of 59318 LinkedIn

Apeldoorn onderzoekt tekorten grondbedrijf

Apeldoorn begint een grootschalig raadsonderzoek naar een tekort van 68 milj. euro op het grondbedrijf. De gemeenteraad heeft een onderzoekscommissie ingesteld.
3 reacties

Apeldoorn begint maandag een grootschalig raadsonderzoek naar een tekort van 68 miljoen euro op het grondbedrijf. Begin dit jaar werd het tekort bekend. De gemeenteraad heeft een commissie ingesteld die moet onderzoeken wat er is gebeurd.

Verliezen
November vorig jaar bleek dat gemeenten in Nederland zeker 2,4 miljard euro zouden verliezen door tegenvallende opbrengsten van de grondexploitatie. Apeldoorn is naar verhouding een van de zwaarstgetroffen gemeenten.


Rapport

Onder meer drie wethouders en twee oud-wethouders worden gehoord. De raadscommissie wil weten of het college de gemeenteraad wel voldoende heeft voorgelicht en hoe het grondbedrijf werd geleid. Eind dit jaar moet het rapport gereed zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marcel (Planeconoom) op
Beste Gerrie. In het licht van dit artikel snap ik je opmerking over het toepassen van de WVG niet. Je hebt al vaker gereageerd op een artikel mbt grondbedrijven en steeds komt die WVG boven water. Iets persoonlijks wellicht? Gemeenten (en dus ook de inwoners) hebben ook jarenlang geprofiteerd van winsten van het grondbedrijf. Ja, en nu zit het even tegen. De hele westerse wereld is in een economische crisis verzeild geraakt en om dan boos te worden op gemeentelijke grondbedrijven... Makkelijk hoor.
Door gerrie op
Hadden ze de grond maar niet te duur moeten kopen. Dat heet kennis en marktwerking. Je kon deze crisis op je klompen voelen aankomen. Ook is er veel grond afgepakt onder het mom van Wet voorkeursrecht gemeenten. Nu dus op de blaren zitten en de crisis begint pas. Er staat momenteel een licht briesje.
Door Sjoerd Visser op
Volgens mij is het beter dat zo'n onderzoek onafhankelijk gedaan wordt en niet door een commissie die door de gemeente is ingesteld...waardoor je NOOIT een onafhankelijk antwoord krijgt. Zo'n onderzoek moeten ze ook in Almelo doen, alwaar de verliezen enorm zijn, o.a. door het grondbedrijf, en door totaal verkeerde keuzes i.v.m hoogmoedswaanzinnige dromen die men ten uitvoer bracht...en waar nu al vele miljoenen mee verloren zijn. Toch houdt men die dromen in stand, zij het in iets beperktere mate. Maar: het wanbeleid blijft, net zoals dat landelijk het geval is.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners