of 62812 LinkedIn

Amsterdam trekt geld uit voor aanpak ondermijning

Amsterdam maakt volgend jaar 5,5 miljoen euro vrij voor de aanpak van ondermijning en radicalisering in de stad. Dat staat in de begroting 2020.
1 reactie

Amsterdam maakt volgend jaar 5,5 miljoen euro vrij voor de aanpak van ondermijning en radicalisering in de stad. Dat staat in de begroting 2020, die het stadsbestuur donderdag presenteert. ‘Misdaad, radicalisering en drugshandel creëren een illegale economie en dragen bij aan een samenleving waarin het recht van de sterkste geldt’, schrijft het college van burgemeester en wethouders. ‘Omdat Amsterdammers zich veilig moeten voelen, investeert het college extra in veiligheid.

Liquidaties
Het aantal vuurwapenincidenten in de hoofdstad baart het stadsbestuur zorgen. De liquidatie van advocaat Derk Wiersum woensdag in Amsterdam werd door de gemeenteraad een dieptepunt genoemd in een reeks bloedige liquidaties in de stad.

Meer handhavers
Het college trekt verder 6 miljoen euro extra uit voor meer handhavers op straat. Eerder was al bekend dat zij worden toegerust met bodycams. Nog eens 3,5 miljoen euro gaat naar de preventieve aanpak van (potentiële) criminele jongeren in de zogenoemde Top 400- en Top 600-lijst. Het stadsbestuur investeert verder in woningen en zorg en in de aanpak van werkloosheid, armoede, lerarentekort en van slecht onderhouden kades en bruggen.

Brexit
De economie van Amsterdam groeit volgend jaar naar verwachting met 2,3 procent, wat ruim 20.000 banen oplevert voor de regio. Sinds de aankondiging van de naderende Brexit door het Verenigd Koninkrijk zijn 65 nieuwe internationaal opererende bedrijven naar Amsterdam gekomen. Nog eens vijftien bedrijven breidden hierom hun activiteiten in de hoofdstad uit.

 

AEB
De situatie rondom het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) heeft effect op de  begroting. Hoewel de financiële gevolgen nog niet precies zijn te overzien, kan het bedrijf de stad in het ergste geval 262 miljoen euro gaan kosten. De gemeente is eigenaar van AEB. De onderneming, die afval verwerkt en warmte levert, kampt met technische mankementen en miljoenentekorten en om veiligheidsredenen liggen vier van de zes verbrandingsovens al een tijdje stil.

Overname
Op dit moment wordt gekeken welke partij AEB het beste kan overnemen. Vorige week leidde dit tot het vertrek van D66-wethouder Udo Kock (financiën en economische zaken), die geen steun vond in het college voor privatisering door afval- en sloopbedrijf Beelen. In de begroting wordt rekening gehouden met twee scenario's. In een iets gunstiger geval gaat het om een tegenvaller van 73 miljoen euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het kan Amsterdam in het ergste geval E 262 miljoen kosten en in het andere geval E 73 miljoen. Wat is de verklaring voor dit gapende gat? Publieke of private exploitatie?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners