Advertentie
financiën / Nieuws

Bijna alle eredivisieclubs krijgen gemeentelijke steun

Zeventien van de achttien eredivisieclubs in het voetbalseizoen 2008/2009, ontvingen op enig moment publiek geld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur. Het Eindhovense PSV is de enige betaaldvoetbalorganisatie  die geen financiële banden heeft met de gemeente.

27 juli 2009

Nieuwe stadions
De overheidssteun betreft vooral de stadions. Bij elf van de achttien eredivisieclubs in jaargang 2008/2009, is de gemeente geheel of gedeeltelijk eigenaar van het stadion. Vijf gemeenten staan of stonden garant voor een lening voor de bouw van een nieuw stadion, of verstrekten zelf een lening.

 

In ruil voor toezicht
Als een club in financiële problemen komt, biedt de gemeente vaak de helpende hand. Ook afgelopen seizoen gebeurde dat weer: Arnhem schold Vitesse een schuld van 11,6 miljoen euro kwijt en Kerkrade hielp Roda JC met een injectie van ongeveer 6 miljoen euro. In ruil voor steun dwingen gemeenten steeds vaker toezicht af.

Lees het hele achtergrondartikel uit Binnenlands Bestuur 30/31 

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roland / adviseur
De gemeente is vaak ook eigenaar van zwembaden (waar de lokale zwemvereniging en waterpoloclub sporten) en de sporthal (waar allerlei verenigingen sporten). Sport is gezond en het principe is dus zo gek nog niet. In het geval van BETAALD voetbal bestaat echter het grote risico dat dit soort constructies het bestuur van de voetbalclub tot nog meer onverantwoorde uitgaven brengen en dat verkeerde beslissingen door gemeentelijk geld gedekt worden.
Oscar
@ Roland
Het is waar dat de gemeent vaak de zwembaden e.d steunt / in beztit heeft, maar daar zijn geen spelers aan verbonden waar de clubs soms vele miljoenen voor betalen en die ook een giga salaris betaald krijgen. Dat is bij betaald voetbal dus wel het geval. Ook de bestuurders van voetbalclubs innen een aardig salaris. Als de clubs daar nou eens op zouden bezuinigen, dan hoeven de gemeenten niet zo vaak financieel bij te springen.
Paul Hart
Voetbalclubs in het betaald voetbal zijn gewoon commerciële ondernemingen die niet met overheidsgeld gefinancier zouden moeten worden.

Ikea wordt ook niet gesubsidieerd omdat ze naamsbekendheid voor Duiven genereren.

En het betaals eredivisievoetbal te vergelijken met een lokaal gymnastiekclubje is toch wel een beetje naïef.

In het gros van de gevallen lijkt het me voornamelijk te gaan om ofwel het strelen van de ego's van lokale politici, en dat lijkt me meer iets dat ze uit eigen portemonnee moeten doen. Als het gaat om politici die bedreigd worden is het een politiekwestie, en keihard aanpakken van het supporterstuig.
bert Jansen
Het is niet verkeerd dat gemeenten geld verstrekken aan betaald voetbal organisaties. Want deze zijn vaak wel het boegbeeld van de stad of streek.
Maar zo gauw er geld wordt geleend dient dit op een fatsoenlijke manier afgelost te worden. En niet zoals bij Vitesse kwijt gescholden te worden omdat zij een slecht beleid voeren, en het geld in de bodemloze put gooien. Dan dient er een interim manager te komen die orde op zaken stelt en zorgt dat er wel afbetaald kan gaan worden.
Advertentie