge ict'er (26) zet zich graag in voor de gemeente en zet ook regelmatig een stap extra. Bij geen beter bod dan wat er nu op tafel ligt ga ik toch maar eens een deur verder kijken.
Gerben
Wat een CAO voor het RIJK en ook onze bestuurders met terugwerkende kracht. Zelf wel stevig binnen harken maar hun onderdanen met 0,12% voor 2021 afschepen. Gelet op het verschil heeft praten geen zin.
joris
Werkgevers en vakbonden heropenen op woensdag 3 november het overleg over de cao. Op vrijdag 29 oktober was er een verkennend gesprek en de conclusie was dat er voldoende basis is voor onderhandelingen. Vooral de laatste zin... "voldoende basis voor onderhandelingen... " Een bod van 0.12% over 2021 en in totaal 1.1% over 2 jaar terwijl de inflatie in 2021 alleen al op 2.7% ligt. Snapt iemand dit nog?
Ben Eidhof / Gemeenteambtenaar
Ik werk nu 42 jaar als ambtenaar. Ik kan me niet herinneren dat de bonden ooit zo'n slecht cao-voorstel hebben ontvangen in deze fase van onderhandeling, laat staan dat ze er nog mee akkoord gaan. Let wel, het gaat hier om 1,1 % per jaar dus, terwijl de inflatie drie keer zo hoog is inmiddels. Een kind ziet nog dat dit ver onder de maat is.
Van Vemde
In vergelijking tot de rijks-cao een bedroevend bod van de werkgever, waaruit geen enkele waardering spreekt voor de gemeenteambtenaar.



De ingangsdatum van de verhoging per 1-12-2021 is onbespreekbaar, aangezien de vertraging volledig is te wijten aan de houding/onderhandelingstactiek van de werkgever. Een structurele hogere coa-verhoging per 1-1-2021 i.p.v. afkoop door een éénmalige bijdrage onder het mom van dat de verhoging niet met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd. Bij het rijk kan de cao ook met terugwerkende kracht worden ingevoerd. Afkoop met een éénmalige bijdrage en een lagere verhoging blijft ons altijd achtervolgen.

Ook een opvolgende verhoging per 1-7 2022 dient eerder, oftewel per 1-1-2022 te worden ingevoerd.



Mocht de werkgever niet willen ingaan op de eisen van de bonden, dan moet men daar ook de consequenties (werkonderbreking, staking) maar eens van ondervinden. Geen woorden, maar daden.

De tijd van pappen en nathouden is voorbij.
H. Wiersma / gepens.
De CAO liep af per 1 januari 2021. Het salaris dient derhalve sowieso per die datum over 2021 te worden verhoogd met minimaal het huidige inflatiepercentage (2,7%). Slimme rekentrucs van de werkgever i.c. met een CAO over 2 jaar zijn not done. Daarnaast is het van belang duidelijke afspraken te maken over thuiswerkvergoedingen i.c. met reiskostenvergoedingen. Voor 2022 dienen nieuwe afspraken te worden gemaakt.
Gemente Assen / Applicatiebeheer
Hier in Assen is het nog erger, hier hebben ze de uitloopschalen tot schaal 10 er 4 jaar geleden ook afgehaald. vanaf 11 heb je wel uitloop .......

Frits
@Gemeente Assen: bij mijn gemeente idem dito maar dan voor alle schalen. Dat betekent dat je al snel van een CAO-resultaat afhankelijk bent voor koopkrachtbehoud.
Rindert Dijkstra
Dat Ton Heerts, onze burgemeester, ons zo kort houdt leidt bij mij haast tot plaatsvervangende schaamte. Gewoon schandalig wat er nu met droge ogen wordt geboden. Zo heeft praten toch geen zin?! Kan iemand een actie bedenken zodat de VNG zich rot schaamt en het College van Arbeidszaken maant tot een serieus bod waaruit redelijkheid en waardering blijkt? Daaronder versta ik inflatiecompensatie vanaf 1-1-2021 + waardering in de zin van extra salaris en arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerkvergoeding, reiskostenvergoeding, opleiding en vitaliteit.



Helemaal eens met Van Vemde: geen woorden maar daden, de tijd van pappen en nathouden is voorbij! Leg de boel maar eens plat. Haal de ICT-stekker er maar eens uit.
Martin
Het is wel erg stil rondom het hervatten van het overleg. Aan de slag zou ik zeggen.
Jan / HR adviseur bij Gemeente
@Apeldoornse ambtenaar, volgens mij vallen de medewerkers van de GGD's ook onder de cao gemeenten of SGO. Een dagje niet testen en geen prikken zetten? Waarom wij zo'n slecht bod en zorgmedewerkers een bonus en extra verhoging? GGD medewerkers hebben toch ook aan de frontlinie gestaan? (en doen dat nog steeds)
Ripley / Senior mdw
Tip. IK denk dat ik mijn lidmaadschap bij de bond ga opzeggen.

Heb ik meer aan dan de 0.12 per 1 december 2021. Schande om bij iedere cao onderhandeling een jaar na dato een nieuwe cao zonder terugwerkende kracht te krijgen. Ok. 10 maanden nu. In en in triest.
Joris
Het bod van 0,12% over 2021 is zo belachelijk schandalig, daar blijkt wel echt zo weinig respect en waardering uit voor de gemeenteambtenaar dat ik er (bijna) niet eens meer boos om kan worden, eerder teleurgesteld en verdrietig over de staat van de overheid en en gebrek aan inlevingsvermogen van de VNG.
Martin
En wanneer gaan we weer met elkaar overleggen. Of heeft het geen haast? Lijkt erop.
Astrid
Verdacht stil zelfs...
Pietje / HR
GGD medewerkers zijn maar al te blij om onder een van de beste cao's van Nederland (cao gemeenten) te vallen, kijk maar naar alle instroom vanuit de Horeca. Of pak die cao er eens bij als vergelijking :)
Joris
Is het niet veel beter om het om te draaien Pietje? Moeten we dan niet concluderen dat het in de Horeca (CAO) helemaal beroerd gesteld is, en die dan vervolgens gaan proberen te verbeteren? In plaats van die van de gemeenteambtenaren naar beneden te trekken en slechter te maken? Want kijk juist naar een naar de uitstroom in de horeca, als de arbeidsomstandigheden blijft verslechten wil niemand daar meer werken.
Martin
Je hoort of leest niets over de voortgang. Deze week zou er aftastend overleg zijn. Er zijn echt mensen die de looncompensatie hard nodig hebben. En wel met terugwerkende kracht. Bonden moeten nu hun toegevoegde waarde bewijzen. Merk er tot op heden niets van, in ieder geval niet in mijn portemonnee.
H. Wiersma / gepens.
@Pietje (HR). Ik gun iedereen een goed salaris of pensioen, maar je vergelijkt nu appels met peren.
Ik denk ook mee
VNG valt zelf lekker onder de BBRA schalen. Zij hebben de buit binnen en wij mogen toekijken. Het jeugdtekort wordt op ons afgewenteld.
Willem-Jan / Recruiter Bijstand
waarom niet per 01-01-2021, de vorige liep toen af. Als met af wil van die TWK, ga dan nu ook alvast onderhandelen voor 2023, das is men hopelijk WEL "op tijd". En die 2,9 is 1 jaar +1,4 en 1 jaar + 1,5 en dat 1ste jaar m.i.v 01-10-2021. Dit klopt dus van geen kanten......Bij de bonden kunnen ze m.i. niet echt goed rekenen, past wel een beetje in dit tijdsbeeld.....
Jos
Wat een minachting!

Het bod doet pijn aan de ogen. Ondertussen heeft de werkgever wat ze willen... fijn uitstellen en met een nog slechter bod aankomen dan in eerste instantie.

De gemeenten dienen tevens te zorgen voor beter arbeidsvoorwaarden. Als het budget te krap is moeten ze bij het rijk aankloppen. Dit kan zo niet langer.

Actie is onvermijdelijk!
casper
Is er al bekend wanneer er meer duidelijkheid komt?

Ik ben om eerlijk te zijn nogal geschrokken van het loonaanbod van de werkgevers. Alles, letterlijk alles, wordt duurder.. .belastingen, benzine, de energierekening, boodschappen etc etc..

Het lijkt wel of de werkgever niet kijkt naar de realiteit. Dubbeltje op de 1e rang... Ik snap het oprecht niet. Compenseer op zijn minst te inflatie.
Bert.Spierings / Medewerker SZW
Bonden zwijgen weer. Laat me eens raden. Vieren herfstvakantie? Om over 2 weken aan te komen zetten, dat ze echt niets meer uit konden onderhandelen?
Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
Door Bert Spierings (Medeweker SZW) op 22 oktober 2021 10:17 -

Dag medeweker: Bent u lid van een vakbond ? Zo jah, dan moet u beter weten. Zo nee, wordt lid, en laat u goed informeren.











Wietske
Ik vind dat via de cao ingegrepen moet worden op de steeds minder waard wordende pensioenen. laat de werkgever de huidig pensioen inleg maar verdrievoudigen!
Bert Spierings / Meddwerker SZW Den Haag
Beste Willem de Horde,



Ben bijna 30 jaar lid geweest van de bond., En elke maand braaf mijn premie betaald. Totdat ik de bond nodig had, maar ook echt nodig had. Kan er heel kort over zijn. ik mocht het helemaal zelf 'fijn' uitzoeken. De eerste ging weg, de tweede was zwanger, en de derde zei we mailen. Dat we moest ik erg ruim nemen, want ik heb nooit meer wat van deze dame gehoord.



Waarom zou ik in vredesnaam dan weer lid moeten worden dan? Om die 0,12 % die jullie gaan slikken voor 2021 en een handvol kruimels voor 2022? Vrees dat zelfs die € 950 bruto niet over de finish wordt gedragen. Dat de bonden over dit bod weer aan tafel komen geeft het goed weer. Slagkracht van een vlinder. Neem mij niet de maat, maar vraag je zelf eens af als bond waarom zoveel mensen de bond verlaten. En nooit meer terugkomen. Ik zal echt niet de enige zijn. En nu na een jaar prutsen, weer aan tafel te gaan zitten met z'on schandalig bod, beloofd niet veel goeds voor het ledenbestand van de bonden. Want dat zijn tandeloze tijgers. Rest alleen de vraag wat zou ik beter moeten weten dan? Ik weet genoeg. Nooit meer lid van de vakbond.







Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
Jah Bert, alle begrip; maar het gaat nooit alleen maar over meer loon. Ik - als vakbondsman - heb sinds 1995 talloze vakbondsleden mogen helpen bij moeilijkheden met hun chef, bezwaarschriften, zowel bij Gemeenten als Waterschappen etc. Denk daar ook aan !
Frits
Ondanks dat er geen beweging wordt gemaakt door de werkgever gaan de bonden tóch in overleg. Waarom? Heel eenvoudig: de zilverlingen. Als er een CAO komt dan is deze om de kas van de bonden te spekken en niet die van de medewerkers.



Zie:

https://vng.nl/sites/default/files/2020-09/brief …

W. van den Bosch
Dat de bonden voldoende aanknopingspunten zien bij dit flutbod, zegt weer genoeg. Dat gebrek aan leden begrijp ik wel.
Pietje / HR
De pijnlijke waarheid Frits. Zie ook het artikel in de Volkskrant laatst. Premiestelsel houdt de bonden in de lucht, leden keren massaal hun rug toe en vertegenwoordigen zichzelf wel anno 2021. Nog een paar jaar geduld :)
Advertentie