Advertentie
financiën / Nieuws

'Automatische dwangsom voor te laat betalende gemeente'

Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Agnes Mulder (CDA) pleiten voor een automatische dwangsom voor overheden, in het geval dat zij een ondernemer langer dan 30 dagen laten wachten voordat een rekening betaald is.

11 juni 2015

Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Agnes Mulder (CDA) pleiten voor een automatische dwangsom voor overheden, in het geval dat zij een ondernemer langer dan 30 dagen laten wachten voordat een rekening betaald is. De dwangsom moet 1 procent van het factuurbedrag bedragen.

Zelf in rekening brengen

Gemeenten moeten sinds 2013 uiterlijk 30 dagen na ontvangst van de rekening betalen. Wanneer dit niet lukt, mag een ondernemer een boete in rekening brengen. Dat zij dit zelf doen is volgens CDA en D66 ‘niet realistisch’. Een automatische dwangsom bij te laat betalen is volgens de partijen de oplossing. Voor iedere dag dat de rekening te laat betaald is komt er 1 procent bij op. Wanneer een factuur van 1000 euro bijvoorbeeld tien dagen te laat betaald is, komt er dus 100 euro bovenop. 

Zonde en onnodig 

Donderdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over bedrijfslevenbeleid. Minister Kamp moet van D66 en CDA ervoor zorgen dat een nieuwe dwangsomregeling voor alle overheidsorganisaties geldt. Verhoeven: 'Nu zijn er ondernemers die failliet gaan, omdat zij op hun geld moeten wachten. Dat gaat per ondernemer al snel om duizenden euro’s. Dat is zonde en onnodig. Een simpele manier om de financiële positie van ondernemers te verbeteren is om er voor te zorgen dat de overheid haar rekeningen op tijd betaalt. Daardoor hebben ondernemers meer geld beschikbaar en kunnen zij weer investeren.'

Voorbeeldfunctie 

Mulder sluit zich daarbij aan. 'Door late betalingen komt de liquiditeitspositie van vooral MKB’ers en ZZP’ers onder druk te staan, is hun kasstroom onvoorspelbaar, en de ruimte om slechte maanden op te vangen, of om juist snel investeringen te doen, te klein. De overheid heeft een voorbeeldfunctie. Betalingen door overheden moeten op tijd gebeuren.'

Norm verhogen 

De helft van alle gemeenten voldoet niet aan de norm, waarbij 90 procent van de rekeningen binnen 30 dagen betaald wordt. Zo betaalt gemeente Renkum betaalde in 2014 van alle ingediende rekeningen 36 procent te laat. In Breda worden 21 procent van de rekeningen na de wettelijke termijn van 30 dagen betaald. De norm van 90 procent moet uiteindelijk naar 95 procent, vinden Mulder en Verhoeven.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zandkruuer
Tips voor ondernemers om vertraging te voorkomen: -Schrijf op de envelop het woord 'factuur', dan gaat ie op de postkamer gelijk naar de financiële afdeling om ingeboekt te worden.

-Sluit contracten af met de zgn. budgethouder en niet met een willekeurige ambtenaar. Stuur facturen naar het postadres van de organisatie en niet naar het huisadres van de ambtenaar die graag zaken met u doet omdat de kerstcadeaus zo aantrekkelijk zijn.

-Er gaat tijd verloren omdat een medewerker van de ene afdeling zaken doet, vervolgens krijgen twee chefs ruzie wie de rekening moet betalen.

Voor de beleidsambtenaren: Weet u wel hoe vaak financiële medewerkers boze intimiderende crediteuren aan de telefoon krijgen omdat facturen ergens onderin een bureaula zijn beland. Omdat beleidsamtenaren er nog steeds niet uit zijn uit welk budget een factuur betaald moet worden...

