of 58952 LinkedIn

BNG Bank verwacht weinig last van Europese crises

De BNG Bank verwacht weinig last van crises in Europese landen. De waarde van de uitstaande leningen van de gemeentebank aan Italië, Portugal en Spanje bedroeg eind 2017 ruim 1,8 miljard euro. De kredietverlener aan overheidsinstellingen is sinds 2010, toen BNG Bank meer dan 5 miljard euro had uitstaan bij de financieel zwakkere eurolanden, bezig met het afbouwen van deze posities. Ook over het Verenigd Koninkrijk maakt de bank zich weinig zorgen.

De BNG Bank verwacht weinig problemen door onrust in Europese landen. De waarde van de uitstaande leningen van de gemeentebank aan Italië, Portugal en Spanje bedroeg eind 2017 ruim 1,8 miljard euro. De kredietverlener aan overheidsinstellingen is sinds 2010, toen BNG Bank meer dan 5 miljard euro had uitstaan bij de financieel zwakkere eurolanden, bezig met het afbouwen van deze posities. Ook over het Verenigd Koninkrijk maakt de bank zich weinig zorgen.

Italië

De bank heeft 443 miljoen euro uitgeleend aan Italië. ‘Dat lijkt veel, maar het is ongeveer 0,3 procent van onze totale balans’, vertelt een woordvoerder. Het jaar ervoor was het uitgeleende bedrag nog 468 miljoen en in 2010 1.729 miljoen. De leningen aan Italië zijn onderdeel van een pakket dat goed en snel te verkopen is, zodat de bank ten allen tijde aan haar verplichtingen kan voldoen. Dit is een eis die de toezichthouder, de ECB, aan alle banken stelt.

 

GIIPS

Tijdens de eurocrisis besloot de bank niet verder te investeren in de zogeheten GIIPS-landen - Griekenland, Italië, Ierland, Portugal in Spanje - zodat de positie in deze landen uiteindelijk tot 0 terugloopt. De huidige uitstaande leningen zijn 443 miljoen euro (Italië), 281 miljoen (Portugal) en 1.111 miljoen (Spanje). ‘De bank maakt zich geen zorgen over terugbetaling, maar kijkt uiteraard scherper naar haar positie wanneer zich negatieve ontwikkelingen voordoen, zoals nu bijvoorbeeld in Italië.’ In plaats van de GIIPS-landen investeert BNG Bank meer in Noord-Europese landen en supranationale instellingen zoals de Europese Investeringsbank.

 

Brexit

De bank volgt de ontwikkelingen rondom de Brexit nauwlettend. In het Verenigd Koninkrijk heeft de bank 2.117 miljoen euro aan financiële activa. Hier is wel sprake van een toename: eind 2016 was dit 1.945 miljoen. In het jaarverslag valt te lezen dat de bank zich hier weinig zorgen over maakt en dat de kwaliteit van de activa, voor een deel gegarandeerd door de Engelse staat, hoog is.

 

Nederland

Het overgrote deel van de exposure van BNG Bank is onder garantie van Nederlandse overheden: 80 miljard euro. In zekere zin is hier sprake van een concentratierisico op de Nederlandse overheid. ‘Maar aangezien de kredietwaardigheid daarvan hoog is,’ zegt de woordvoerder, ‘wordt de kredietwaardigheid van BNG Bank ook hoog gewaardeerd.’ BNG Bank staat in de top 5 van ’s werelds veiligste banken, na drie Duitse en een Zwitserse. De nettowinst van BNG Bank in 2017 bedroeg 393 miljoen euro, een stijging van 6,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners