of 59318 LinkedIn

Ambtenaar tilde Helmond voor miljoenen

Een frauderende topambtenaar heeft de gemeente Helmond 2,9 miljoen euro benadeeld. Dat is fors meer dan de in eerste instantie geraamde schadepost van 4,5 ton.

Een frauderende topambtenaar heeft de gemeente Helmond 2,9 miljoen euro benadeeld. Dat is fors meer dan de in eerste instantie geraamde schadepost van 4,5 ton.

De Belastingdienst heeft de omvang van de verduistering berekend op 2,9 miljoen euro, zo meldt het Helmondse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Dat het bedrag zo veel hoger uitvalt, komt onder meer omdat de Belastingdienst het onderzoek uitstrekte over een langere periode.

Op basis van het onderzoek vordert de Belastingdienst 5,5 ton aan btw terug van de gemeente Helmond. Dat is het btw-deel van het bedrag van 2,9 miljoen euro dat de gemeente in het verleden onterecht terugkreeg van de fiscus.

 

Damesschoenen

De gemeente deed twee jaar geleden aangifte tegen het voormalig hoofd interne diensten, Pieter H., wegens vermoedens over verduistering en valsheid in geschrifte. De hooggeplaatste ambtenaar liet de gemeente betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte, zoals auto’s, bomen en planten, drank, dameskleding, damesschoenen, elektronica en etenswaren. Daarnaast liet hij bij de woning van zijn vrouw, voormalig gemeentesecretaris van Leudal, een tuin aanleggen op kosten van de gemeente.

 

Witwassen

Bij ontdekking van de fraude werd de ambtenaar (56) op staande voet ontslagen. Hij wordt verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en verduistering in dienstbetrekking. Mogelijk heeft ook zijn vrouw zich schuldig gemaakt aan witwassen.

De gemeente Helmond gaat er van uit in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, ook al wees de verzekeraar een schadeclaim vorige week af omdat de gemeente de interne controle niet op orde had en de ambtenaar mede daardoor zijn gang kon gaan.

 

Schade beperken

Helmond probeert verder een deel van de schade te verhalen op de leveranciers. ‘Om onze belangen niet te schaden kunnen wij slechts in algemene termen ingaan op de wijze waarop wij de schade proberen te verhalen. Wel kunnen wij melden dat wij nog steeds alle ons ter beschikking staande rechtsmiddelen benutten om de geleden schade zoveel als mogelijk te beperken’, aldus burgemeester Elly Blanksma in een brief aan de raad.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak vindt in maart volgend jaar plaats.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners