of 60220 LinkedIn

Amsterdams aanbesteden onder de loep

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden bij aanbestedingen in de grond-, weg-, en waterbouwsector in de gemeente Amsterdam. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar onregelmatigheden bij aanbestedingen in de grond-, weg-, en waterbouwsector in de gemeente Amsterdam. 

De ACM kreeg tips dat bij enkele aanbestedingen van de overheid verboden afspraken zijn gemaakt tussen verschillende aannemers over de hoogte van prijzen en wie de opdracht zou krijgen. Als dat klopt, is de concurrentie vervalst en kan dat mogelijk leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie. De aanbestedingen waren voor projecten tussen de 100.000 en 2 miljoen euro.

De ACM heeft afgelopen maand invallen gedaan bij verschillende bedrijven. De overheid geeft jaarlijks miljarden uit via aanbestedingen. Bij de aanbestedingen maakt de overheid bekend dat zij een project wil laten uitvoeren. Ondernemers concurreren met elkaar om zo’n project. De onderneming die het beste aanbod in prijs en kwaliteit doet, wint de aanbesteding. Soms vervalsen ondernemers de concurrentie. Ze spreken in het geheim bijvoorbeeld af wie welk project mag uitvoeren.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Geheime prijsafspraken tussen ondernemers bij een aanbesteding vervalsen de concurrentie en leiden tot hogere kosten van het project voor de overheid. De Mededingingswet verbiedt afspraken die de concurrentie vervalsen. Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler de hogere rekening. De ACM bewaakt eerlijke concurrentie bij aanbestedingen van de overheid.’ Bij wetsovertredingen kan de ACM een sanctie opleggen (tot 10 procent van de jaaromzet van een betrokken onderneming). Leidinggevenden kunnen een persoonlijke boete krijgen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners