Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenarenpensioenfonds gaat verantwoord beleggen

Alle 4000 bedrijven waarvan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds aandelen of obligaties bezit, moeten de komende vijf jaar opnieuw ‘solliciteren’ naar een plek in de beleggingsportefeuille van het fonds. Naast een goed rendement gaat het pensioenfonds streng letten op duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

14 oktober 2015

Alle 4000 bedrijven waarvan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds aandelen of obligaties bezit, moeten de komende vijf jaar opnieuw ‘solliciteren’ naar een plek in de beleggingsportefeuille van het fonds. Naast een goed rendement gaat het pensioenfonds streng letten op duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

Meetbare doelstellingen

Dat blijkt uit de 'Visie 2020' die het pensioenfonds woensdag presenteerde. Het fonds, met een vermogen van 350 miljard euro, heeft daarvoor een aantal meetbare doelstellingen vastgelegd. Zo moet de uitstoot van CO2 door de bedrijven waarvan ABP aandelen heeft, in 2020 zijn gedaald met 25 procent. Beleggingen die bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke problemen, moeten in 2020 zijn verdubbeld, naar 58 miljard euro. Daarbij gaat het om zaken als hernieuwbare energie, schone technologie en recycling van grondstoffen.
 

Juiste niveau
Bedrijven die nog niet aan de duurzaamheidseisen voldoen komen volgens ABP alleen nog in aanmerking voor een plek in de beleggingsportefeuille als zij aan kunnen tonen dat ze moeite doen om alsnog op het juiste niveau te komen. 

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Maarten / Adviseur
Nobel streven, maar wie garandeert mij als deelnemer dat dit niet ten koste gaat van het rendement? Er wordt gelet op een goed rendement zoals in het artikel staat is te vaag.
henk
het abp maakt politieke keuzes met mijn geld en dat terwijl mijn pensioen steeds minder wordt. laten ze eerste weer een fatsoenlijk rendement halen. HET ABP IS NIET DUURZAAM
Willem Kamps
Het mocht eens tijd worden, duurzaam beleggen. Het ABP was al uit de clusterbommen gestapt, nu graag uit de vervuilende clubs stappen. En dat rendement komt vanzelf goed. Het besef dat we anders met ons planeetje om moeten gaan begint nu langzamerhand her en der door te dringen, dus dat betekent ook dat de investeringen gaan veranderen inclusief geldstromen en dus rendementen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Duurzaam beleggen prima, maar alles draait om de manier waarop een en ander gestalte krijgt. En ga niet rondbazuinen dat daarom door de deelnemers is gevraagd. Ik heb daar in ieder geval niets van gemerkt.. Kortom, beleidsmatig/publicitair een nogal stuntelige aanpak van het ABP.
Henk Donkers / medewerker
Misschien een aardig idee als ABP ook verantwoording af gaat leggen aan de mensen van wie het geld is waarmee ze handelen. Goed dat zij inzicht vragen aan de clubs waar zij mijn geld in beleggen maar als financieer zie ik nooit een verantwoording van ABP. Voor de deelnemeres is het een grote black box wat zijn met ons geld doen.

Jan
Verantwoord beleggen prima! Maar dan ook eens verantwoord beleggen in die zin dat een beter rendement wordt behaald. Ga eens in de leer bij het pensioenfonds voor de bouw, dat er aanmerkelijk beter bij staat!
Piet / gemeenteambtenaar
VERANTWOORD????

Heel goed, dat het ABPbestuur kritisch wordt/is op het beleggen van fondsgelden. Maar de eerste kritiek/aanpak begint bij henzelf. Ik vind het onverantwoord, dat bestuursleden -part-time functie- een vergoeding ontvangen die op jaarbasis minimaal € 60.000,= (gewoon bestuurslid), € 70.000,= (vice-voorzitterS) of € 100.000,= (voorzitter) bedraagt. Over maatschappelijk verantwoord gesproken....................
amaro / gemeenteambtenaar
Beetje laat nietwaar? Ik ging er altijd vanuit dat de ABP verantwoord met onze centen omging. Is helaas niet zo ....
Wim den Boer / gepensioneerd en maatsch. actief
Er wordt structureel geld uit het fonds gehaald (maatregelen Klijnsma, richtlijnen DNB, loonsverhogingen ten koste van de in te leggen premie dus minder vermogen en dekkingsgraad) en nu komt er nog een, om politiek correct te zijn? De nullijn blijft nog jaren en jaren doorlopen. Zo gaan de huidige gepensioneerden vanzelf naar het middelloonstelsel. Is dat de bedoeling? Waar blijft de opstand van de gepensioneerden?
Advertentie