of 59329 LinkedIn

Bedrijf wil wel komen voor 65 miljoen

De internationale onderzoeksgigant Imec overweegt zich te vestigen in Gelderland. De provincie moet dan wel 60 tot 65 miljoen euro bijdragen.

De internationale onderzoeksgigant Imec overweegt zich te vestigen in Gelderland. De provincie moet dan wel 60 tot 65 miljoen euro bijdragen. De provincie onderzoekt of de investering echt zo interessant is. Het gaat om een vestiging voor ‘smart food’ en ‘smart health’. 

Met Wageningen Universiteit en het Nijmeegse Radboudumc heeft Gelderland twee instellingen die internationaal aanzien hebben op die gebieden. Specialiteit van Imec is om wetenschappelijk verkregen kennis om te zetten in toepasbare technieken. Het van oorsprong Belgische Imec, dat al een vestiging heeft in Eindhoven, biedt volgens eigen zeggen werk aan zo’n 4.000 onderzoekers. ‘Ze zijn een wereldspeler in de microtechnologie’, zegt een woordvoerder van de provincie. ‘De reden dat je mobiele telefoon in je broekzak past, is omdat Imec de chip zo klein heeft weten te krijgen.’

Prijskaartje
Het prijskaartje voor de provincie dient voor de eerste acht jaar onderzoek. ‘De kosten gaan hierbij voor de baten uit en daarom vraagt Imec een bijdrage’, zegt de woordvoerder. ‘Dat is bij alle vestigingen van Imec zo. Maar wat het bedrijf ontvangt van overheden in België kunnen ze niet gebruiken voor iets in Gelderland.’ De vraag is of Gelderland profiteert van de opbrengsten, bijvoorbeeld omdat alleen internationale bedrijven profiteren of omdat innovaties verplaatst worden naar het buitenland. Dat onderzoekt de provincie de komende maanden. ‘Als de regio meebetaalt dan moet de regio er iets aan hebben. Blijkt het interessant, dan zullen we er wel het geld voor moeten zoeken.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Essentiële vraag is uiteraard of 60-65 mln. Euro aan publiek geld dient te worden geïnvesteerd in een commerciële private onderneming.
En of dat geld werkelijk niet op een meer renderende manier kan worden besteed.

Want het gaat om een gevraagde provinciale bijdrage in een vestigingsonderzoek en evt. aansluitende bedrijfsvestiging. Dat geld komt dus niet terug.
Daarnaast is het door commerciële bedrijven 'mee-liften' op wetenschappelijke instellingen genoegzaam bekend. Legio voorbeelden elders in Nederland.
Vraag is dus in hoeverre een provinciale bijdrage hier overbodig of zelfs onrechtmatig is, en een vorm is van afschuiven van commerciële kosten door Imec op de samenleving. Dit onder 'dreiging' met arbeidsplaatsen.
Of zou het Imec-verzoek toevallig te maken hebben met de provinciale onderbesteding in 2017 waardoor van de begrote 923 mln. Euro 174 mln. Euro over bleef?

60-65 mln. Euro aan publiek geld is geen kattepis.
Het zou om te beginnen dus verstandig zijn geen subsidie te verstrekken, maar bijv. een staatssteunvrije lening. Zie verder https://europadecentraal.nl/onderwerp/staatssteu … . En aan deze subsidie een aantal stringente voorwaarden te verbinden, zoals bijv. een voorafgaand samenwerkings-convenant met Wageningen Universiteit en het Radboudumc. E.e.a. uiteraard onder goedkeuring door de Gelderse Rekenkamer.
Een alternatief zou natuurlijk zijn een provinciale bijdrage te geven aan de beide wetenschappelijke instellingen, ten behoeve van innovatie en werkgelegenheid. Dan weten we in ieder geval zeker dat de publieke middelen binnen de provincie besteed worden. Waarvoor zij immers bedoeld zijn.
Door p op
Maakt me vooral nieuwsgierig om wat voor steun het gaat, vooral dat bijzinnetje over België is interessant.

En trouwens het lijkt me niet dat het voor een gezond bedrijf de belangrijkste afweging subsidie is om zich ergens te vestigen...
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
In Rusland kunnen zich ook buitenlandse bedrijven zich vestigen met belastingvrijstelling.
Door Dirk op
Niet op ingaan. De VS verspeelt op deze wijze miljarden aan inkomsten, omdat grote bedrijven overheden tegen elkaar uitspelen. als een winstgevend bedrijf zich ergens wil vestigen moeten ze dat vooral doen. Maar niet ten kosten van belastinggeld.
Als IMEC nu vrijstellingen en geld krijgt staat morgen de volgende voor de deur.
Door Erik (man) op
Wordt een interessante case voor staatssteun etc. Hopelijk nemen ze dat ook mee in het onderzoek. Erg benieuwd naar dat resultaat. Horen we dat nog?
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
En volgend jaar worden ze overgenomen en gaan ze weer ergens anders naar toe.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners