of 64277 LinkedIn

Amsterdam wil zich met 4 miljard uit crisis investeren

De raadszaal in Amsterdam
De raadszaal in Amsterdam Foto: Shutterstock
1 reactie

Het Amsterdamse stadsbestuur wil de komende jaren 4 miljard euro uittrekken om uit de coronacrisis te komen. Veel sectoren in de hoofdstad zijn hard geraakt door de pandemie.

Enorme dreun

Het stadsbestuur wil investeren in onder meer sportfaciliteiten, parken, jongerencentra, scholen, kunst- en cultuurvoorzieningen, infrastructuur, noodzakelijk onderhoud aan de stad, bouwgronden en de energietransitie. Volgens Everhardt gaat het in 2022 om ruim 850 miljoen euro. ‘De coronacrisis is een enorme dreun voor het welzijn van de Amsterdammers en voor heel veel ondernemers en culturele instellingen’, aldus de wethouder. ‘Onze metropoolregio en onze stad werden extra hard geraakt. We hebben veel meer eigen inkomsten dan andere gemeenten en veel van die inkomsten komen uit het toerisme, de evenementensector en de horeca. Sectoren die nu nog altijd veel last hebben van nationale en internationale maatregelen en restricties.’

 

Ongelijkheid

Hoewel de economische ontwikkeling van de stad en de regio de goede kant op gaan, blijft Amsterdam nog achter bij het landelijk beeld. Everhardt noemde het herstel ‘broos en onzeker’. Volgens hem zijn de maatschappelijke en economische gevolgen van de crisis nog niet voorbij en laten die zich zelfs mogelijk de komende tijd pas goed zien als de steunpakketten van het Rijk worden afgebouwd. Hij verwacht dat de ongelijkheid in de stad toeneemt en dat meer mensen in de bijstand, WW of schuldhulpverlening belanden.

 

Werk en inkomen

De totale begroting voor 2022 is ruim 6,5 miljard. Het stadsbestuur geeft volgend jaar het meeste, ruim een miljard, uit aan werk, inkomen en participatie. Het geld gaat bijvoorbeeld naar inkomensvoorzieningen, inburgeringsactiviteiten en schuldhulp. Nog eens ruim een miljard is bedoeld voor volksgezondheid, jeugd en zorg, zoals de opvang van dak- en thuislozen, de specialistische jeugdhulp en uitgaven voor maatschappelijke ondersteuning. Verder trekt het stadsbestuur ongeveer een half miljard euro uit voor verkeer, vervoer en waterstaat (zaken als de ov-infrastructuur en onderhoud van bruggen en kademuren). De gemeenteraad moet nog instemmen met de begroting.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Kennelijk draait Amsterdam financieel op volle toeren. Everhardt vergeet natuurlijk doelbewust wel de dubieuze huisjesmelkerij van Amsterdam te noemen (o.a.erfpacht).

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners