Advertentie
financiën / Nieuws

Amersfoort bezuinigt tien miljoen

Amersfoort gaat de komende twee jaar tien miljoen euro bezuinigen. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

06 oktober 2009

Dertig werkplekken
In de plannen wordt vier miljoen euro bezuinigd door efficiencymaatregelen. De gemeente schrapt dertig werkplekken. De gemeentelijke dienstverlening wordt versoberd. Bij de balies van burgerzaken wordt op donderdagavond en zaterdagochtend bijvoorbeeld alleen nog op afspraak gewerkt.

 

Peuterspeelzalen
Voorzieningen of activiteiten die niet voldoende worden bezocht, gaan dicht. Een aantal peuterspeelzalen sluit de deuren en drie wijkcentra in de stad verdwijnen.

 

Fonteinen
De gemeente vindt dat de kwaliteit van de openbare ruimte in de stad op niveau moet blijven, maar wel worden bijvoorbeeld sommige fonteinen in de stad uitgezet. Vervanging van straatmeubilair en vissteigers vindt niet meer automatisch plaats.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk / adviseur
Amersfoort als trendsetter? Of is het weer hetzelfde liedje als overal eerder en straks weer overal?
-Efficienter en effectiever werken. Does it ring a bell? Those bells they drive me crazy!
-Dienstverlening aan de burger; waarschijnlijk eerder een speerpunt; net als in al die andere gemeenten. Helaas burger. Wel woorden, geen daden.
-We sluiten de deuren van o.a.......: Echt een maatregel die een bijdrage aan het bevorderen van de maatschappelijke participatie levert! Denk aan de doelstellingen van de Wmo en de Wwb. Een schoolvoorbeeld van korte termijn denken en handelen.
-Natuurlijk fantastisch als je straks als "gebruiker" van de openbare ruimtes naar niet spuitende fontijnen kan kijken en/of je stekkie om te vissen kwijt bent. Kunnen er in de kinderboerderij (als die er is) geen opgezette dieren worden getoond. Dat kost minder aan voer, onderhoud etc. Ben benieuwd hoe het behoud van de kwaliteit in dit licht (oeps, misschien gaat dit ook om 8 uur 's avonds wel uit) in Amersfoort is ge(her)definieerd.
jaap / adviseur
Helemaal eens met adviseur Henk. Het (besluitvormings)niveau tav de bezuinigingen is van een dieptreurige triestheid. "Voorzieningen die niet voldoende worden bezocht" gaan dicht. Wie bepaalt wat ' voldoende' is. En wat dan met de bezoekers die er veel plezier en/of nut aan ontlenen ? Kennelijk was de gemeentelijke dienstverlening erg luxe, als er ook versoberd kan worden. Genoeg nu, want de uit Amersfoort opstijgende spruitjesgeur wordt me te machtig.
ozzy / ambtenaar
Amersfoort is de eerste waar dit nu gemeld wordt maar dit wordt landelijk. Het korten van de rijksbijdrage en reserveren van oa gelden voor toekomstige uitkeringen hakt diep in op de ambitieniveaus en uitgavenpatronen. Er zijn gemeenten die de hete aardappel tot na de verkiezingen schuiven maar daarmee los je het probleem niet op. Dat Bost niet aan op de bank.
Nico / Fin. adviseur
Heel verstandig van de gemeente Amersfoort. Het (financiële) weer wordt de komende jaren alleen maar slechter voor de gemeenten. Op tijd je maatregelen nemen, ook al komt er een spruitjeslucht vanaf, getuigt van (politieke) daadkracht. Ik zou zeggen: wie volgt?
Paul / projectleider
Logisch gevolg -5% economie betekent ook minder inkomsten gemeenten.

Het enige wat ik me afvraag is, hoe het budget vroeger (paar jaar geleden) werd verdeeld, toen het budget ook zo laag was. Ik ben nieuwsgierig...
Advertentie