Advertentie
financiën / Nieuws

ABP waarschuwt voor korting pensioen

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op kortingen van de pensioenen in 2021 reëel. Een verhoging van de pensioenen in de toekomst 'zit er niet in.'

03 mei 2019

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op kortingen van de pensioenen in 2021 reëel. Een verhoging van de pensioenen in de toekomst 'zit er niet in.'

Verschillende pensioenfondsen zullen de pensioenen waarschijnlijk moeten gaan verlagen. Het ABP verzekert de deelnemers dat de pensioenen dit jaar gelijk blijven. ‘En volgend jaar is de kans op verlaging van de pensioenen klein; al kunnen we het nooit helemaal uitsluiten’, aldus het ABP. ‘Voor 2021 is de kans op verlaging wel reëel.’

Financiële buffer

ABP heeft in het eerste kwartaal van 2019 weliswaar een goed resultaat op de beleggingen gehaald, maar omdat de rente opnieuw is gedaald, moet ABP  meer geld in kas houden om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Als de financiële buffer 5 jaar lang onder een bepaalde grens komt, moeten de pensioenen worden verlaagd. Bij sommige pensioenfondsen gebeurt dat mogelijk al in 2020, omdat zij al een aantal jaar onder de wettelijk gestelde grens zitten. Voor ABP geldt dat waarschijnlijk pas in 2021.

Beleggingen

Of er daadwerkelijk een verlaging komt in 2021, wordt pas eind volgend jaar duidelijk en hangt volgens het ABP af van een combinatie van factoren, zoals de ontwikkeling van de rente en de beleggingen.

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Het kabinet zou om te beginnen de 11 miljard die in 2018 is overgehouden op de begroting terug kunnen storten naar het ABP om de diefstal van '80-'90 enigszins te herstellen. Probleem opgelost.
Henk Donkers / medewerker
Rendement ABP 2014: 14,5%

Rendement ABP 2015: 2,7%

Rendement ABP 2016: 9,5%

Rendement ABP 2017: 7,6%

Rendement ABP 2018: -2,3%

Totaal in de periode 2013-2018 dus 34,4% is gemiddeld 6,9 per jaar.

Reken dan ook nog even mee dat de beurzen in 2018 erg slecht geeindigd zijn al inmiddls al weer op niveau.

Hoezo rekenrente 1,4%???

Tel dan ook nog mee dat we langer moeten doorwerken (dus langer betalen)

Het kan niet anders dan dat ABP blukt van het geld.

Dit is echt niet meer reeel en niet te verkopen aan de leden van het fonds.



Jan / adviseur
Je hebt leugens. grote leugens en statistiek.

Je hebt slechte mensen, criminelen en politici.
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Vooral de mythe wordt hoog gehouden (dus nepinformatie !) dat er te weinig in kas, maar ABP en andere fondsen bulken van het geld. Zolang de (a)sociale partners bepalen wat er met ons `" uitgestelde" loon gebeurd en de premie (bewust!) laag wordt gehouden , dan kun je ach en we blijven roepen vanuit het ABP bestuur, maar we zijn m misschien wel wat ouder maar niet gek en naïef ! Ga protesteren en laat je ongenoegen horen !
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Vooral de mythe wordt hoog gehouden (dus nepinformatie !) dat er te weinig in kas, maar ABP en andere fondsen bulken van het geld. Zolang de (a)sociale partners bepalen wat er met ons `" uitgestelde" loon gebeurd en de premie (bewust!) laag wordt gehouden , dan kun je ach en we blijven roepen vanuit het ABP bestuur, maar we zijn m misschien wel wat ouder maar niet gek en naïef ! Ga protesteren en laat je ongenoegen horen !
henk
Een gang naar de rechter lijkt mij de moeite waard.
Willem / Begeleider
Voor Jan (AdviZeur)



Je hebt leugens. grote leugens en statistiek.

Je hebt slechte mensen, criminelen en (politici) Politiek!

Rijmt beter ;-)
t. faber / gepensioneerd
Europa (waaronder met name Frankrijk en Italie) aast al decennia op onze riante pensioenpot en is al geruime tijd bezig om een list te verzinnen teneinde al dit lekkers in handen te krijgen. Indexeren gaat ten koste van de toekomstige buit, dus dat moet te allen tijde vermeden worden. Dankzij de obstructie van Den Haag in dienst van de parasieten in Brussel is er nog steeds geen pensioenakkoord. Houd dit even in gedachten als u binnenkort gaat stemmen.
Pensioen Tsunami / netto-betaler
https://www.youtube.com/watch?v=OZEEQpgKl5g



ABP zou reeds nu, in 2019, moeten gaan korten op de pensioenen. De ouderen hebben gewoon veel te weinig pensioenpremie betaald. Op hun 58ste gingen deze ambtenaren met de VUT of maakten gebruikt van de Remkes-regeling. Lekker naar het vakantiehuis in Frankrijk of met de caravan eropuit. En ondertussen wordt de rekening naar de jonge generatie doorgeschoven die tot 67-68-69 jaar mag doorploeteren.
Stevige kortingen op de pensioenen zijn onontkoombaar. / netto-betaler
https://www.mauldineconomics.com/frontlinethough …



Stevige kortingen op de pensioenen zijn onontkoombaar. En het ABP had al twee jaar geleden moeten ingrijpen. Nu moet in 2020 veel harder worden gekort om het ABP pensioenfonds overeind te houden.

Voor het overige raad ik de lezer aan om eens na te gaan wat de oorzaak is van het stijgen van de kosten van levensonderhoud. Heeft dat wat te maken met BTW-verhogingen, energiebelasting of effectief stijgende inkomstenbelasting denkt u???
Hoekstra / Ambtenaar
De complotten welen weer tierig. Het probleem met de pensioenen is snel opgelost als het zg pensioencontract wordt gewijzigd: pensioenaanspraken afhankelijk maken van de beleggingsrendementen en de ingelegde premie. Dat zijn ze nu niet hoewel velen dat weigeren aan te nemen. Al het gedoe met hersteltermijnen, gedempte kostendekkende premie, dekkingsgraden etc etc heeft maar één doel: het weg redeneren van de simpele waarheid: het (te) ontvangen pensioen is een functie van ingelegde premies en beleggingen min of plus het effect van de levensverwachting. Iedereen die nu moord en brand schreeuwt over indexeren, rooftochten van kabinetten en wat al niet meer: er wordt op dit moment bij vrijwel alle pensioenfondsen te weinig premie betaald om de toegezegde pensioenen (70% middelloon tot de dood) gestand te kunnen doen als gerekend wordt met een risicovrije rente. Laat je risicovrije rente los om de verplichtingen te berekenen dan moet je ook het toegezegde pensioen van 70% middelloon tot de dood loslaten. Of het één of het ander maar niet allebei.
Harry Bollema / geen; gepensioneerd
Het wordt tijd dat ABP bij de vaststelling van de kostendekkende premie OOK de risicovrije rentevoet toepast.

Gevolg is echter wel, dat de pensioenpremie die de werkgever moet betalen (en deels inhoudt op de salarissen) omhoog vliegt richting de 30 à 35%.



Maar het meten met 2 maten - 2 verschillende rentes voor enerzijds de premiekant (de hoge rente van ca. 3,5%) en anderzijds de verplichtingenkant (de risicovrije rente van ca. 1,4%) - is dan voorbij.
Hoekstra / Ambtenaar
@Bollema; Als pensioen uitgesteld loon is, dan gaat dus een verhoging van de premie, of die nu door de werkgever of de werknemer betaald wordt, ten koste van de loonruimte. Ik denk dat daar weinig handen voor op elkaar gaan. Maar: een flinke premieverhoging is een mogelijkheid om korten te voorkomen.
henk
Ik vind dat we moeten stoppen met het abp. Het geld overhevelen naar je eigen spaarrekening. Dat scheelt een heleboel overhead.
Mike / lezer
We laten ons van alles wijsmaken, even op een (min of meer willekeurig) rijtje:

- Lubbers plundert het ABP voor -tig milard (guldens);

- Pensioenen worden onbetaalbaar dus we moeten langer doorwerken;

- Om de economie te stimuleren wordt besloten dat we minder pensioenpremie moeten betalen (huh, maar we moesten toch langer doorwerken om de pensioenen betaalbaar te houden?);

- we stappen over van eindloon- naar middellloonpensioen (vooral de jongere generatie wordt hiermee een oor aangenaaid);

- om zo ongeveer heel zuid-Europa en een flink deel van oost-Europa te steunen (lees gratis geld geven) houdt de ECB de rente kunstmatig laag;

- de rekenrente is dus ook laag;

- ondanks flinke kapitaalstijging van de pensioenfondsen worden pensioenen niet geïndexeerd en (op termijn) zelfs gekort.



Volgens Rutte CS gaat 'iedereen' er op vooruit.....
oudere ambtenaar / gemeente
Ik betaal al voor het 41e jaar aan het ABP ivm mijn pensioen. Ik mag nog 6 a 7 jaar doorwerken, dus al met al heb ik 47 of 48 jr betaald aan mijn pensioenpot. Ik vind het wel een hard gelag als ik nu hoor dat de pensioenpremies flink gekort gaan worden. Dan mag ik eindelijk genieten van mijn pensioen en dan mag ik vervolgens flink inleveren Hoe het komt, komt het maar dit is wel mijn eindconclusie. Beetje jammer.. .
Martin / Beleidsmedewerker
In de jaren 80 is er 32 miljard uit ons pensioenfonds (ABP) geroofd door het Kok en Lubbers om de economie er boven op te helpen. Wanneer dit geld later teruggestort zou de dekkingsgraad voor ABP ruim boven de 117% gezeten hebben. https://financieel.infonu.nl/diversen/168264-pen … Hierdoor is de kans door politiek ontnomen om door ambtenaren eigen ingelegd geld een goed pensioen te hebben. Twee keer bestolen:

Lubbers en nu Rutte. Ik hoor Rutte nog zeggen:...We gaan er allemaal op vooruit....
Dan moet je maar stelling nemen en lef hebben. / ex ambtenaar
ik betaal al zolang, er moet een premie verhoging komen, de rente is zo laag, etc.

1. de burger betaald alles en ambtenaren hebben altijd zeer goed voor zichzelf gezorgd , ten koste van de burger.

2. Geen stem tegen EU? Dragi gaat dan door met miljarden in een economie pompen die virtueel is.

3. Overheid bepaalt wat bedrijven op de beurs doen dus klop eens aan bij je eigen ambtenaren.

4. ambetnaren gooien miljarden over de balk per jaar, misschien eens netjes omgaan met belastinggeld?

5. veel ambtaneren hebben de kantjes eraf gelopen dus een beetje minder pensioen is niet zo erg.
Peer
Aan het begin van de crisis hadden we €600 miljard pensioenvermogen, nu is dat al ruim €1400 miljard. Dat er desondanks kortingen op de pensioenen dreigen, is meer het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten dan aan de besturen van de pensioenfondsen”, zegt Riemen, die in oktober vertrekt en dan elf jaar leiding heeft gegeven aan de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.



Hoezo korten?????
R.m. Oppersma / Pensioen
Naar aanleiding van hierboven.

1-Hoe is het mogelijk dat een Philipspensioenfonds met een veel geringer omvang niet hoeft te korten

2- Is de Overhead bij het ABP niet veel te groot ABP, APG. M.a.w. Wordt er wel verantwoord beleid gevoerd.

3- Het beleidt leeft bij de gratie van inleg en gelegde gelden anders had heel Heerlen geen werk.

4- Als er voor de toekomst geldboete blijven, dan moeten ze erns kijken naar de bevolkingsaanwas. Die stelt niets meer voor nog op zijn hoogst 10 jaar grote BabyBoom.

Dan overstijgt het aantal sterfgevallen. De uitkerings gerechtigden. Dus er blijven Miljarden over voor de paar deelnemers due er dan over zijn hoeft er waarschijnlijk ook geen premie betaald te worden. Maar daar hebben ze het maar liever niet over, werd gisteren nog gemeld te weinig geboortes al jaren tegenover de sterfgevallen. Dus dikke mik jeugd, maak je niet druk.

5- waar willen ze bij het ABP eigenlijk nog op korten. Er wordt al 14 jaar gekort door het ABP. Door het niet indexeren wat is het zo’n 25% loonderving. Waar hebben we het over? Over bepnieuwsen Hiax gesproken. We worden al 14 jaar gekort. Alle werkenden het wel gehad.

En om de onderste reactie maar even te beantwoorden.

Degeen weet niet waar hij het iver heeft zal hij/ zij ook nooit weten. We hebben Nederland voor hun in Armoede opgebouwd. Gaan ze hun eigen Ooa Oma Oappa Mamma maar onderhouden als ze denken te kort te komen.
henk
Ik vraag me af waar wij onze stem kunnen laten horen. Wie behartigt onze belangen bij het ABP?
henk
Meer dan genoeg geld in kas.......

1 de rekenregels aanpassen

2 abp moet beter beleggen. Minder duurzaam dan maar. Ga voor rendement.
Overheid? Een zeer onbetrouwbare parner. Pak wat je pakken kan!
Niet meer serieus te nemen als " werkgever" , steel en pak wat je nog pakken kan!
Rob / controller
Dus voor de komende jaren geen bonussen meer bij de top van ABP?
Bert Nelissen / raadslid
De pensioenen worden - schandelijk genoeg - al jarenlang niet geïndexeerd. En nu dit weer, het is een grof schandaal met zoveel reserves in de pensioenkassen (ongeveer 1300 miljard!!!!.) Ieder jaar komt er meer binnen dan eruit gaat.

Het wordt hoog tijd dat massaal wordt geprotesteerd tegen deze diefstal!
Advertentie