of 59212 LinkedIn

Bezuiniging maakt fraudegevoeilig

Helmond kampt met zeer veel tekortkomingen op het gebied van de uitvoering van taken en de controle van financiën. Uit de managementletter van Deloitte blijkt dat er vorig jaar nauwelijks sprake is geweest van interne controle. Helmond heeft volgens de accountant een ‘groot aantal uitdagingen’, onder andere op de onderdelen risicomanagement, ict, managementinformatie, interne beheersing en cultuurverandering.

Helmond kampt met zeer veel tekortkomingen op het gebied van de uitvoering van taken en de controle van financiën. Dat valt op te maken uit een managementletter van huisaccountant Deloitte. Volgens Deloitte is het niet uit te sluiten dat er bij de gemeente meer fraudegevallen aan het licht komen, na de fraude van de chef inkoop vorig jaar. Die kon jarenlang gemeenschapsgeld voor privébestedingen gebruiken, onder andere omdat de bedrijfsprocessen van de gemeente niet op orde waren.

Uit de managementletter van Deloitte blijkt dat er vorig jaar nauwelijks sprake is geweest van interne controle. Helmond heeft volgens de accountant een ‘groot aantal uitdagingen’, onder andere op de onderdelen risicomanagement, ict, managementinformatie, interne beheersing en cultuurverandering. ‘In termen van soft controls nemen wij een beperkte mate van verbetergerichtheid en veranderbereidheid waar en is er veel winst te halen in de termen van afspraak = afspraak’, aldus de accountant. Investeren in medewerkers is daarbij essentieel, met name op het vlak van innovatief vermogen en verantwoordelijkheid nemen. Het aan de slag gaan daarmee heeft, gezien de aard en de omvang, een hoge urgentie.

Terugdraaien
Verantwoordelijk wethouder Paul Smeulders (GroenLinks) zegt geschrokken te zijn van de bevindingen en geeft toe dat er grote slagen te maken zijn. Een eerdere miljoenenbezuiniging op het personeel zou door de nieuwe gemeenteraad voor een belangrijk deel moeten worden teruggedraaid, aldus het stadsbestuur in een reactie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erik Koopman (Social innovation designer) op
De meest snelle en effectieve oplossing: radicale transparantie. Maak alle verslagen en financiën openbaar. Degradeer of verlaag loon van mensen die niet meewerken (zoals geen of onvolledige verslagen maken). Maak de sprong/transitie naar open overheid

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners