Advertentie
financiën / Nieuws

Best oké, 363 euro voor thuiswerken

Het opnemen van een thuiswerkvergoeding van 363 euro in de nieuwe cao voor rijksambtenaren zorgt voor veel consternatie. Op sociale media wordt er schande van gesproken. Onder ambtenaren kan de regeling vooral op bijval rekenen.

09 oktober 2020
thuiswerken-laptop-op-bed.jpg

Dat kan worden opgemaakt uit een peiling door Binnenlands Bestuur onder haar lezers. Van de ruim 500 respondenten reageert 70 procent positief op de stelling het met het cao-voorstel eens te zijn omdat ‘thuiswerken nou eenmaal extra kosten met zich meebrengt.’

 

‘Ik heb 'ja' gestemd’, aldus een gemeenteambtenaar ‘omdat een thuiswerkvergoeding redelijk en billijk is. Het is geen cadeau of beloning voor werkzaamheden maar een vergoeding voor kosten. Over die kosten kan je twisten, maar kom niet aan met de boodschap dat er geen kosten zijn verbonden aan thuiswerken want dat is wel zo.’ Menig respondent voert de kosten voor elektriciteit en verwarming aan. ‘Bij afwezigheid staat mijn verwarming op 15 graden, bij thuiswerk op 20 graden. Dat gaat op jaarbasis honderden euro's extra kosten.’

 

Normalisering

Wat die extra kosten betreft gaat het volgens een andere respondent echt niet om  toiletpapier of koffie. ‘Ook de thuiswerkende ambtenaren hebben behoorlijke kosten moeten maken om thuiswerkplekken in te richten van waaruit je effectief en efficiënt kunt werken’, stelt hij. ‘Het is echt ook bij bedrijven heel normaal dat daar vergoedingen voor worden verstrekt en ook heel veel ambtenaren verdienen maar een gemiddeld salaris. De ambtenaren moesten in het arbeidsrecht zo nodig 'genormaliseerd' worden. Maar als het dus gewone werknemers zijn op een concurrerende markt – die wel thuiswerkvergoedingen uitkeert –, kun je nu dus ook niet zeggen dat ze in het kader van het maatschappelijk belang maar zelf de beurs moeten trekken. Zo werkt een arbeidsmarkt niet.’

 

Verkeerde timing

Voor sommigen mag de compensatie zelfs hoger. ‘Met deze vergoeding sparen de werkgevers veel OV-vergoeding en elektriciteit uit. De werkgever wordt er dus niet bepaald slechter van’, aldus Annemarie, toezichthouder op het waterschap. ‘Ik pleit wel voor een hoger bedrag want met die 363 euro kom je echt niet uit.’

Anderen vinden die 363 euro netto ‘bizar veel’ in relatie tot andere sectoren. Ook de timing is niet goed gekozen. ‘In deze tijd van Covid19 vind ik hier geen goed signaal vanuit gaan. Had deze bonus aan de zorg gegeven die het echt verdient.’ Redelijk wat respondenten voelen zich ongemakkelijk vanwege de in het vooruitzicht gestelde compensatie. ‘Het maakt mij niet uit hoe deze tegemoetkoming wordt genoemd, het is niet passend en staat belachelijk in verhouding met al die mensen die hun baan kwijtraken in de huidige crisis’, zegt de een.

 

Zorgpersoneel
Een schande, die compensatie, aldus een ander. ‘Zorgpersoneel krijgt er niks bij want het is crisis. Dit valt toch niet uit te leggen?’ Volgens Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid die de afspraak met andere bonden en de werkgever maakte, kan dat wel. Hij verwijst naar het Nibud dat berekende dat thuiswerken per dag 2 euro kost. ‘Een thuiswerkvergoeding, géén bonus dus maar een tegemoetkoming in gemaakte kosten, die is afgesproken in een cao, staat totaal los van wat het kabinet aan ruimte geeft voor loonstijgingen in de zorg’, aldus Fey. ‘Het afspreken van vergoedingen tussen werkgever en vakbonden in andere cao’s staat daar los van.’

Anderen vinden die 363 euro netto ‘bizar veel’ in relatie tot andere sectoren: ‘Drinken zij koffie uit gouden kopjes ofzo.’ Ook de timing is niet goed gekozen. ‘In deze tijd van Covid19 vind ik hier geen goed signaal vanuit gaan. Had deze bonus aan de zorg gegeven die het echt verdient.’

Henk Donkers stelt juist blij te zijn zo uitgebreid te mogen thuiswerken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de buschauffeur en de agent. ‘Beetje gek om daar dan ook nog een vergoeding voor te vragen.’ Redelijk wat respondenten voelen zich ongemakkelijk vanwege de in het vooruitzicht gestelde compensatie. ‘Het maakt mij niet uit hoe deze tegemoetkoming wordt genoemd, het is niet passend en staat belachelijk in verhouding met al die mensen die hun baan kwijtraken in de huidige crisis’, zegt de een.

Een schande, die compensatie, aldus een ander. ‘Zorgpersoneel krijgt er niks bij want het is crisis. Gemeenteambtenaren krijgen er niks bij want het is crisis. En de rijksambtenaren? Ja die krijgen met terugwerkende kracht 0,7 procent, een thuiswerkvergoeding en 5 weken betaald verlof bij geboorte. Dit valt toch niet uit te leggen?’ Ja, waarom een vergoeding van 363 voor rijksambtenaren, vraagt René Scheffer zich af. ‘En de gemeenten dan? Die hebben een loonbod van 0 procent voor haar personeel', schrijft hij. 'Toch even slikken.’


Over de vergoeding die is afgesproken voor rijksambtenaren die thuiswerken rees op sociale media en in de politie veel verbazing. ‘Hoe kan dit, terwijl er in de zorg geen cent bij kan?’ was de teneur. ‘Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden’, aldus Patrick Fey. Hij is voorzitter van CNV Overheid die de afspraak met andere bonden en de werkgever maakte. Fey verwijst naar het Nibud dat berekende dat thuiswerken per dag 2 euro kost. ‘Een thuiswerkvergoeding, géén bonus dus maar een tegemoetkoming in gemaakte kosten, die is afgesproken in een cao, staat totaal los van wat het kabinet aan ruimte geeft voor loonstijgingen in de zorg’, aldus Fey. ‘Het afspreken van vergoedingen tussen werkgever en vakbonden in andere cao’s staat daar los van.’

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week

 

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / controller
Belachelijk. We besparen toch ook op reiskosten? Ik denk dat de gemiddelde ambtenaar meer dan 2 euro op benzine en parkeren en OV bespaart.

En onze inwoners mogen dat aan ons vergoeden via een belastingverhoging? Van de zotte.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Hierbij een verzoek aan de reageerders om dit artikel goed te lezen, het betreft dus de rijksambtenaren en niet de ambtenaren van de lagere overheden (provincie, gemeente, waterschap, enz.). Als gemeente ambtenaar ben ik het er ook niet mee eens, de voordelen van tussendoor andere dingen doen (kinderen van en naar school brengen, wasmachine in en uit ruimen, enz.) daar hoor je de thuiswerkers niet over. Buiten dat zijn thuiswerkers (ook al beweren ze zelf het tegendeel) minder productief en zie je nou al na 7 maanden massaal thuiswerken dat de binding met collega’s en werk afneemt.
Dick
In de meeste berichten (ook niet in dit bericht) wordt niet gesproken over het feit dat dit geld alleen betaald wordt aan ambtenaren die door thuis te werken besparen op reiskosten die door de werkgever vergoed worden. Mijn reiskosten zijn ongeveer 2x €3,85 per dag. Met een thuiswerkvergoeding houdt de werkgever dus per dag meer dan €5,- over.
Fons / Specialist middleware
Ik ben sinds 1 januari ambtenaar, maar bij een SBO. Wij hebben een 'eigen' CAO waar geen thuiswerkvergoeding in staat. Die krijgen we dan ook niet. Er kunnen wel voorzieningen zoals bureaustoel en extra beeldscherm voor thuis worden aangevraagd.

Mijn werkgever heeft echter wel de reiskostenvergoeding stopgezet, als je thuiswerkt, heb je immers geen reiskosten. En als je dan een dag naar kantoor moet, kun je voor die dag een reiskosten vergoeding krijgen. Dat vind ik wel logisch, maar tegelijkertijd maak ik wel kosten om thuis te werken, daar staat nu niets tegenover.
Sigrid / ambtenaar bij gemeente
3 punten:

1. zorg: er zijn ook juist zorgmedewerkers die het veel rustiger hebben gekregen door het uitvallen van operaties e.d. Bonus in de zorg is dus ook discutabel. Ik ken menig (gemeente)ambtenaar die harder heeft gewerkt dan deze groep zorgmedewerkers.

2. In mijn arbeidsvoorwaarden zat een reiskostenvergoeding. Die valt nu weg. Van deze vergoeding betaalde ik ook de kosten van de auto die nu voor de deur stil staat. Ik ga de auto niet verkopen voor deze tijdelijke situatie en houd dus nog steeds de kosten (belasting, verzekering). Dat betekent dat ik er dus op achteruit ga. De werkgever verdient hier op.

3. Gezien punt 2: werkgever verdient op besparing reiskosten (niet de werknemer!) en op andere kosten (ja idd de koffie). Werknemer geeft geld uit aan met name verwarming en elektrisch. Lijkt mij goed om hier op een redelijke manier de werknemer in tegemoet te komen!
Annelies / ambtenaar bij gemeente
Ik begrijp de argumenten van Sigrid niet, los van het feit dat als je thuis werkt hoe dan ook (zeker met het najaar en de winter) je extra kosten maakt, De zorgmedewerkers die door het uitvallen van operaties e.d. "wat rustiger" kregen zijn ingezet op de afdelingen en IC met corona patiënten. Hoezo rustiger. Ga eens een week meedraaien en kijk wat dat doet zowel fysiek als mentaal, dan kan je erover meepraten. Verder jouw reiskostenvergoeding. Het is jouw keuze om al dan niet dichtbij of veraf van je werk te gaan wonen. Het is fijn dat je dan een tegemoetkoming in de reiskosten krijgt maar je kan je werkgever niet verantwoordelijk stellen voor verzekering, belasting etc. omdat jij kiest voor de auto. Je mag er van mij van alles van vinden maar kom wel met steekhoudende argumenten.
Monique
@Dirk

Er zijn ook nog genoeg ambtenaren die dicht bij hun werk wonen, dus jou reactie slaat nergens op
Jan
Ja natuurlijk is 70 procent van de ambtenaren vóór. Vraag aan iemand: wil je meer geld? Weinigen zeggen dan: nee hoor.
Karel
Schot voor open doel. Geef ze ook een elektrische deken voor de komende barre tijden.
Daan
Nou vooruit, nog eentje dan:



"Een Hollandse ambtenaar komt 's morgens te laat op z'n werk. Hij zegt tegen z'n chef: "Ik heb me verslapen meneer" Waarop de chef antwoordt: "Verrek, slaap je dan thuis ook al?""
henk
Zet in elk geval de reiskostenvergoedingen stop. Dat is redelijk
Karin / grondzaken
@Henk, bij ons is de vergoeding voor de woon-werkreiskosten al in april stopgezet.
henk
@Karin: dat lijkt me correct, maar dat is niet bij alle ambtenaren zo. Bovendien vind ik dat dit ook moet gelden voor de leaseauto s E.d.
Harry / Fiscalist en econometrist
Een hoop zever weer over een paar centen. Thuiswerken daar werd in 1990 in Johannesburg al over gesproken bij een Merchant Bank waar ik bij werkte. Idee was dat je beter kon concentreren op een deal en niet constant werd lastig gevallen. Nu zijn we 30 jaar later en nu is het nog allemaal gezever. In dit land kunnen ze niets voor elkaar krijgen. Tijdens corona-lock down in het voorjaar was de lucht schoner dan ooit. Mogelijk vallen de accijns inkomsten tegen.
Hans / plantoetser
Een studentenkamer van 11 m2 huren kost kaal al 300 euro/maand.

Dus zonder verwarming, water en internet. Een thuiswerkplek is 11 m2 met twee 25" beeldschermen op mijn eetkamertafel, een pc op de grond en een hoge bijzettafel. Elke dag werkplek opzetten en afbreken doe je niet dus dat staat 5 dagen en nachten per week midden in mijn woonkamer. Ik krijg daar 2 euro per dag voor. Daar moet ik een gat voor in de lucht springen? Wanneer in de toekomst een kantoorruimte t.b.v. de werknemer in een thuiswerksituatie, net als nu, volledig op de werkgever mogen komen te rusten, wordt ik ook inhuurkracht. Met hun uurtarieven kom je wel uit dan.
Albert G / senior projektmanager gemeente
Te triest voor woorden. Als gemeente ambtenaar schaam ik me. Wees blij dat we werk hebben. En ja, die extra koffie, stroom en toilet-papier? Mijn fiets en kleding slijten minder en ik heb geen reistijd. Waar zeur je over.....
Yvon
Duizenden ambtenaren krijgen nog steeds de reiskostenvergoeding met IKB uitruil. Vergoeding afhankelijk van afstand woon-werk. Staatssecretaris van financiën en de belastangstdienst hebben aangegeven dat dit door mag gaan ondanks dat we thuis werken, en dus deze kosten niet maken. De thuiswerkdagen mag je als reisdagen rekenen. Zie berichtgeving op internet. Maximaal is dat in mijn gemeente € 260,-- netto, onbelast per maand. Er zijn medewerkers die al sinds half maart niet meer gereisd hebben. Dat is nu 6,5 maand x 260,-- = € 1690,--. Voor 30 km enkel reis krijg je nog steeds € 170,-- per maand.. Is € 1105,-- voor deze 6,5 maanden. Laten we met de FNV en het kabinet eerst dit probleem oplossen, dan is er nog geld over voor het zorgpersoneel en armoede door corona en een thuiswerkvergoeding voor iedereen.
Hans / plantoetser
Ja hoor, nog even...

Kantoor voor de baas aan je tafel in je woonkamer voor 2 euro deugt gewoon voor geen ouderwetse cent.
Monique
@Yvon

De uitruil via IKB is een bruto-netto uitruil, dus het werkelijke netto voordeel is vele malen lager dan jij beweert. Daarbij is het oneerlijk voor de mensen die dicht bij hun werk wonen. Geen voordeel van minder reistijd en kosten, maar wel een veel lagere vergoeding
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Wellicht is het een idee als de leegkomende werkruimtes getransformeerd worden tot woonruimtes, dan kunnen de wachtlijsten op een fatsoenlijke huisvesting ook wat korter worden
Brit
Ik ben een (geemeente)ambtenaar die dicht bij mijn werk woon (en hier ook bewust voor gekozen heb).

Nu met thuiswerken heb ik dus geen enkel voordeel (want reiskosten vergoeding aan het eind van het jaar met uitruil van IKB is hooguit 20 euro en reistijdbesparing maar 20 minuten per dag) terwijl thuiswerken mij wel geld kost. Namelijk gebruik eigen computer, inrichten kinderkamer als werkplek , extra stroomgebruik en andere dagelijkse kosten.

Bijkomend nadeel is dat je nu minder beweegt en alles privé en werk (naar mijn mening) te veel door elkaar loopt kan ik nog wel accepteren.



Maar de ongelijkheid in kosten en de bijdrage voor eventuele kosten (door uitruil van reiskosten en tijdwinst, die ik dus niet heb) niet.



Daarom ben ik voor een thuiswerkvergoeding en de afschaffing van de onjuist verkregen reiskosten vergoeding.
Advertentie