of 59229 LinkedIn

Amsterdam niet bang voor 'noodlijdende' topdebiteur

Amsterdam lijdt geen schade door de lening van 50 miljoen aan vastgoedbedrijf NV Stadsgoed. Het bedrijf heeft veel panden op de Wallen opgekocht.

De gemeente Amsterdam is niet bang dat het schade lijdt door een lening van 50 miljoen aan NV Stadsgoed. Het Parool meldde dit weekend dat het vastgoedbedrijf enorme verliezen leed door de waardevermindering van de panden en daardoor op het punt van omvallen stond. NV Stadsgoed ontkent dat het in de problemen zit.

Wapenfeit Asscher

In een poging om misstanden op de Amsterdamse Wallen tegen te gaan kocht NV Stadsgoed samen met de gemeente Amsterdam de laatste jaren tientallen panden op, waaronder veel bordelen. Deze grootscheepse onderneming, bekend als ‘Project 1012’, is één van de grootste wapenfeiten van voormalig wethouder Lodewijk Asscher.   
 
Gefinancierd door gemeente 

Bij de grootschalige opkoop zou door verschillenden bedrijven voor zo’n 95 miljoen zijn aangekocht, deels gefinancierd door de gemeente. Volgens het Parool is dit vastgoed door de crisis inmiddels veel minder waard, slechts 75 miljoen. Hiermee zou de het voortbestaan van de grootste investeerder, NV Stadsgoed, in gevaar zijn. En daardoor ook de gemeente Amsterdam, die er met een lening van 50 miljoen euro diep in zou zitten.

Terugbetaald
Bartho Boer, woordvoerder van Amsterdam, benadrukt dat de gemeente zich geen zorgen maakt over de uitstaande lening. 'Van de 50 miljoen euro die we vanaf 2003 aan Stadsgoed hebben geleend is het merendeel al terugbetaald. Mèt rente. Er staat nog 6,5 miljoen euro uit, maar dat is comform de afspraken. We hebben vorig jaar nog 4 ton aan rente hierover ontvangen.'

 
Onderpand

Mocht NV Stadsgoed deze verplichtingen niet na kunnen komen is er nog geen vuiltje aan de lucht volgens Amsterdam. 'Dan hebben we voor tientallen miljoenen aan vastgoed als onderpand,' aldus de gemeentewoordvoerder.

 
Gezond bedrijf 

NV Stadsgoed zelf verwijst de verhalen van de slechte financiële situatie naar het land der fabelen. 'De beweringen zijn absolute onzin, NV Stadsgoed is een gezond bedrijf. Het Parool heeft een volledig verkeerde interpretatie van de cijfers.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners