of 59082 LinkedIn

Alphen betaalt IJslandse miljoenen terug aan IJsselstein

Reageer
Stel, je hebt als gemeente een lening nodig van ongeveer vijf miljoen euro. Maar de geldmakelaar verplicht je acht miljoen te lenen. Wat doe je dan met de overtollige drie miljoen?

Overbodige drie miljoen
Juist. Die zet je vast tegen een aantrekkelijke rente op IJsland. Maar die overbodige drie miljoen kwam niet meer terug na het omvallen van de IJslandse banken. Dit  overkwam de gemeente Alphen a/d Rijn. Die kreeg de lening notabene van de naburige gemeente IJsselstein.

 

'Zuur voor iedereen'
Dubbel pech? ‘Voor iedere gemeente is het zuur als ze hun geld op één van de omgevallen banken hadden gezet,’ vertelt gemeentewoordvoerster Saskia Brandt, ‘dus ja, ook voor ons. Maar eerlijk gezegd is het niet echt een issue meer hier. Nadat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten de transacties had onderzocht, bleek dat de gemeente niet de fout is ingegaan. Alles ging volgens de regels en de wet Fido.’

 

Paar honderd euro
Het bureau kwam tot de conclusie dat Alphen deze constructie niet had opgezet om er geld mee te verdienen, dus is ze niet de fout ingegaan met deze ongelukkige zet. De cijfers spreken overigens voor zich; als de IJslandse banken niet waren omgevallen had Alphen a/d Rijn aan rente slechts een paar honderd euro extra verdiend. Duidelijk geen hebzucht dus. Maar hoe zit het met IJsselstein? Wordt deze toch al financieel wankele gemeente een indirect slachtoffer van de gevallen banken? ‘IJsselstein krijgt gewoon haar geld van ons terug,’ benadrukt de gemeentewoordvoerster.

 

Lees meer in het dossier Overheden in financiele crisis

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners