of 61441 LinkedIn

Betaald voetbalclub steunen best mogelijk

De betaald voetbalclub steunen, zonder dat het ongeoorloofde staatssteun is, is best mogelijk. Maar volgens advocaat Cees Dekker laten veel gemeenten dat niet eens onderzoeken. Een uitspraak van de Europese Commissie kan roet in het eten gooien.

Een zak met geld geven aan de noodlijdende plaatselijke betaald voetbalorganisatie kun je als gemeente niet meer doen. Maar steunen, zonder dat het ongeoorloofde staatssteun is, is best mogelijk.

Niet aflossen

FC Twente kreeg afgelopen seizoen 6 punten in mindering, omdat de financiële huishouding niet in orde bleek. De gemeente Enschede keek niet lijdzaam toe. FC Twente hoeft anderhalf jaar lang (tot 1 juli 2016) niet af te lossen op een lening van de gemeente van 20 miljoen voor (ver)bouw van het stadion. Dat scheelt de club 9 ton aan uitgaven. De club moet wel rente blijven betalen plus een risico-opslag.


Lening marktconform

‘De lening is verstrekt tegen marktconforme voorwaarden. Het ministerie van BZK heeft bevestigd dat geen sprake is van staatssteun vanuit haar onderzoek naar relaties tussen betaald voetbalorganisaties (bvo’s) en gemeenten uit 2012. De Europese Commissie (EC) zag dan ook geen aanleiding de verstrekte lening aan FC Twente nader te onderzoeken’, aldus gemeentewoordvoerder Jan Arie Bijl.

 

Mogelijk ongeoorloofde staatssteun

Bijl wijst fijntjes naar PSV dat wel object is van nader onderzoek door de EC. Ook NEC, Willem II, FC Den Bosch en MVV hebben mogelijk ongeoorloofde staatssteun ontvangen, was de voorlopige conclusie van de EC in 2013. De gemeente Eindhoven tekende beroep aan bij het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg tegen het besluit van de EC een formele onderzoeksprocedure te starten naar mogelijke staatssteun door de gemeente aan PSV. Het gaat om aankoop van grond van PSV door de gemeente voor 48 miljoen euro om deze in erfpacht weer terug te geven.


'Werkwijze EC onzorgvuldig'

Marktconform, dus we voldoen aan de voorwaarden, aldus de gemeente die de werkwijze van de EC onzorgvuldig vindt. Een rechterlijke uitspraak over dit beroep en de ontvankelijkheid ervan kan nog wel een jaar duren. Als de gemeente in het ongelijk wordt gesteld, kan het onderzoek van de Commissie doorgaan en volgt een uitspraak over de staatssteun. Is die negatief, dan moet PSV het hele bedrag aan de gemeente terugbetalen tegen een rentetarief dat door de Europese Commissie wordt bepaald.


Ongelijk speelveld

Een van de eenzame strijders tegen onrechtmatige en ongeoorloofde staatssteun aan betaald voetbalorganisaties is Loek Jorritsma (71), oud-wethouder van de gemeente Hoorn en eerder werkzaam bij de directie Sport van het ministerie van VWS. In 2010 diende hij een klacht in bij Eurocommissaris Joaquín Almunia over ongeoorloofde staatssteun door gemeenten aan een aantal eredivisieclubs. Jorritsma ziet door het geven van staatssteun een ongelijk speelveld ontstaan en vindt dat niet kunnen. ‘Want waar wordt die steun voor aangewend? Hogere salarissen en nieuwe spelers.’

 

Algemene groepsvrijstelling

Volgens advocaat Cees Dekker van Nysingh Advocaten komen gemeenten niet meer weg met bvo’s steunen op de “oude manier”, zoals met een zak geld of de koop van het stadion. Toch is er volgens hem best ruimte. In oktober 2014 werd het steunen van sportinfrastructuur mogelijk door het onder “algemene groepsvrijstelling” te laten vallen. ‘Als je daar een beroep op doet hoef je niet langs de Europese Commissie. Een stadion moet dan wel ook door andere gebruikers dan de bvo worden gebruikt en er moeten afspraken worden gemaakt over “social return”.’


NIet (willen) weten

Ook met een lening afsluiten is niks mis als gemeenten maar een marktconforme rente hanteren. Een tweede constructie is gedeeltelijk kwijtschelden van schuld. Om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen moet de gemeente dezelfde behandeling krijgen als andere crediteuren. Volgens Dekker laten gemeenten over het algemeen niet onderzoeken of bij dit soort constructies sprake kan zijn van ongeoorloofde staatssteun. ‘Daar staan ze niet bij stil, al kun je je afvragen of ze het niet weten of niet willen weten.’

'Kansen clubs laag'
Dekker vindt de uitkomst van het onderzoek dat de EC wil doen naar PSV en andere Nederlandse betaald voetbalclubs moeilijk te beoordelen. ‘Als ik naar de beschikking kijk, zie ik dat de redeneringen van de EC kloppen en dan schat ik de kansen van de clubs laag in.’  


Lees het hele artikel over steun aan bvo’s in Binnenlands Bestuur nr. 11 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het verstrekken van geldleningen aan betaalde sportorganisaties behoort helemaal niet tot de core business van gemeenten. Nog afgezien van het publieke nut daarvan zijn dergelijke geldleningen veel te risicovol. De praktijk leert namelijk dat deze over het algemeen slecht bestuurde instellingen niet met geld kunnen omgaan. Deze 'markt' behoort bovendien thuis bij de bankensector en de supporters.
Door Loek Jorritsma (geen) op
Beste Pierre, wat betreft het beste jongetje van de klas en Spanje. Dan is het goed om te weten dat ik ook tegen Real Madrid een klacht heb ingediend. Google daarvoor Loek Jorritsma Real Madrid, dan lees je ook daarover.
Voorts heb ik onderzoek gevraagd naar het gehele betaald voetbal in Europa. Daarop heeft de EC aan alle lidstaten om de info daarover gevraagd. Dat heeft tot meer onderzoek geleid.
Door verontwaardigd op
corrupt, subsidie en wekelijkse grootschalige politie inzet..... zelf maar eens de broek ophouden en salarissen omlaag?
Door Frank van Oosten op
Zoals Rik Torfs al twitterde over betaald voetbal: "Rijken die over een veld achter een bal aan hollen, terwijl armen hen toejuichen".
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Een lening verstrekken aan een club waar de rechtsback vijf keer zoveel verdient als de burgemeester!
Door Evert op
Ze rijden bij sportclubs veel te grote auto's. En vul de rest zelf maar in.
Door Pierre op
Naschrift: een eventuele overweging van een gemeente om een stadion te gaan verhuren is minstens zo riskant als een lening verstrekken!
Door Pierre op
Het blijft af en toe een wat rare discussie: wij moeten hier altijd de braafste jongetje van Europa zijn, terwijl tientallen miljoenen naar sportclubs in Zuid Europa gaan. Denk aan de vastgoedtransacties in Spanje!

Ik ben ook benieuwd wat er nu in Breda gaat gebeuren. Een club met grote financiële problemen, en een stadion dat hoognodig weer aangepast moet worden.
Maar als we ons richten op de context van dit artikel, dan moeten we kijken naar de financiële mogelijkheden van de gemeenten. Gemeenten mogen niet beleggen. De meeste gemeenten moeten eerst zelf geld lenen. Een lening verstrekken betekent dat een gemeente accepteert dat zij een hoog betaalrisico loopt. Dan moet er vele basispunten worden bij geplust. Zelfs procenten!
Eigenlijk is dat de taak van de bank. Hier zit absoluut geen publiek karakter aan.
Laat een gemeente bij een eventuele steun overweging gewoon besluiten tot een x bedrag voor steun. Dan weet je wat je kwijt bent.
Maar ga geen leningen verstrekken.Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners