Advertentie
financiën / Nieuws

ABP: waardeoverdracht pensioenen komt dichterbij

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP verbeterde wederom in het derde kwartaal en daarom is pensioenverlaging volgend jaar zeer onwaarschijnlijk. Helaas is verhoging volgens het fonds ook onwaarschijnlijk. Wel komt de mogelijkheid in de buurt dat deelnemers die van baan veranderen weer een overdracht van hun pensioenwaarde krijgen. ABP heeft nog een stapel verzoeken liggen.

21 oktober 2021
Pensioenkennis-shutterstock-298326086.jpg

De financiële situatie van ambtenarenpensioenfonds ABP verbeterde wederom in het derde kwartaal en daarom is pensioenverlaging volgend jaar zeer onwaarschijnlijk. Helaas is verhoging volgens het fonds ook onwaarschijnlijk. Wel komt de mogelijkheid in de buurt dat deelnemers die van baan veranderen weer een overdracht van hun pensioenwaarde krijgen. ABP heeft nog een stapel verzoeken liggen.

Realiteit

Het beschikbaar vermogen van ABP nam toe tot 528 miljard euro en de verplichtingen stegen nauwelijks. De dekkingsgraad (de mate waarin een pensioenfonds aan de verplichtingen kan voldoen) steeg daarom naar 105,3 procent. Toch is zelfs gedeeltelijke indexatie nog uit zicht. ‘De realiteit is dat de huidige regels, die voor alle fondsen gelden, daarvoor geen ruimte bieden’, vertelt voorzitter Corien Wortmann–Kool in het bericht.

 

Kerncijfers

Bron: ABP

 

Waardeoverdrachten

Wat wel in de buurt komt, is de mogelijkheid om mensen die van baan veranderen een overdracht van de pensioenwaarde van het ene naar het andere fonds te bieden. ‘Dat was in de afgelopen jaren niet mogelijk’, zegt Wortmann-Kool. De rekenmaatstaf hiervoor is de beleidsdekkingsgraad, oftewel de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste twaalf maanden. Momenteel is die van ABP 98,8 procent en voor waardeoverdrachten moeten die van beide betrokken fondsen minimaal 100 procent zijn. ‘Er liggen zo’n 50.000 verzoeken tot waardeoverdracht te wachten.’

 

Indexatie

De beleidsdekkingsgraad bepaalt ook of indexatie mogelijk is. Gedeeltelijke indexatie is mogelijk vanaf 110 procent en volledige vanaf 123 procent. ‘De beleidsdekkingsgraad blijft achter omdat de lagere actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden daarin meetellen. Hij steeg in het derde kwartaal van 94,6% naar 98,8%.’

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim den Boer / gepensioneerd en maatsch. actief
Het oude liedje. De begrip dekkingsgraad is zwaar gemanipuleerd, een fictieve juridisch-bureaucratische constructie die ver buiten de werkelijkheid staat. Er kan voor 50 jaar pensioen worden betaald, en het vermogen stijgt elk jaar weer. Als we uitgaan van 20 jaar gemiddelde pensioentijd is de dekkingsgraad op zijn minst in werkelijkheid 250 procent. Ook hierbij is de menselijke maat vervangen door een onzinnige politieke wenselijkheid van kleinhouden, en vooral de fouten volhouden omdat de meeste politieke partijen tonnen boter op het hoofd hebben.
H. Wiersma / gepens.
Wat een lulkoek om het na 12 jaar -en voor sommigen oplopend tot 20 jaar- niet indexering het (nog) steeds te hebben over verlaging van pensioenen:

1. de meeste pensioenfondsen hoeven zich helemaal niet arm te rekenen als er een reële rekenrente voor toekomstige pensioenen zou worden gehanteerd van ca. 3%.

2. het ABP heeft inmiddels een vermogen van 528 miljard euro en heeft de laatste 15 jaar gemiddeld 7% á 8% rendement gemaakt. Dus als er 3% zou worden gebruikt blijft er nog steeds ca. 5% per jaar over + rendement op rendement.

3. de huidige inkomsten van ca. 11 miljard euro aan pensioenpremies dekken nagenoeg nog steeds de volledige pensioenuitgaven. Er wordt al jaren niet of nauwelijks een cent vermogen voor pensioenuitkeringen gebruikt in plaats daarvan wordt de totale pot steeds maar groter.

4. het vermogen neemt dit jaar alleen al ca. 40 - 50 miljard euro toe.

5. jong en oud lijden op dit onder deze situatie. Wat jongeren vooral vergeten is dat als de huidige pensioenuitkeringen niet worden verhoogd

dit ook ten koste gaat van de toekenning van hun eigen pensioen.

t. faber / gepensioneerd
Het niet indexeren van de pensioenen. De grootste zwendel en diefstal van de 21e eeuw! DIEFSTAL DIEFSTAL DIEFSTAL DIEFSTAL!! Gefaciliteerd door de Hunnen in Den Haag. In Brussel zitten ze al te kwijlen. Ik durf mijn gehavende pensioen er om te verwedden, dat onze pensioenpot van bijna 2 biljoen inmiddels vogelvrij is.
Wietske
Helemaal eens met de meeste reacties. maar het abp wordt hier niet koud of warm van.
Dave / gepensioneerd
Oh er zijn groepen die denken dat zij niet een fatsoenlijk pensioen krijgen in de toekomtrs, nou in de toekomst? in de tegenwoordige tijd is er al een groep die al 13 jaar vreselijk tekort is gedaan en daar gaat iedereen van profiteren in de toekomts behalve deze groep, want die ruif is later niet leeg te krijgen.
henk
Het pensioen voor werkenden wordt ook steeds lager. Ik vrees dat velen Starks hun huis moeten verkopen… maar dat was misschien ook wel de bedoeling van deze VVD regering.
Wietske
Het abp blundert jaar na jaar met beleggen. Wie de uitzendingen van omroep MAX over ons pensioenstelsel heeft gevolgd, wordt daar niet vrolijk van. Op pijnlijke wijze wordt duidelijk gemaakt hoe de graaicultuur binnen de pensioenfondsen sinds vele jaren volop heeft toegeslagen. Met instemming van de vakbonden overigens, want die worden rijkelijk beloond voor hun deelname in allerlei commissies en medezeggenschaporganen van de pensioenfondsen. De FNV als grootste vakbond ontvangt jaarlijks € 1,2 miljoen euro aan vergoedingen van de pensioenfondsen en dan kijk je graag even de andere kant op.



Een mooi voorbeeld is het pensioenfonds ABP, het pensioenfonds voor overheidswerknemers en onderwijsinstellingen. ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland en op twee na de grootste ter wereld. Het vermogen bedraagt maar liefst 409 miljard euro. ‘Samen bouwen aan een goed pensioen, dat is de missie van ABP’, meldt het jaarverslag. ‘Samen voor ons eigen’, zouden Koot en Bie zingen want de ABP-heren nemen het er goed van.



Wie vermoedt dat ABP een reusachtige organisatie is met honderden medewerkers, vergist zich. ABP heeft slechts 43 medewerkers in vaste dienst waarvoor twee directeuren zijn aangetrokken. In het gebruikelijke bedrijfsleven kan één directeur met gemak 100 medewerkers aansturen, maar bij ABP lukt dat kennelijk niet. De beide directeuren staan jaarlijks voor € 514.000 op de loonlijst, ieder verdient iets meer dan € 250.000 om dagelijks leiding te geven aan 43 medewerkers.



Er is ook nog een bestuur van 16 leden. Die ontvangen jaarlijks bijna € 1,2 miljoen aan vergoedingen. De voorzitter, mevrouw Corinne Wortmann-Kool, kreeg vorig jaar een loonsverhoging van 30 procent. Voor deze parttime baan ontvangt zij van ABP jaarlijks € 130.000, dat is fors maar niet ongebruikelijk. Dat ligt anders bij de vergoedingen voor de overige leden van het bestuur. Oud PvdA-Kamerlid Jan van Zijl toucheerde in 2017 een loonsverhoging van 33 procent en ontvangt als bestuurslid voor de werkgeversbelangen, jawel werkgeversbelangen, jaarlijks € 100.000 vergoeding.
henk
Afspraak was dat gedeeltelijke indexatie per 1 1 22 zou ingaan. Dat conform het nieuwe pensioen akkoord. Weer komt Rutte een afspraak niet na
Ducky / Ambtenaar
@Wietske



Interessant en goed om te weten!!



Maar eerlijk gezegd verbaast het mij niets meer. Een toepasselijke quote uit de serie Mr.Robot : "My dad was a petty thief. Never could hold down a job. So, he just robbed, convenience stores, shops, small-time stuff. One time, he sat me down, he told me something I never forgot. He said, "Everyone steals. That's how it works. You think people out there are getting exactly what they deserve? No. They're getting paid over or under, but someone in the chain always gets bamboozled. I steal, son, but I don't get caught. That's my contract with society."
W. van den Bosch
Nou, ik ben blij dat met de hoogste beurskoers OOIT de pensioenen dit jaar in ieder geval niet hoeven worden gekort!

Maar ik ga ervan uit dat de premie wel omhoog moet.
H. Wiersma / gepens.
@Wietske. Prima verhaal, een paar zaken waren mij niet bekend! Het begint steeds duidelijker te worden dat er een bezem door het ABP moet. Meer openheid over salarissen, vergoedingen en dotaties in en rond het pensioenfonds is bovendien noodzakelijk. Het lijkt er op dat er een verrijkingsproces plaatsvindt aan en

door derden in plaats van indexatie aan de deelnemers.
H. Wiersma / gepens.
Het vermogen van het ABP heeft de 500 miljard euro inmiddels ruimschoots overschreden en is hard op weg naar de 600 miljard euro.
nelis / ambtenaar
Beste Wietske, Je vergeet het uitvoeringsorgaan APG met 3000 medewerkers te noemen!



H. Wiersma / gepens.
@Etienne. Het APG werkt wel voor meerdere pensioenfondsen (dus niet alleen voor het ABP), maar dit aantal werknemers is inderdaad wel erg hoog. V.w.b. de beleggingsresultaten heb je beslist gelijk. Deze worden negatief beïnvloed of gaan negatief worden belast door slechte contracten met intermediairs, onnozel beleggen in obligaties van de EU die niets opleveren en door het beleggen in risicovolle (bevriende?) start-ups en in aandelen Glencore (kinderarbeid).
Big Spender / netto betaler
Naast onbezoldigd (!) bestuurder van een normaal pensioenfonds ben ik ook gedwongen slachtoffer van het ABP.

Het bewijs dat het er een rotte zaak is bewijst het eindeloos parachuteren van ex-politici als bestuurder. Ongeacht hun partijbanden snuiven die al van mijlen afstand waar de ruif én vol én eenvoudig leeg te vreten is.

Geef me mijn geld en ik zorg er zelf wel voor. Met de voormalige DSB of bitcoins zou je nog beter uit zijn dan met dit gedrocht.

Wedden dat er altijd geld is om hun salarissen te verhogen maar never nooit de pensioenen. Er is altijd wel een drempel te verzinnen om niks te indexeren.

En oh ja of ik boos ben ? JA LAAIEND
Wietske
De grote vraag is hoe krijgen wij, de ambtenaren en gepensioneerden, weer grip op ons geld? (En de stofkam door het abp). Wie heeft suggesties?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Wietske: Laat het ABP niet langer op ideologische basis investeren maar op pragmatische gronden. Dan zijn de rendementen beter en kunnen onze pensioenen geïndexeerd worden.
Reynders / ambtenaar
Het volk en de vakbond hebben zich weer eens in de luren laten leggen door het kabinet door in te stemmen met de Pensioenwet en andere regelgeving. Van de vakbond met een vergrijzend ledenbestand begrijp ik dat . Het volk heeft het blijkbaar niet geïnteresseerd. Zo ging het ook met de Europese grondwet, Griekenland, het coronafonds en de eurobonds.
Advertentie