Frank / Ambtenaar
Prima voorstel, laat elke wanbetaler, privaat of publiek, organisatie of individu, de verplichting opgelegd krijgen, om bij niet nakoming van de betalingsverplichting, het gaat hier immers voor alle partijen om een verplichting uit overeenkomst, een boete verbeurd te krijgen. Er is geen logisch onderscheid waarom een private partij minder verplicht is zijn betalingsverplichting na te komen dan een andere partij. Of zijn we als Rijksoverheid ( inde persoon vande wetgever) nu echt heel dom bezig en lachen alle private ondernemers straks in hun vuistje....?
Johan / meelezer
1% van EUR 1000 is bij de overheid hopelijk maar een tientje ((EUR 10) in plaat van EUR 100. Staatsecretaris van Rijn zal overigens wel tegengas geven, gelet op de betaling van de PGB-gelden. Of geldt dit voorstel niet voor onze alwetende en foutloze Rijksoverheid ?
Johan / meelezer
1% van EUR 1000 is bij de overheid hopelijk maar een tientje ((EUR 10) in plaat van EUR 100. Staatsecretaris van Rijn zal overigens wel tegengas geven, gelet op de betaling van de PGB-gelden. Of geldt dit voorstel niet voor onze alwetende en foutloze Rijksoverheid ?
Robert / Juridsch beleidsmedewerker (gemeente)
Johan, voor een zogenaamde 'mee-lezer' lees je niet al te best. Er staat toch echt tien dagen (dus 10 x 1% van 1000 euro)! ;-)
kritisch / nvt
Wat een onzinnig idee weer. Is er al eens gekeken hoeveel procent van de bedrijven op tijd een rekening voldoet? Dat zal niet veel beter zijn. Eerst al extra kosten door de onzinnige aanbestedingsplicht van de EU en nu dit weer. De overheid moet er eens mee ophouden roomser dan de paus te zijn en zo de burgers op kosten te jagen. Er zijn andere manieren om gemeenten die structureel niet op tijd betalen te straffen in plaats van een normaal tijdig betalende gemeente voor een incidenteel geval direct aan te spreken. Een overdreven bureaucratie kost ook geld!
Frank Bastiaanse
Goed idee en terecht punt.... Wel voor hele overheid. Eerste start bij rijksoverheid zelf. Dan jaartje later voor andere overheden.
Pierre
De voorgestelde boete komt op mij meer over als subsidie. Dit is een disproportioneel voorstel.
Dat je gewoon normaal betaalbedrag moet vertonen en dat je anders wel extra moet betalen: oke. Maar daar hebben we sinds jaar en dag de wettelijke rente voor .
Het valt mij op dat door de Haagse bemoeials nooit eens gekeken wordt naar de andere kant: het bedrijfsleven als debiteur. En om dan maar eens als voorbeeld een branche met extreem slechte betaalmoraal te noemen: projectontwikkelaars die grond niet op het afgesproken moment afnemen.contract of niet...
Pierre
Overigens is mijn ervaring dat ondernemers die digitaal factureren,vaak ook minder fouten maken zoals referentienummers vergeten, iban vergeten en daarnaast vaak ook zorgen voor een goed aanspreekpunt voor evt. vragen over de nota. Die hebben dan ook meestal vrij snel hun geld.
Gemeenteraadslid / Gemeenteraadslid
Uitstekend voorstel. Andersom krijgt de burger ook torenhoge "kosten" voor zijn kiezen als hij de belastingen niet betaalt.
Anoniem
Als dit door gaat, hoop ik maar dat er redelijke kaders worden gesteld. Op dit moment is mijn ervaring dat bedrijven regelmatig facturen sturen terwijl de werkzaamheden nog niet zijn afgerond of vertraging oplopen om redenen die bij de leverancier liggen. Die facturen worden bij ons idd nog niet betaald, maar de termijn tikt wel weg. Ook komt het een enkele keer voor dat er door leveranciers facturen worden gestuurd waar nog geen overeenstemming is bereikt over de hoogte van die factuur, soms met een juridisch conflict tot gevolg. Ook die facturen worden opgeschort. Ik hoop wel dat er rekening wordt gehouden met dat soort gevallen.

Ik voorzie dat wanneer dat niet gebeurt, het voor vele leveranciers reden is om meer en meer facturen gewoonweg te vroeg te gaan sturen. Met als gevolg dat overheden steeds vaker gaan betalen voor (nog) niet ontvangen diensten of produkten, om de automatische boete te vermijden... Met alle gevolgen van dien. Ik heb zo'n idee dat dit weer een proefballonnetje is van mensen die niet met de poten in de modder staan... Ze hebben iig geen idee waar ze het over hebben en ik stel ook grote vraagtekens bij de genoemde percentages van de aangehaalde gemeenten: als daar idd alles wordt meegenomen (ook de facturen zoals hierboven genoemd), dan komt het cijfer een stuk hoger uit dan de bedoeling is.
Advertentie