Het voorstel leidde tot vele avonden debatteren in de raad. Tegenstanders als de PVV, SP en Partij voor de Dieren noemen de Floriade 'een fata morgana', een 'evenement dat vele tientallen miljoenen kost maar geen publiekstrekker is' en 'de grootste financiële blunder van Almere ooit'. Toen Almere ervoor koos om de tuinbouwtentoonstelling binnen te halen zou dat de gemeente 16 miljoen euro gaan kosten. Nu staat de teller voor Almere al op minstens 60 miljoen euro.

 

Meer garanties

Volgens de voorstanders, onder wie de coalitie, zou het al geïnvesteerde geld verdampen als de gemeente nu zou stoppen. En de Floriade kan veel toeristen naar Almere trekken, menen zij. De raad stemde er donderdag wel voor om Almeerse ondernemers beter bij de plannen te betrekken en om meer garanties te vragen van hoofdorganisator Floriade Expo 2022.

 

Motie van wantrouwen

PVV en SP zijn zo ontevreden over de gang van zaken rond de Floriade dat zij donderdag een motie van wantrouwen hebben ingediend tegen het college. Die gaat het niet halen, aangezien een ruime raadsmeerderheid nu voor doorgaan met de Floriade heeft gestemd. Bovendien bezetten de twee partijen samen maar 9 van de 45 raadszetels. (ANP)