of 60831 LinkedIn

ABP stopt met waardeoverdracht ambtenarenpensioen

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

Het is voor ambtenaren vanaf deze maand niet meer mogelijk om bij een overstap naar een ander pensioenfonds het opgebouwde pensioen bij ABP over te dragen naar dat fonds. Dat heeft het ABP donderdag 15 augustus bekendgemaakt.

Daling houdt aan

De dekkingsgraad is het afgelopen kwartaal fors gedaald. Ondanks een positief rendement bij het ambtenarenpensioenfonds ABP van bijna  11 miljard euro, daalde de actuele dekkingsgraad afgelopen kwartaal met bijna 4 procent naar 95,3 procent. Afgelopen maand zette die daling zich nog verder voort, naar 93,9 procent. Dat houdt in dat het fonds voor iedere euro die het moet uitkeren aan pensioenen, maar 0,939 cent in kas heeft. Oorzaak is de sterk dalende rekenrente.

 

Beleidsdekkingsgraad

Alleen bij een beleidsdekkingsgraad van 100 procent of meer draagt ABP pensioenen over naar andere fondsen als de werknemer van fonds wil veranderen, bijvoorbeeld bij een wisseling van baan. De beleidsdekkingsgraad is overigens iets anders dan de dekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde percentage van alle dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. Die bedraagt momenteel 99,7 procent. Zolang dit percentage onder de 100 procent blijft, zal ABP geen pensioenen overdragen. 

Korting

ABP voorziet dat de kans groot is dat al op korte termijn de pensioenen gekort zullen moeten worden. Een korting in 2020 kan zelfs gevolgd worden door een verdere verlaging in 2021, zo waarschuwde het pensioenfonds half juli al. ABP heeft naar eigen zeggen niet veel knoppen om aan te draaien om het tij te keren. Premieverhogingen halen doorgaans niet veel uit voor de dekkingsgraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Boris op
@Hans en Ria, groot gelijk. Het is inmiddels bij het schofterige af. Het Kabinet wil en kan er niets aan doen. Voor dat laatste ontbreken de competenties. We hebben binnen het huidige partijkartel blijkbaar geen betere dan er nu zitten. De pensioenfondsen horen eveneens bij het partijkartel, dus de wil om er iets aan te doen ontbreekt. De top vult gewoon zijn/haar zakken. De rest kan naar de maan lopen.
Door AvWassenaar (Kritisch Nederlander) op
De oudere pensionado had geen keus, de jongere generatie wel en moet hun stem laten horen dat zij niet meedoen met deze poppenkast. Zij moeten zich beseffen dat ze alhoewel al vaak opgezadeld met een studieschuld onderdeel zijn van een nieuw soort Nederland wat aan de leiband loopt van de bancaire en industriële grootmachten. Maak en zorg industrie kampt met grote personeelstekorten, IT is met 35+ te oud voor het bedrijfsleven ????

Het probleem is dat we hier helaas weer eens te gemakkelijk met elkaar aan voorbij gaan, is dat we hier te maken hebben met een (a)sociaal monetair fenomeen. namelijk dat men niet mag rekenen met de reële rente die de fondsen aan de beurs daadwerkelijk verdienen. Nee er is bepaald dat men maar mag rekenen met de opgelegde rekenrente regels door de Nederlandse Bank. Rara wie er het meest profiteert van de aanwezige fondsen (waar de miljarden rondklotsen) Geld is losgekoppeld van de goudstandaard, en daarom virtueel gemaakt! (einde systeem Bretton Woods)

Vraagt u het uw bankier maar, of hij/zij even wil uitleggen wat er op dit moment met het mondiale monetaire stelsel aan de hand is... Hij/zij zal u vragend aankijken of schoorvoetend toegeven dat het huidige financiële systeem ondergaat aan de ingebouwde weeffout van het tekort aan sociaal economisch kapitalisme. M.a.w. we worden door de bankiers gepiepeld en niemand die er wat aan kan doen, want Overheden hebben zich decennia gelaafd aan de goedkope geldleningen en je moet nu geld meebrengen om staatsobligaties te mogen kopen? Tja wie zijn billen brand...
Door Gerrit op
Het ABP presteert op zich prima. 11% rendement is in deze tijd een prachtig resultaat. De bal ligt niet bij het ABP, maar bij DNB en de Tweede Kamer. Ook de commissie Dijsselbloem die recent een verlaging van de rekenrente adviseerde speelt er een rol in. En de drie laatstgenoemden verschuilen zich allemaal achter een andere partij en zegt daarom niets te kunnen doen. De Tweede Kamer zegt dat DNB onafhankelijk is en de Tweede Kamer dus niets kan doen. De commissie Dijsselbloem is kennelijk ook onafhankelijk en daarvan zei de Tweede Kamer het advies te onderschrijven. DNB verschuilt zich achter de ECB en de neemt ook het advies van de commissie Dijsselbloem over, ondanks dat Klaas Knot het beleid van de ECB niet goed vindt. Dat 8 miljoen gepensioneerden, ja de helft van onze bevolking, door de lage rekenrente en bij in ieder geval de ambtenaren ook nog de jarenlange stilstand van de loonontwikkeling daar het slachtoffer van worden, deert hen kennelijk niet. Is het pensioenakkoord dan misschien alleen iets voor de bühne?
Door Frank Zuijlen (stedebouwkundige, burger.) op
Hoeveel de pensioenen verlaagd moeten worden staat er niet bij. Mijn voorstel is om dat symbolisch te doen: in 2010 € 1 per maand, en in 2021 nog een keer. € 1 per maand. Dan is voldaan aan de "kennelijk wettelijke" voorwaarde om de te korten als de dekkingsgraad beneden een vooraf vastgesteld niveau blijft. Los van deze korting merk ik op dat de zeggenschap over hoe er gerekend moet worden wel erg buiten het bereik van de feitelijke eigenaren van het opgebouwde pensioenvermogen is komen te liggen. Er is veel zinnige kritiek op de huidige berekeningswijze, maar die wordt niet inhoudelijk weerlegd door de DNB. Die spreekt alleen het machtswoord, en die macht ontleent ze aan de wetgever, ons parlement. Waarschijnlijk is er in het parlement onvoldoende inhoudelijke kennis van zaken over pensioenen. Toch bepalen die "volksvertegenwoordigers" de levenskwaliteit van al die burgers die afhankelijk zijn van hun oudedagsvoorziening.
Door Willem (Pensioenspaarder (?)) op
Ik dacht dat waardeoverdracht een wettelijk recht was en dat pensioenfondsen daar verplicht aan mee moesten werken op verzoek van (ex-) werknemers?
Door Ria Huisman (Directeur) op
Het is altijd zo geweest en zal zo blijven als de gerechtigden niet opstaan tegen dit beleid.
De hoge heren vulken hun zakken voor de kleine mens blijft niets over.
Het is al begonnen met Kok greep in de kas bij ABP.
Nederland hoera leuker kunnen we het niet maken.
Misstanden pensioenfondsen, Belastingdienst, DUO, CBR, wat gaat het kabinet hieraan doen en welk bedrijf volgt RDW.
Door Ben Hollander (adviseur) op
Het ABP presteert prima met 11% rendement. Het is het monetaire beleid van de ECB dat ons pensioenstelsel de nek om gaat draaien. Dat is gericht op het ondersteunen van zwakke zuidelijke economieën. En Rutte kijkt al 3 termijnen toe hoe 1500 miljard aan het verdampen is. Ik schaam me voor NL.
Door Stratenmaker- (buitendienst) op
Dat ABP praat al zeker vijf jaar over korten van de pensioenen. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Waarom wachten tot 2020 en 2021? De pensionado's zitten er warmpjes bij. Dus eenvoudig allemaal een tientje per maand korten. Dan zit er heel misschien straks nog iets in de pot voor de jongeren.
Door andreas (HRM adviseur) op
Hoezo WNRA, hierdoor zullen ambtenaren niet naar een sector gaan waar het ABP niet de oudedagsvoorziening is. De beoogde mobiliteit verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Door heinz op
De rente en de beurzen zullen nog verder dalen in 2020. Het gevolg is een korting op de pensioenen van pakweg 8%. In 2021 e.v. zal dit doorgaan.

Met dank aan de VVD en CDA die toekijken en de rijken rijker zien worden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners