of 59329 LinkedIn

Ambtenarensalarissen voorlopig veilig

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) betwijfelt of bij de aanpak van de recessie loonmatiging 'de meest voor de hand liggende maatregel is, zeker bij de overheid'.
2 reacties
Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) betwijfelt of bij de aanpak van de recessie loonmatiging 'de meest voor de hand liggende maatregel is, zeker bij de overheid'.

Minder belastinginkomsten
Bij BNR Nieuwsradio wees Ter Horst er donderdag op dat loonmatiging weliswaar geld oplevert, maar ook belastinginkomsten scheelt. Als minister is Ter Horst verantwoordelijk voor de ambtenarensalarissen.

 

Onaangenaam verrast
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft vorige week de vakbeweging gevraagd de lonen te bevriezen. De CDA-bewindsman reageerde donderdag na de ministerraad onaangenaam verrast op de uitspraken van Ter Horst. Hij wees erop dat ook premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos loonmatiging bepleit hebben. 'Het is niet verstandig om nu te roepen "iedereen wel, maar ik niet"', aldus Donner.

 

Loonafspraken
Maar volgens Ter Horst moet er wel heel veel gebeuren, eer zij wil ingrijpen in bestaande loonafspraken. Vorig jaar botste de PvdA-minister nog flink met politiebonden over de af te sluiten cao. In de politie-cao zijn loonsverhogingen afgesproken van 3,3 procent dit jaar en 3,25 volgend jaar. Rijksambtenaren krijgen volgens lopende afspraken in 2009 3,4 procent meer loon en in 2010 2,9 procent.

 

Analyse
Donner stelde dat is afgesproken dat iedereen open de discussie aangaat over de te nemen maatregelen met de economische crisis. Volgens hem moet het kabinet nu niet met verschillende standpunten naar buiten komen. Bovendien zou volgens de minister uit overleg met werkgevers en vakbonden blijken dat sociale partners willen praten over een beperkte loonstijging op inflatieniveau. De verwachte inflatie voor 2010 bedraagt 1 procent. Daar past volgens Donner geen 3 procent voor ambtenaren bij. Maar Ter Horst wil dat een aparte arbeidsmarktanalyse wordt gemaakt voor de markt en voor de overheid.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert-Jan op
Wie kan me zeggen hoe het gaat met de Bovenwettelijke Uitkeringen.
Ook deze BW-uitkeringen worden geïndexeerd. Voor het laatst is dat gebeurd per 1 juli 2007, met de ambtenarensalarissen voor de gemeenten (verhoging per 1-6-2007). Dit gebeurde toen nog op voorstel van het LOGA.
Maar die salarissen zijn per 1 juni 2008 ook weer verhoogd en de indexering van de B.W.-uitkeringen nog niet..!
Het LOGA schijnt de indexering niet meer centraal voor te stellen, maar over te laten aan de diverse uitkeringsinstellingen. Lekker makkelijk, deze "versnippering" van uitkeringsinstellingen!
Hoe is de indexering van de B.W.-uitkeringen nu geregeld en wie bepaalt dit uiteindelijk?
Door e. van bunnik op
"Pensioenproof" is de uitspraak van Guusje niet. Het is haar zeker ontgaan dat het ABP op 1 januari j.l. ALLE pensioen niet geïndexeerd heeft; deze zijn dus bevroren en dat is tegen de CAO-afspraken in! Matigen oké, maar niet over de ruggen van de gepensioneerden

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners