of 62812 LinkedIn

ABP vreest voor pensioenkorting in 2021

De financiële positie van het ambtenarenpensioenfonds ABP is dermate onvoldoende hersteld van de klap van de coronacrisis, dat er een reële kans is op een verlaging van het pensioen volgend jaar.

De financiële positie van het ambtenarenpensioenfonds is dermate onvoldoende hersteld van de klap van de coronacrisis, dat er een reële kans is op een verlaging van het pensioen volgend jaar.

Dat meldt ABP-voorzitter Corien Wortmann vanochtend in het kwartaalbericht van het ambtenarenpensioenfonds. De dekkingsgraad kwam eind september uit op 88,2 procent. ‘ABP zit dus nog steeds in de ‘gevarenzone’’’, aldus Wortmann. Met deze dekkingsgraad zou het fonds de pensioenen volgend jaar moeten verlagen.

 

Coronacrisis

Net als in het tweede kwartaal is de financiële positie van ABP in het derde kwartaal weliswaar iets verbeterd, maar daarmee is het slechte eerste kwartaal als gevolg van de coronacrisis nog niet goedgemaakt. Ja, er was dit kwartaal een positief rendement op de beleggingen. En doordat we met z’n allen minder oud worden dan verwacht, steeg de dekkingsgraad in september naar 88,2 procent.

 

Uitbetalen

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat het fonds in kas heeft en het geld dat het fonds nodig heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te kunnen uitbetalen. Normaal gesproken zou de dekkingsgraad van ABP eind dit jaar 104,2 procent moeten zijn. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid versoepelde die grens onlangs naar 90 procent. Maar is de dekkingsgraad van ABP op 31 december 2020 lager dan die 90 procent, ‘dan moeten we de pensioenen verlagen’, aldus Wortmann. Voor elke euro aan pensioen die het ABP moet uitkeren, is op dit moment dus ongeveer 88 cent in kas.

 

Miljardenwinsten

Of er daadwerkelijk moet worden verlaagd, wordt volgens haar pas begin 2021 duidelijk. In de komende maanden moet blijken hoe de coronacrisis zich wereldwijd ontwikkelt en welke impact die heeft op de samenleving en economie. Ook de ontwikkeling van de rente is belangrijk.

In het derde kwartaal boekte ABP een positief rendement van 12,1 miljard euro. In het vorige kwartaal was dat 31 miljard euro. Deze twee kwartalen maken het verlies van het eerste kwartaal nog niet goed. Het rendement over de eerste drie kwartalen bedraagt namelijk - 2,3 miljard euro.

 

A-status

Schrijnend is dat juist deze week het Nederlandse pensioenstelsel voor het derde jaar op rij werd beoordeeld als beste ter wereld. In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van bijna veertig landen getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Denemarken komt voor de derde keer op rij op de tweede plaats. Alleen Nederland en Denemarken verkrijgen de A-status met hun pensioenstelsel.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Al 10 jaar geen indexering en miv 2021 wordt 6% gekort. Ga maar snel voor jezelf sparen....
Door anand (adviseur) op
Beste Spijker,
Ik heb inmiddels 40 jaar bijgedragen aan de potten van het ABP en dat doe ik nog. Ik mag door tot 66 jaar en 10 maanden, het zij zo.
Ik heb wel moeite met de opmerking dat de huidige gepensioneerden het pensioenvermogen hebben opgebouwd, net zoals ik moeite heb met de opvatting dat de jongere generatie de pensioenen moet opbrengen.
Je zou het niet zeggen maar ik heb ook tot de generatie jongeren behoord die de vut voor oudere collega's betaalden.
Nu ik over een paar jaar aan mijn penieon toe ben ben ik in een keer iemand die teert op de zak van de jongere generatie of ik ben iemand die moet beamen dat de huidge generatie gepensioneerden het vermogen heeft opgebouwd.
Wat ben ik dan? Slechts een voetnoot in de pensioenhistorie? :)
Door Petra op
Er zit geld genoeg in de meeste pensioenkassen.

Het ABP kan vanaf nu nog 40 jaar pensioenen uitbetalen óók als er vanaf nu geen enkele € meer ingelegd zou worden.

Helaas is dit geen algemeen bekende informatie.

Of zou 'men' het niet willen weten?!
Door Spijker (n.v.t.) op
Korting op pensioenen is met de huidige rendementen van de pensioenfondsen onaanvaardbaar. Deze staan nu al 12 jaar op nul of in de min. In tegendeel, indexatie en wegwerking van achterstanden is hard nodig. De kassen van de pensioenfondsen puilen al jarenlang uit van vermogen dat vooral door de huidige generatie gepensioneerden is opgebouwd.
Er is al genoeg 'gestolen' van gepensioneerden (o.a. uitnamen in de jaren negentig, te lage pensioenpremies voor verbetering lonen werkenden, BOS-belasting, extra belastingverhogingen etc.). Kom is actie!
Door Rellie op
Keiharde pegels, daar hebben we wat aan en niets aan prijsjes van nietszeggende jury's!

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners