of 59130 LinkedIn

Bezuinigingen kabinet hollen tegenmacht uit

Arno Visser
Arno Visser © Marcel Bakker

De bezuinigingen van de regering op de Algemene Rekenkamer zijn dermate stevig dat het voor die organisatie steeds moeilijker wordt om het kabinetsbeleid goed te controleren.

Dat schrijft Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, in het vandaag verschenen jaarverslag van de Rekenkamer. Volgens Visser spelen soortgelijke problemen bij andere organisaties die opgericht zijn om 'tegenmacht' te organiseren tegenover het kabinet. Daarbij doelt Visser op de Raad van State en de Nationale ombudsman. Hij vindt dit zorgelijk, omdat de vitaliteit van de democratische tegenspraak onder druk komt. ‘Tegenmacht is een onlosmakelijk deel van het systeem van checks & balances’, stelt hij.

Personeelsontwikkeling
Visser waarschuwt ervoor dat als gevolg van de bezuinigingen investeringen in nieuwe methodologie, kennis en personeelsontwikkeling ter discussie staan. ‘Dat staat op gespannen voet met de toegenomen complexiteit van de financiering en uitvoering van de publieke dienstverlening’, zegt hij.

De Algemene Rekenkamer is niet de enige overheidsorganisatie waar de bezuinigingen een goede taakuitvoering lastig maken. ‘Ons verhaal is kenmerkend voor het hele openbaar  bestuur. Er is sprake van een keuze voor verkleining van de financiële functie binnen de rijksdienst, met minder audit en minder controle’, aldus Visser.

Degelijke informatie
In een interview met het Financieele Dagblad zegt hij te zien dat steeds meer overheidsorganisaties het werk met onvoldoende mensen en middelen moeten doen. De Algemene Rekenkamer moest als gevolg van de bezuinigingen van twee opeenvolgende kabinetten vorig jaar een reorganisatie aankondigen, waarbij minstens veertig mensen – voornamelijk onderzoekers – naar een andere baan moeten uitkijken.  ‘De toezichthoudende – en uitvoerende rol bij de overheid dreigt te worden uitgehold’, aldus Visser.

Het directe gevaar van al die bezuinigingen is dat het zicht op de effectiviteit van 300 miljard aan publiek geld zonder gevalideerde degelijke informatie ‘onmogelijk wordt’. Nu de Nederlandse economie weer groeit, kan een nieuwe Tweede Kamer met een ambitieus kabinet straks mogelijk meer uitgeven dan het vorige. ‘Wie over vier jaar wil kúnnen vertellen wat er met dat extra geld is  bereikt, doet er verstandig aan nu de basis te leggen voor degelijk cijfermateriaal. Want inzicht is de basis voor vertrouwen’, aldus Visser.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
@Heuvelmans. Als je weet hoe het werkt dan weet je ook dat de VVD (kennelijk jouw partij) minstens evenveel verantwoordelijk is voor dit blunder Kabinet. Overigens is er m.i. onder bepaalde randvoorwaarden niets mis met het verlenen ontwikkelingshulp of opvang van niet economische vluchtelingen. Je leeft tenslotte niet alleen op deze wereld.
Door Heuvelmans op
In ieder geval is Nederland de komende tijd (4 jaar ?) verlost van de peperdure hobbies van de PvdA. Zoals de mislukte reintegratieplannen (Asscher), de ontwikkelingsgelden voor corrupte regimes (Ploumen) en het opnemen van 200.000 vluchtelingen per jaar (Samsom). Er kunnen tientallen miljarden anders gaan worden besteed. Dat biedt mooie perspectieven voor Rutte III.
Door doeterniettoe (-) op
@Opmerker:
Dat hoeft u zich niet voor te stellen, dat is al zo. In dit bericht gaat het specifiek over de AR, maar bijvoorbeeld Trouw geeft aan dat ook de RvS en Ombudsman:
https://www.trouw.nl/democratie/-bezuinigingen-z …

Naast deze bezuinigingen kan je ook simpelweg het advies negeren, Rutte en co. hebben dit bij de RvS veelvuldig gedaan (misschien nog wel geniepiger dan bezuinigingen).
Of de ombudsman: de aanstelling van de huidige kinderombudsman en de huidige ombudsman zijn niet zonder bezuiniging tot stand gekomen.

@Broadcaster:
Dat overschot is voor een (groot) deel tot stand gekomen dankzij al die bezuinigingen.
En vergeet niet dat Rutte 2 gigantisch veel heeft bezuinigd op de politie.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Natuurlijk. er is weer geld over dus iedereen die vindt dat hij te kort komt, meldt zich aan het front.
Mij lijkt het nuttiger het overschot te gebruiken voor de aflossing van de staatsschuld en om te investeren in voldoende politie.
Door Opmerker (orig) op
Stel je voor: straks gaat een kabinet voorstel doen om te bezuinigen op de Raad van State - stel dat zo'n voorstel kan. Dat is natuurlijk handig: a. bezuiniging en b. geen (verplichte) lastige hobbel meer bij doorvoeren van nieuwe wetten.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Er blijken helaas nog mensen te zijn die nog niets hebben geleerd en verder gaan met potverteren. Als we maar raak blijven uitgeven, worden we inderdaad een derde wereldland. Er wordt altijd gesproken over rechten en helaas zijn er een aantal die nooit praten over plichten.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
En de "vrije pers"in Belgische handen op een enkele krant (Dgbl vh Noorden, Leeuwarder en Reform Dagblad) na. Je kunt mensen arresteren, waar we op tegen zijn , maar wegsaneren, ontslag etc is alledaags ritueel onder Rutte &Co. Kritiek op kletskoek als mestinjectie, zure regen, klimaatverandering, club van Rome (schaarste grondstoffen? de olie klotst over het randje, de kolen voor het opscheppen,)wordt in Rutte 3 wel afgeserveerd dus zet U schrap met een gezond boerenverstand: emigreer nu het nog kan....Nederland wordt Eritrea II
Door Frank Zuylen (Voorzitter bewonersvereniging/gepensioneerde) op
Bezuinigen zonder weet te hebben van de werkelijke consequenties, waar kennen we dat van? Onbegrijpelijk dat de daarvoor toch meest verantwoordelijke partij niet meer is afgestraft bij de laatste verkiezingen.
Door Elma Groen (Zelfstandig ondernemer) op
Ik heb het altijd vreemd gevonden dat tegenkracht als het ware gesubsidieerd wordt. Dus uitholling lijkt mij niet vreemd, zeker daar waar participatie toeneemt en daar ook tegenkracht ontstaat. Ennn wat betekent het schrijven van rapporten als die enkel iets blootleggen, zoals bv de hoogte van salarissen bij de politietop, maar de kern van integer handelen niet werkelijk aanpakken!
Door H. Wiersma (gepens.) op
Misschien is er efficiency winst te behalen via een betere samenwerking met het CBS, het CPB, de RvSt, de Ombudsman, DNB, het AFN etc.? O.a. over wie doet wat?