of 64277 LinkedIn

'Alleen EU-geld voor landen die rechtsstaat respecteren'

Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.
5 reacties

Bijna driekwart van door de Europese Unie ondervraagde Nederlanders (73 procent) vindt dat de EU alleen geld mag toekennen aan lidstaten die zich houden aan de rechtsstaat en democratische waarden. Dat is minder dan het Europese gemiddelde.

Eurobarometer

Vier op de vijf geënquêteerde Europeanen (gemiddeld 81 procent) menen dat EU-landen die het niet zo nauw nemen met de democratie en rechtsstaat geen EU-steun moeten krijgen, staat in een onderzoek dat het Europees Parlement heeft laten uitvoeren. De Eurobarometer-enquête is gehouden ter gelegenheid van de jaarlijkse 'staat van de unie'-speech van de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Woensdag doet voorzitter Ursula von der Leyen in het parlement in Straatsburg uit de doeken hoe het volgens 'Brussel' gaat met de EU. Er zijn veel zorgen bij de commissie, in het parlement en bij veel lidstaten over democratische en rechtsstatelijke ontwikkelingen in een aantal landen, waaronder vooral Polen en Hongarije.

 

Dwangsom

De commissie heeft onlangs nog een zaak bij het Europees Hof van Justitie gewonnen waarin zij eiste dat Polen een tuchtregeling voor rechters afschaft. Tot nu toe houdt Warschau zich niet aan de uitspraak van het hof. De commissie heeft nu een eis voor een dwangsom voor Polen bij het hof neergelegd voor elke dag dat de regeling nog bestaat. Het hof beslist daarover volgens ingewijden binnen enkele weken. Ook hangt Polen een boete van naar verwachting circa 3,1 miljoen euro boven het hoofd.

 

Herstelplan

Daarnaast heeft de commissie nog altijd niet het coronaherstelplan goedgekeurd, dat Polen begin mei heeft ingediend. Dat plan geeft Polen recht op 672,5 miljard euro steun uit het Europese herstelfonds dat de EU-regeringen hebben opgezet kort na het uitbreken van de coronapandemie, als het land althans de rechtsstaat en democratie respecteert. Van het totaalbedrag is 312,5 miljard euro subsidie en 360 miljard gunstige leningen. Volgens een commissiewoordvoerder zijn Brussel en Warschau ‘in dialoog’ over de plan.

 

Geen Nederlands plan

Van de 26.459 ondervraagde Europeanen verwacht 60 procent dat de projecten die zullen worden gefinancierd met hulp van het herstelfonds hun land gaan helpen bij de aanpak van de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie. Niettemin twijfelt 41 procent over de capaciteit van de eigen overheid om deze middelen optimaal in te zetten. Nederland, dat bijna 6 miljard euro aan subsidies kan krijgen, heeft nog geen herstelplan ingediend. Den Haag wil wachten tot er een nieuwe regering is. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het draait hier vooral om een staatsbestel waarin de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht volgens de democratische regels functioneert..
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Honi soit qui mal y pense! Ik zie geen basis voor een wijzend vingertje richting andere lidstaten. Laten we ons om onszelf bekommeren. Mijn god wat is Nederland verziekt. Het is een smerig, overbevolkt lagelonenland geworden. Of gebleven? In de veenkoloniën stelden de werkgevers tegen betaling plaggehutten ter beschikking aan de turfstekers en gaven ze gratis drank. Nu doen de werkgevers hetzelfde met personeel dat ze uit Oost Europese lidstaten halen. Ze verdienen dubbel. Aan de slavenarbeid en aan de huisvesting. Laten we ons eerst maar eens even netjes gedragen tegenover de bevolking van die andere lidstaten.
Door de vries (ambtenaar) op
@Adriaan Zwaan: uw bewering staat helemaal niet in het Greco rapport. Lariekoek dus. In het rapport staat Greco vindt dat NL laks is met het aanscherpen van integriteit regels. Dan is dus wat anders dan 'het meest corrupte land Europa'. U kletst maar wat.
Door Boris op
Ach Adriaan, wij zijn toch netto betaler en dan maakt deze regel niet uit. We krijgen niks, en corrupt of niet, betalen zullen we!
Door Adriaan Zwaag op
Die 73% van onze landgenoten weet kennelijk (nog) niet dat Nederland het meest corrupte land is in Europa. (zie laatste GRECO-rapport).

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners