of 59244 LinkedIn

Actie tegen vreemde geldstromen

Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dat staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Het kabinet onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat vanuit het buitenland bij Nederlandse maatschappelijke organisaties (waaronder religieuze en levensbeschouwelijke) onwenselijke invloed wordt gekocht. Het kabinet wil dat duidelijker wordt waar het geld vandaan komt. Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dat staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. 

De brief verkent de mogelijkheden voor wetgeving die in het regeerakkoord is aangekondigd. Eén van de mogelijkheden waaraan het kabinet denkt is om deze organisaties te verplichten inzicht te geven in ontvangen donaties. Dat hoeft in beginsel alleen te gelden voor grotere donaties waarmee invloed kan worden gekocht. Een andere uitwerking zou kunnen zijn stichtingen te verplichten hun balans en de staat van baten en lasten, met daarin ontvangen donaties, inzichtelijk te maken. Beter inzicht kan de informatiepositie van opsporingsdiensten en toezichthouders versterken waardoor zij beter in staat zijn misbruik te bestrijden.

Minister Dekker spreekt de komende periode met experts en betrokkenen om de opties nader uit te werken. 'Met een doeltreffende en praktisch toepasbare regeling kunnen we de herkomst van het geld snel in kaart brengen', aldus de minister. Het streven is rond de zomer van 2018 met een conceptwetsvoorstel te komen. Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheden voor een wettelijke beperking van geldstromen uit onvrije landen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrit Piek op
Hebben wij dezelfde methodes nodig en lopen we daarmee niet dezelfde risico's als Hongarije met Orban vs Soros? Waar trek je grens onwenselijke invloed. Wie bepaalt dat? Openheid van financiën is prima, maar doe datbreed, niet alleen bij buitenlandse betalingen.
Door Christa op
@ Broadcaster. Lees: Onwenselijke invloeden - onvrije landen - misbruik van onze vrijheden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik kan mij vergissen maar volgens mij heeft Rome zich eeuwenlang met de gang van zaken binnen de Katholieke kerk in ons land bemoeid en doet het dat in mindere mate nog steeds.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners