of 64621 LinkedIn

ABP: waardeoverdracht pensioenen komt dichterbij

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP verbeterde wederom in het derde kwartaal en daarom is pensioenverlaging volgend jaar zeer onwaarschijnlijk. Helaas is verhoging volgens het fonds ook onwaarschijnlijk. Wel komt de mogelijkheid in de buurt dat deelnemers die van baan veranderen weer een overdracht van hun pensioenwaarde krijgen. ABP heeft nog een stapel verzoeken liggen.

Realiteit

Het beschikbaar vermogen van ABP nam toe tot 528 miljard euro en de verplichtingen stegen nauwelijks. De dekkingsgraad (de mate waarin een pensioenfonds aan de verplichtingen kan voldoen) steeg daarom naar 105,3 procent. Toch is zelfs gedeeltelijke indexatie nog uit zicht. ‘De realiteit is dat de huidige regels, die voor alle fondsen gelden, daarvoor geen ruimte bieden’, vertelt voorzitter Corien Wortmann–Kool in het bericht.

 

Kerncijfers

Bron: ABP

 

Waardeoverdrachten

Wat wel in de buurt komt, is de mogelijkheid om mensen die van baan veranderen een overdracht van de pensioenwaarde van het ene naar het andere fonds te bieden. ‘Dat was in de afgelopen jaren niet mogelijk’, zegt Wortmann-Kool. De rekenmaatstaf hiervoor is de beleidsdekkingsgraad, oftewel de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. Momenteel is die van ABP 98,8 procent en voor waardeoverdrachten moeten die van beide betrokken fondsen minimaal 100 procent zijn. ‘Er liggen zo’n 50.000 verzoeken tot waardeoverdracht te wachten.’

 

Indexatie

De beleidsdekkingsgraad bepaalt ook of indexatie mogelijk is. Gedeeltelijke indexatie is mogelijk vanaf 110 procent en volledige vanaf 123 procent. ‘De beleidsdekkingsgraad blijft achter omdat de lagere actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden daarin meetellen. Hij steeg in het derde kwartaal van 94,6% naar 98,8%.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Het pensioen voor werkenden wordt ook steeds lager. Ik vrees dat velen Starks hun huis moeten verkopen… maar dat was misschien ook wel de bedoeling van deze VVD regering.
Door Dave (gepensioneerd) op
Oh er zijn groepen die denken dat zij niet een fatsoenlijk pensioen krijgen in de toekomtrs, nou in de toekomst? in de tegenwoordige tijd is er al een groep die al 13 jaar vreselijk tekort is gedaan en daar gaat iedereen van profiteren in de toekomts behalve deze groep, want die ruif is later niet leeg te krijgen.
Door Wietske op
Helemaal eens met de meeste reacties. maar het abp wordt hier niet koud of warm van.
Door t. faber op
Het niet indexeren van de pensioenen. De grootste zwendel en diefstal van de 21e eeuw! DIEFSTAL DIEFSTAL DIEFSTAL DIEFSTAL!! Gefaciliteerd door de Hunnen in Den Haag. In Brussel zitten ze al te kwijlen. Ik durf mijn gehavende pensioen er om te verwedden, dat onze pensioenpot van bijna 2 biljoen inmiddels vogelvrij is.
Door Spijker (n.v.t.) op
Wat een lulkoek om het na 12 jaar -en voor sommigen oplopend tot 20 jaar- niet indexering het (nog) steeds te hebben over verlaging van pensioenen:
1. de meeste pensioenfondsen hoeven zich helemaal niet arm te rekenen als er een reële rekenrente voor toekomstige pensioenen zou worden gehanteerd van ca. 3%.
2. het ABP heeft inmiddels een vermogen van 528 miljard euro en heeft de laatste 15 jaar gemiddeld 7% á 8% rendement gemaakt. Dus als er 3% zou worden gebruikt blijft er nog steeds ca. 5% per jaar over + rendement op rendement.
3. de huidige inkomsten van ca. 11 miljard euro aan pensioenpremies dekken nagenoeg nog steeds de volledige pensioenuitgaven. Er wordt al jaren niet of nauwelijks een cent vermogen voor pensioenuitkeringen gebruikt in plaats daarvan wordt de totale pot steeds maar groter.
4. het vermogen neemt dit jaar alleen al ca. 40 - 50 miljard euro toe.
5. jong en oud lijden op dit onder deze situatie. Wat jongeren vooral vergeten is dat als de huidige pensioenuitkeringen niet worden verhoogd
dit ook ten koste gaat van de toekenning van hun eigen pensioen.
Door Wim den Boer (gepensioneerd (arbeidsvoorwaardenspecialist) ) op
Het oude liedje. De begrip dekkingsgraad is zwaar gemanipuleerd, een fictieve juridisch-bureaucratische constructie die ver buiten de werkelijkheid staat. Er kan voor 50 jaar pensioen worden betaald, en het vermogen stijgt elk jaar weer. Als we uitgaan van 20 jaar gemiddelde pensioentijd is de dekkingsgraad op zijn minst in werkelijkheid 250 procent. Ook hierbij is de menselijke maat vervangen door een onzinnige politieke wenselijkheid van kleinhouden, en vooral de fouten volhouden omdat de meeste politieke partijen tonnen boter op het hoofd hebben.
Door Peter-Paul (RUD) op
Het volk en de vakbond hebben zich weer eens in de luren laten leggen door het kabinet door in te stemmen met de Pensioenwet en andere regelgeving. Van de vakbond met een vergrijzend ledenbestand begrijp ik dat . Het volk heeft het blijkbaar niet geïnteresseerd. Zo ging het ook met de Europese grondwet, Griekenland, het coronafonds en de eurobonds.
Door Zipje (gemeenteambtenaar) op
@ Wietske: Laat het ABP niet langer op ideologische basis investeren maar op pragmatische gronden. Dan zijn de rendementen beter en kunnen onze pensioenen geïndexeerd worden.
Door Wietske op
De grote vraag is hoe krijgen wij, de ambtenaren en gepensioneerden, weer grip op ons geld? (En de stofkam door het abp). Wie heeft suggesties?
Door Call me @ (ervaringsdeskundige) op
Naast onbezoldigd (!) bestuurder van een normaal pensioenfonds ben ik ook gedwongen slachtoffer van het ABP.
Het bewijs dat het er een rotte zaak is bewijst het eindeloos parachuteren van ex-politici als bestuurder. Ongeacht hun partijbanden snuiven die al van mijlen afstand waar de ruif én vol én eenvoudig leeg te vreten is.
Geef me mijn geld en ik zorg er zelf wel voor. Met de voormalige DSB of bitcoins zou je nog beter uit zijn dan met dit gedrocht.
Wedden dat er altijd geld is om hun salarissen te verhogen maar never nooit de pensioenen. Er is altijd wel een drempel te verzinnen om niks te indexeren.
En oh ja of ik boos ben ? JA LAAIEND