of 61043 LinkedIn

Bijna alle provincies zien lagere economische groei

De Nederlandse economische groei daalde licht in 2018 en bijna alle provincies zien deze daling terug. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De economie in Flevoland groeide dankzij Almere het snelst: met 3,4 procent.

De Nederlandse economische groei daalde licht in 2018 en bijna alle provincies zien deze daling terug. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De economie in Flevoland groeide dankzij Almere het snelst, met 3,4 procent. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,7 procent, maar een daling ten opzichte van de 4,2 procent stijging in het voorgaande jaar.

Snel

Dezelfde drie provinciale economieën groeiden in 2018 het snelst: Flevoland, Noord-Holland en Noord-Brabant, concludeert het CBS. Alleen Zuid-Holland zag de groei toenemen, van 2,7 naar 2,8 procent. Alleen Groningen zag (wederom) krimp, maar dat is vooral te danken aan de afname van aardgaswinning. ‘De economische groei exclusief aardgaswinning is daarentegen wel sterker dan vorig jaar, met 2,7 procent zit Groningen precies op het Nederlands gemiddelde’, schrijft het CBS.

 

BBP (volume)

2017

2018*

Nederland

2,9

2,7

Flevoland

4,2

3,4

Noord-Holland

3,3

3,2

Noord-Brabant

3,3

3

Utrecht

3,2

2,9

Overijssel

2,9

2,8

Zuid-Holland

2,7

2,8

Gelderland

2,9

2,7

Limburg

2,9

2,3

Zeeland

2,3

2

Drenthe

2,3

1,9

Friesland

2

1,5

Groningen

-0,5

-0,8

*voorlopige cijfers

   

 

Steden

Almere had net als in 2017 de sterkste economische groei van alle COROP-plusgebieden: 4,6 procent. (Een COROP-gebied is een regionale indeling die vaak gebruikt wordt voor onderzoek en de plus-onderverdeling dient om de ontwikkeling in grootstedelijke gebieden duidelijker te maken.) De groei van Almere zou te danken zijn aan de bevolkingsgroei en groei van leasebedrijven. De economie van Zuidwest-Friesland groeide met 5,2 procent. Sneller dan Almere dus, maar dat zou gedeeltelijk aan een gemeentelijke herindeling liggen die het CBS niet kan kwantificeren.

 

Afbeelding

 

Financiële dienstverlening

De economie van Amsterdam groeit al een paar jaar sneller dan die van Den Haag, Utrecht en Rotterdam. De financiële dienstverlening remt volgens het CBS de groei in de steden. In Amsterdam was het de enige bedrijfstak die niet snel groeide. In alle vier de grote steden was er sprake van krimp.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners