Advertentie
financiën / Nieuws

Bij andere baan deel cursusgeld voortaan terugbetalen

De Groningse Provinciale Staten gaan Gedeputeerde Staten vragen om de regeling voor vergoeding van cursussen aan te passen. Voortaan zou een gedeputeerde die ontslag neemt een deel van een onlangs genoten opleiding moeten terugbetalen. Aanleiding is een cursus van twintigduizend euro die toenmalig gedeputeerde Marc Calon in 2008 heeft gevolgd, terwijl hij een half jaar later opstapte.

17 september 2009

Gangbaar
‘Binnen het bedrijfsleven is zo’n verrekekingsregeling bij ontslag heel gangbaar, ‘ zegt CDA-fractieleider Patrick Broens. ‘Dan betaal je een bepaald percentage terug als je eerder dan twee of drie jaar na de cursus vertrekt.’ Net als andere fracties vertrouwt Broens het college, dat heeft gezegd dat de cursus-onkosten ‘volledig volgens de geldende regels’ zijn betaald. Hij wil zich als Statenlid ook niet te veel bezighouden met de arbeidsvoorwaarden, maar stelt wel dat het ‘niet gek zou zijn als de provincie ook zo’n terugbetaalregeling zou hebben, voor collegeleden, statenleden en ambtenaren.’

 

Voordeel
Collegepartij CDA is lang niet de enige partij die pleit voor aanpassing van de onkostenregels voor cursussen en dergelijke bij ontslag. ‘Met een cursus is in de basis niets mis, maar het moet wel in redelijkheid ten goede komen aan de provincie, en als iemand zo snel vertrekt kun je je afvragen of dat het geval is,’ zegt SP-fractievoorzitter Lia Veenstra.

 

Leiderschap
Ook GroenLinks-fractievoorzitter Wiebe Van der Ploeg is voor verrekening als iemand vertrekt. ‘Vanuit werkgeversperspectief is het heel wenselijk als je talentvolle mensen probeert te behouden. Maar als ze dan toch weg gaan zou er best een vergoeding tegenover kunnen staan voor de genoten opleidingskosten, net als bij het voetbal.’ Maar Van der Ploeg gaat verder. Hij vraagt zich af of Calon wel een door de provincie betaalde cursus vol ‘strategie, innovatie en leiderschap’ moest volgen. ‘Politici zijn geen gewone werknemers. Als zijn partij hem zo’n cursus aanbiedt, oke, maar de provincie?’

 

Kwart zelf betalen
VVD-fractieleider Eisse Luitjens stelt net als Van der Ploeg dat het belang van de cursus waarschijnlijk voor toenmalig gedeputeerde Calon groter was dan voor de provincie. Hij acht het redelijk als een bestuurder dan ook zelf een deel betaalt, net als in het bedrijfsleven. ‘Bij de organisatie waar ik zit, betaal je in ieder geval een kwart van zo’n cursus zelf. Ik begrijp wel dat je als organisatie ook in mensen investeert, maar het gaat om een verdeling.’

 

Onbereikbaar
De PvdA-fractie was niet beschikbaar voor commentaar. Maar ook binnen de PvdA heeft partijgenoot Calon de ogen geopend voor de ‘onredelijkheid’ van de regeling. ‘Twintigduizend euro! Daar moet Calon wel wat van geleerd hebben... Het lijkt met goed als ze de regeling aanpassen voor mensen die vertrekken,’ zegt Arjan de Rooij, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Groningen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Er is wel iets voor aanpassing van een regeling te zeggen als er een overstap gemaakt wordt naar een totaal andere sector, die op grond van de studiemogelijkheden wordt begunstigd. Maar ik hoef de tijd niet terug dat je niet sollicteerde, omdat er bij vertrek nog een 'studieschuld' bij een gemeente, provincie of ministerie was te voldoen.
De regeling is indertijd juist aangepast, omdat de toenmalige bestuurders begrepen dat een opleiding binnen het al takken van het openbaar bestuur ook het gehele niveau kon verhogen. Dus weg met het benepen 'eigen belang' van een speicfieke overheidsdienst.
Voor het overige blijft het toch echt een vraag of een studie in het belang van de dienst is en zo niet: dan niet faciliteren.
Advertentie