of 59250 LinkedIn

Ambtenaren gemeenten: +3,4 procent

De 160.000 gemeenteambtenaren gaan er dit jaar 3 procent op vooruit. Dat staat in het cao-akkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de vakbonden heeft gesloten. In 2017 komt daar nog eens 0,4 procent bij.

De 160.000 gemeenteambtenaren gaan er dit jaar 3 procent op vooruit. Dat staat in het cao-akkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de vakbonden heeft gesloten. In 2017 komt daar nog eens 0,4 procent bij.

Op de website van de CNV staat dat de nieuwe cao loopt tot 1 mei 2017. De bonden moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun leden. Vanaf 1 januari 2016 stijgen de lonen met 3,0 procent. Van 1 januari 2017 tot 1 mei 2017 komt daar dus nog 0,4 procent bij. CNV Overheid spreek van ‘een fatsoenlijke loonsverhoging.

 

Toename werkdruk

‘De afgelopen jaren hebben ambtenaren van gemeenten door de decentralisaties meer taken gekregen. De werkdruk op de gemeentehuizen, vuilniswagens en brandweerkazernes is toegenomen. Met deze cao krijgen werknemers van de lokale overheid weer de waardering die ze verdienen’, aldus Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid en cao-onderhandelaar Gemeenten.


Lagere pensioenpremie

Met de nieuwe cao zijn ook voor gemeenteambtenaren de afspraken uit het loonakkoord omgezet in een hoger loon. Het loonakkoord voorziet onder andere in een lagere ABP-pensioenpremie voor 2016. Hierdoor valt 1,4 procent loonruimte vrij, die onderdeel is van de totale loonsverhoging van 3,4 procent.

 

Instroom jongeren
De afspraak tussen de vakbonden en de gemeenten is verder een onderzoek in te stellen naar de instroom van nieuw personeel. Fey: ‘De arbeidsmarkt voor gemeenten zit al jarenlang op slot en als er al mensen instromen, gebeurt dat vaak op flexibele basis. Dat moet veranderen. Daarom willen we afspraken maken over meer instroom van jongeren, generatiepacten en het terugdringen van flex.’

Daarnaast zijn er in de cao onder meer afspraken gemaakt over reparatie van het derde WW-jaar. De vakbonden leggen legt het cao-resultaat komende weken voor aan de leden.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ambtenaar (werknemer) op
tijd om het lidmaatschap van de bond nu écht op te zeggen
Door Petersen op
Bij deze roep ik alle jongeren op om NOOIT gemeente ambtenaar te worden
Door henk op
@D te N

De gemeente ambtenaren hebben via allerlei vage aanpassingen inderdaad geen loonstijging gehad. Goed gedaan van de VNG. Maar eigenlijk zei Fey van het CNV het al:
"Met deze cao krijgen werknemers van de lokale overheid weer de waardering die ze verdienen"
Door D te N (adviseur) op
Ik constateer dat de 3,4 % is opgebouwd uit een compensatie voor loon-en prijsstijgingen voor de nullijn die was ingezet voor ambtenaren sinds de Rijksbezuinigingen. Tevens als compensatie voor het oprekken van de pensioenleeftijd tot 67 en 3 maanden.
Nu zit er nog een pensioenpremiestijging aan te komen.. Ik constateer hiermee dat de 3,4% inmiddels op is en dat we dus geen stijging hebben gehad...
Door Frits op
Zie net een bericht langskomen over de nettoloon ontwikkeling deze maand: "Het ABP-bestuur heeft vanaf 1 april 2016 de volgende premies en franchises (het bedrag waarover je geen premie betaalt) vastgesteld. Vanaf april betaal je 5,730% (was 5,430%) pensioenpremie."

Gaan we nu terug naar de onderhandeltafel?
Door jan (HR advies) op
De VNG heeft zojuist op haar website de ledenraadpleging bekend gemaakt. Ik wil eenieder adviseren de ledenbrief te lezen die bijgevoegd is.
Dan zal duidelijk worden dat van de 3 % loonsverhoging die voor dit jaar is toegezegd, feitelijk maar 1 % overblijft. De rest is een sigaar uit eigen doos.

De vakbonden willen dit naar de leden toe niet zo verkopen, maar de VNG is naar de eigen gemeenten toe wel eerlijk over de feitelijke kosten voor hen en dus de feitelijke loonsverhoging voor ons..

Een mager resultaat. Temeer als je het afzet tegen de CAO voor o.a. politieagenten..


https://vng.nl/onderwerpenindex/arbeidsvoorwaard …
Door Een ander geluid op
Even op FNV gegoogled. Daar is het echte antwoord met moeite te vinden.

Vrijval arbeidsvoorwaarde pensioen 2015: 0,74% Vrijval arbeidsvoorwaarde pensioen 2016: 1,4% + 0,01% over vrijval 2015 Effectief een salarisverhoging van 0,85% in 2016 en 0,4% in 2017 = 1,25% In de beeldvorming toch heel anders dan 3,4%

Waarom werkt iedereen aan dit cijfer gerommel mee? Op basis van de reacties, kun je wel opmaken welk vertrouwen er nog is bij medewerkers in vakbond en werkgever. Ik geloof inmiddels geen enkel bericht meer. Bravo communicatie medewerkers.
Door Fritz A. von Geusau op
Beste Gerben,
Als alle overheids-cao's zouden worden samengetrokken of gelijkgetrokken, waren er ook niet zoveel onderhandelaars nodig vanuit de bonden. Ergo, met al die CAO's houden bepaalde bondsleden er toch een leuk baantje aan over.
Door Gerben op
Merkwaardig blijft het nog steeds dat de bonden zich steeds opnieuw laten afschepen met een fooi voor de gemeenteambtenaren en nog steeds niet pleiten voor
een samenvoeging van alle overheidscao's. Voor wie zitten zij daar eigenlijk?

Door Fritz A. von Geusau op
Dus 3,4%, waarvan 1,4 % uit een pensioenakkoord (2015) plus 0,74% uit een vorig pensioenakkoord (2014). Netto 1,26% erbij voor 2 jaar. Als je dan ook nog voorzichtig rekening gaat houden met de waarschijnlijke stijging van de pensioenpremie en de reparatie van de WW en de inflatie, dan hou je bitter weinig over. En dan durft Bert de Haas (FNV) te stellen: ‘Dit akkoord is een waardering voor de mensen die op het stadhuis werken, de wijken schoonhouden of branden bestrijden. Zij krijgen meer koopkracht en zekerheid.’ En Fey (CNV) zingt het zelfde deuntje mee. Ja, de waardering spat er gewoon af, van een akkoord dat de inflatie nog niet bijhoudt en voor het overige bestaat uit sigaren uit eigen doos. Tijd voor andere onderhandelaars.