of 58952 LinkedIn

ABP waarschuwt voor korting pensioen

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op kortingen van de pensioenen in 2021 reëel. Een verhoging van de pensioenen in de toekomst 'zit er niet in.'

Ambtenarenpensioenfonds ABP acht de kans op kortingen van de pensioenen in 2021 reëel. Een verhoging van de pensioenen in de toekomst 'zit er niet in.'

Verschillende pensioenfondsen zullen de pensioenen waarschijnlijk moeten gaan verlagen. Het ABP verzekert de deelnemers dat de pensioenen dit jaar gelijk blijven. ‘En volgend jaar is de kans op verlaging van de pensioenen klein; al kunnen we het nooit helemaal uitsluiten’, aldus het ABP. ‘Voor 2021 is de kans op verlaging wel reëel.’

 

Financiële buffer

ABP heeft in het eerste kwartaal van 2019 weliswaar een goed resultaat op de beleggingen gehaald, maar omdat de rente opnieuw is gedaald, moet ABP  meer geld in kas houden om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Als de financiële buffer 5 jaar lang onder een bepaalde grens komt, moeten de pensioenen worden verlaagd. Bij sommige pensioenfondsen gebeurt dat mogelijk al in 2020, omdat zij al een aantal jaar onder de wettelijk gestelde grens zitten. Voor ABP geldt dat waarschijnlijk pas in 2021.

 

Beleggingen

Of er daadwerkelijk een verlaging komt in 2021, wordt pas eind volgend jaar duidelijk en hangt volgens het ABP af van een combinatie van factoren, zoals de ontwikkeling van de rente en de beleggingen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pensioenadviseur op
Aan het begin van de crisis hadden we €600 miljard pensioenvermogen, nu is dat al ruim €1400 miljard. Dat er desondanks kortingen op de pensioenen dreigen, is meer het gevolg van ontwikkelingen op de financiële markten dan aan de besturen van de pensioenfondsen”, zegt Riemen, die in oktober vertrekt en dan elf jaar leiding heeft gegeven aan de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen.

Hoezo korten?????
Door henk op
Ik vraag me af waar wij onze stem kunnen laten horen. Wie behartigt onze belangen bij het ABP?
Door R.m. Oppersma (Pensioen) op
Naar aanleiding van hierboven.
1-Hoe is het mogelijk dat een Philipspensioenfonds met een veel geringer omvang niet hoeft te korten
2- Is de Overhead bij het ABP niet veel te groot ABP, APG. M.a.w. Wordt er wel verantwoord beleid gevoerd.
3- Het beleidt leeft bij de gratie van inleg en gelegde gelden anders had heel Heerlen geen werk.
4- Als er voor de toekomst geldboete blijven, dan moeten ze erns kijken naar de bevolkingsaanwas. Die stelt niets meer voor nog op zijn hoogst 10 jaar grote BabyBoom.
Dan overstijgt het aantal sterfgevallen. De uitkerings gerechtigden. Dus er blijven Miljarden over voor de paar deelnemers due er dan over zijn hoeft er waarschijnlijk ook geen premie betaald te worden. Maar daar hebben ze het maar liever niet over, werd gisteren nog gemeld te weinig geboortes al jaren tegenover de sterfgevallen. Dus dikke mik jeugd, maak je niet druk.
5- waar willen ze bij het ABP eigenlijk nog op korten. Er wordt al 14 jaar gekort door het ABP. Door het niet indexeren wat is het zo’n 25% loonderving. Waar hebben we het over? Over bepnieuwsen Hiax gesproken. We worden al 14 jaar gekort. Alle werkenden het wel gehad.
En om de onderste reactie maar even te beantwoorden.
Degeen weet niet waar hij het iver heeft zal hij/ zij ook nooit weten. We hebben Nederland voor hun in Armoede opgebouwd. Gaan ze hun eigen Ooa Oma Oappa Mamma maar onderhouden als ze denken te kort te komen.
Door Dan moet je maar stelling nemen en lef hebben. (ex ambtenaar) op
ik betaal al zolang, er moet een premie verhoging komen, de rente is zo laag, etc.
1. de burger betaald alles en ambtenaren hebben altijd zeer goed voor zichzelf gezorgd , ten koste van de burger.
2. Geen stem tegen EU? Dragi gaat dan door met miljarden in een economie pompen die virtueel is.
3. Overheid bepaalt wat bedrijven op de beurs doen dus klop eens aan bij je eigen ambtenaren.
4. ambetnaren gooien miljarden over de balk per jaar, misschien eens netjes omgaan met belastinggeld?
5. veel ambtaneren hebben de kantjes eraf gelopen dus een beetje minder pensioen is niet zo erg.
Door Martin (Beleidsmedewerker) op
In de jaren 80 is er 32 miljard uit ons pensioenfonds (ABP) geroofd door het Kok en Lubbers om de economie er boven op te helpen. Wanneer dit geld later teruggestort zou de dekkingsgraad voor ABP ruim boven de 117% gezeten hebben. https://financieel.infonu.nl/diversen/168264-pen … Hierdoor is de kans door politiek ontnomen om door ambtenaren eigen ingelegd geld een goed pensioen te hebben. Twee keer bestolen:
Lubbers en nu Rutte. Ik hoor Rutte nog zeggen:...We gaan er allemaal op vooruit....
Door oudere ambtenaar (gemeente) op
Ik betaal al voor het 41e jaar aan het ABP ivm mijn pensioen. Ik mag nog 6 a 7 jaar doorwerken, dus al met al heb ik 47 of 48 jr betaald aan mijn pensioenpot. Ik vind het wel een hard gelag als ik nu hoor dat de pensioenpremies flink gekort gaan worden. Dan mag ik eindelijk genieten van mijn pensioen en dan mag ik vervolgens flink inleveren Hoe het komt, komt het maar dit is wel mijn eindconclusie. Beetje jammer.. .
Door Mike (lezer) op
We laten ons van alles wijsmaken, even op een (min of meer willekeurig) rijtje:
- Lubbers plundert het ABP voor -tig milard (guldens);
- Pensioenen worden onbetaalbaar dus we moeten langer doorwerken;
- Om de economie te stimuleren wordt besloten dat we minder pensioenpremie moeten betalen (huh, maar we moesten toch langer doorwerken om de pensioenen betaalbaar te houden?);
- we stappen over van eindloon- naar middellloonpensioen (vooral de jongere generatie wordt hiermee een oor aangenaaid);
- om zo ongeveer heel zuid-Europa en een flink deel van oost-Europa te steunen (lees gratis geld geven) houdt de ECB de rente kunstmatig laag;
- de rekenrente is dus ook laag;
- ondanks flinke kapitaalstijging van de pensioenfondsen worden pensioenen niet geïndexeerd en (op termijn) zelfs gekort.

Volgens Rutte CS gaat 'iedereen' er op vooruit.....
Door Henk op
Ik vind dat we moeten stoppen met het abp. Het geld overhevelen naar je eigen spaarrekening. Dat scheelt een heleboel overhead.
Door de vries (ambtenaar) op
@Bollema; Als pensioen uitgesteld loon is, dan gaat dus een verhoging van de premie, of die nu door de werkgever of de werknemer betaald wordt, ten koste van de loonruimte. Ik denk dat daar weinig handen voor op elkaar gaan. Maar: een flinke premieverhoging is een mogelijkheid om korten te voorkomen.
Door H. Bollema (gepensioneerd) op
Het wordt tijd dat ABP bij de vaststelling van de kostendekkende premie OOK de risicovrije rentevoet toepast.
Gevolg is echter wel, dat de pensioenpremie die de werkgever moet betalen (en deels inhoudt op de salarissen) omhoog vliegt richting de 30 à 35%.

Maar het meten met 2 maten - 2 verschillende rentes voor enerzijds de premiekant (de hoge rente van ca. 3,5%) en anderzijds de verplichtingenkant (de risicovrije rente van ca. 1,4%) - is dan voorbij.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners