of 64740 LinkedIn

Bonden hervatten overleg cao gemeenten

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.

Vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF gaan opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een poging te komen tot een nieuwe cao voor 170.000 gemeenteambtenaren. Acties waarmee de bonden eerder dreigden, komen er daarom voorlopig niet.

Dat wapen van werkonderbrekingen en stakingen wordt, zo laten de bonden op voorhand weten, wel weer uit de ijskast gehaald als de gesprekken onverhoopt op niets uitlopen.

 

Aftasten

De zogeheten kadergroepen van de bonden geven de onderhandelingsdelegatie eerst de ruimte om te praten met de gemeentelijke werkgevers en af te tasten wat er in het vat zit.

Startpunt van de onderhandelingen is het nieuwe bod dat de VNG 7 oktober op tafel legde. Waar de bonden met ingang van 1 januari 2021 een loonsverhoging van 3,5 procent eisten, kwam de gemeentelijke koepelorganisatie met een loonbod van 2,9 procent.

 

Beperkte loonstijging

Dat klinkt als een heuse tegemoetkoming na het aanvankelijke ‘eindbod’ van 0,5 procent, maar die 2,9 procent wordt uitgesmeerd over twee jaar. En niet met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – het moment waarop de vorige cao afliep – maar ingaand vanaf 1 december 2021. Wat er dan onder de streep overblijft is +0,12 procent over 2021, +1,4 procent over de eerste zes maanden van 2022 en +1,5 procent over de laatste zes maanden van 2022. Anders gezegd, een loonstijging van 1,1 procent over twee jaar.

 

Collectieve acties

Op de site van Binnenlands Bestuur regent het sindsdien aanhoudend negatieve reacties op dat eindbod en worden de bonden opgeroepen ‘er niet in te trappen’ en ‘de boel plat te gooien.’ De vakbonden kiezen er, ondanks de grote kloof tussen loonbod en looneis, nu toch voor om er pratend uit te komen. Wel laten ze weten dat het ultimatum dat ze eerder stelden intussen niet van tafel wordt gehaald en dat wordt doorgegaan met het voorbereiden van collectieve acties.

De huidige cao liep 1 januari 2021 af.  Al vanaf vorig jaar wordt er overlegd over een nieuwe cao.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door joris op
Werkgevers en vakbonden heropenen op woensdag 3 november het overleg over de cao. Op vrijdag 29 oktober was er een verkennend gesprek en de conclusie was dat er voldoende basis is voor onderhandelingen. Vooral de laatste zin... "voldoende basis voor onderhandelingen... " Een bod van 0.12% over 2021 en in totaal 1.1% over 2 jaar terwijl de inflatie in 2021 alleen al op 2.7% ligt. Snapt iemand dit nog?
Door casper op
Is er al bekend wanneer er meer duidelijkheid komt?
Ik ben om eerlijk te zijn nogal geschrokken van het loonaanbod van de werkgevers. Alles, letterlijk alles, wordt duurder.. .belastingen, benzine, de energierekening, boodschappen etc etc..
Het lijkt wel of de werkgever niet kijkt naar de realiteit. Dubbeltje op de 1e rang... Ik snap het oprecht niet. Compenseer op zijn minst te inflatie.
Door Jos op
Wat een minachting!
Het bod doet pijn aan de ogen. Ondertussen heeft de werkgever wat ze willen... fijn uitstellen en met een nog slechter bod aankomen dan in eerste instantie.
De gemeenten dienen tevens te zorgen voor beter arbeidsvoorwaarden. Als het budget te krap is moeten ze bij het rijk aankloppen. Dit kan zo niet langer.
Actie is onvermijdelijk!
Door Co op
Je hoort of leest niets over de voortgang. Deze week zou er aftastend overleg zijn. Er zijn echt mensen die de looncompensatie hard nodig hebben. En wel met terugwerkende kracht. Bonden moeten nu hun toegevoegde waarde bewijzen. Merk er tot op heden niets van, in ieder geval niet in mijn portemonnee.
Door Astrid op
Verdacht stil zelfs...
Door Co op
Het is wel erg stil rondom het hervatten van het overleg. Aan de slag zou ik zeggen.
Door Karel (oud ondernemer) op
De VNG komt al jaren niet voor gemeenten op als het om extra geld gaat. En knijpt vervolgens de medewerkers uit (om de kosten niet te hoog op te laten lopen). Bonden lopen weer achter de VNG aan. Geen enkele politieke partij interesseert zich voor gemeenten en hun budget. Zo houden iedereen de problemen bij gemeenten in stand. Lachende derde; het kabinet. Grote verliezer; hardwerkende Nederlanders, ook ambtenaren (hoge werkdruk, weinig budget enz.).
Door Rood Hesje (overheidsdienaar) op
@Joris: gelukkig zijn er nog mensen die gewoon nadenken in plaats van de na-blaters Frits, Willem, Pietje
Door Joris op
Ha Frits en Willem, jullie begrijpen hopelijk wel dat dit precies de reactie is die VNG wil hebben? Dat men zich afzet tegen de bonden, terwijl die boosheid zich tot de werkgever moet richten! Want het is niet de bonden die ons een (belachelijk) bod doen van 0,12% over 2021, het is onze werkgever! Dus richt die emotie de juiste richting op. De vakbonden hebben belang aan leden, en hoe krijgen ze die leden? Door een goed onderhandelingsresultaat neer te zetten, dus wat mij betreft zijn onze belangen hun belangen. Want als ze akkoord zouden gaan met een waardeloos bod verliezen ze leden! En dat ze aan de andere kant extra financiering nodig hebben voor een een sluitende begroting vind ik niet zo een probleem. Tevens het feit dat Pietje het met jullie eens is geeft voor mij alleen maar aan dat deze manier van denken niet in het belang is van ons als werknemer maar in die van onze wergkever!
Door Pietje (HR) op
De pijnlijke waarheid Frits. Zie ook het artikel in de Volkskrant laatst. Premiestelsel houdt de bonden in de lucht, leden keren massaal hun rug toe en vertegenwoordigen zichzelf wel anno 2021. Nog een paar jaar geduld :)