Advertentie
financiën / Nieuws

Alle gemeentebegrotingen op dezelfde leest

Zo’n gemeenschappelijke taal is volgens de Rekenkamer temeer nodig omdat gemeentebesturen vanaf 1 januari 2015 aan de gemeenteraad verantwoording moeten afleggen over het door hen gevoerde beleid en de besteding van de financiële middelen ten aanzien van de decentralisaties.

21 mei 2014

De Algemene Rekenkamer wil dat gemeenten in hun begrotingen en rekeningen één en dezelfde taal gaan spreken. Alleen dat maakt onderling vergelijken van de prestaties mogelijk.

Zo’n gemeenschappelijke taal is volgens de Rekenkamer temeer nodig omdat gemeentebesturen vanaf 1 januari 2015 aan de gemeenteraad verantwoording moeten afleggen over het door hen gevoerde beleid en de besteding van de financiële middelen ten aanzien van de decentralisaties. ‘Voor het kunnen vergelijken van gemeenten en het kunnen leren over de gemeentegrenzen heen is het daarom van belang dat gemeenten dezelfde begrippen en definities gebruiken’, aldus de Algemene Rekenkamer.

Zo zou de structuur van de gemeentelijke begroting en de gemeentelijke rekening dezelfde opbouw moeten hebben. De begrippen in de begroting en de rekening dienen daartoe te worden geharmoniseerd. Het instrument daarvoor kan het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) zijn. In 2013 is een speciale commissie herziening BBV in het leven geroepen, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken die een advies uitbrengt over het herzien van de BBV. De Algemene Rekenkamer ziet de herziening van de BBV als een belangrijk aangrijpingspunt om te zorgen voor harmonisatie van begrippen, die vergelijking van begroting en rekening mogelijk maakt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
De vraag wordt niet gesteld of lokale raden behoefte hebben aan nog meer oekazes vanuit Den Haag.
Ik ben benieuwd wanneer de commissie BBV met haar advies komt. Hopelijk nog op een moment voordat de begroting van een gemeente wordt opgesteld. Maar meestal flikt de commissie het om vlak voor de opstellimg van een jaarverslag met eisen te komen. Waar de adminstratie even net niet op ingericht blijkt.

Als het zó gaat heb ik een ander voorstel:Tegelijkertijd met de meicirculaire kunnen gemeenten hun " eigen" begroting voor het volgende jaar bij BZK downloaden. Dan voldoet-ie aan de format-eisen van de dictatortjes. Alleen nog even zelf je OZB inkomst en grondopbrengst invullen en je bent klaar. Net je belastingaangifte.
Stoppen met raadsbehandelingen en halveer ook je gemeentelijke afdeling financiën. Feitelijk valt er toch geen moer meer af te wegen / te beheersen, zolang VWS kort op budgetten en ondertussen van het Parlement continuïteitsgaranties voor rekening van een ander ( de gemeenten) mogen afgeven. Want ja,de PvdA heeft al zoveel stemmen verloren.

Autonomie van gemeenten wijkt steeds meer voor medebewindstaken. Zelfs samenvoegen van gemeenten helpt dan m.i. niet voldoende.
Advertentie