of 64621 LinkedIn

ABP stopt met fossiele beleggingen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Pensioenfonds ABP stopt versneld met de beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen). Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2023 het merendeel verkocht zijn. ABP heeft zo’n 15 miljard hierin belegd, oftewel bijna 3 procent van het totale vermogen.

Koerswijziging

‘We gaan de koers wijzigen’, licht voorzitter Corien Wortmann-Kool toe. Het pensioenfonds ziet te weinig kans om als aandeelhouder de 'noodzakelijke forse versnelling van de energietransitie' te realiseren bij producenten van fossiele brandstoffen. 'Wij kijken naar waar wij de kansen zien voor die versnelling.'

 

Rendement op peil

Er is volgens ABP groot draagvlak voor het genomen besluit. ‘We hebben 3 miljoen deelnemers en heel veel werkgevers en wij proberen daar goed naar te luisteren. En we zien dat deelnemers het steeds belangrijker vinden om het pensioen duurzaam te beleggen. Er is toenemende zorg over het klimaat.’ Er is natuurlijk een groep deelnemers die het minder interesseert. ‘Daarom vinden wij het belangrijk dat we deze stap kunnen zetten terwijl het rendement op peil blijft.’

 

Opwarming aarde

Het pensioenfonds sprak al geruime tijd met deelnemers, wetenschappers en andere belanghebbenden, maar een belangrijke factor waren de alarmerende rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC en de energietoezichthouder IEA. ABP baseert het klimaatbeleid al sinds 2015 op de inzichten van het IPCC en het recente rapport laat zien dat zonder steviger ingrijpen de opwarming van de aarde te snel zal gaan. ‘Het is een extra wake-up call’, zegt Wortmann-Kool.

 

Maatschappelijk verantwoord

De fossiele beleggingen waren de afgelopen maanden veel in het nieuws. Ambtenaren en onderwijzers demonstreerden voor het versneld uitfaseren, ruim honderd deelnemers stapten naar de rechter en Nederlandse universiteiten gingen ABP voortaan adviseren over maatschappelijk verantwoord beleggen. Vakbond CMHF uitte juist zorgen over de gevolgen van duurzaam beleggen voor het rendement.

 

Radicale versnelling

ABP was meer van de softe druk en het aanwenden van de invloed als aandeelhouder om verandering te bewerkstelligen, bijvoorbeeld bij bedrijven als Shell. ‘Shell geeft aan voor vergroening te gaan, en zet een stip op de horizon, maar we zien onvoldoende kansen om met onze invloed de beweging te creëren voor de radicale versnelling die nodig is.’

 

Inspiratie

De aankondiging komt een week voor de VN-klimaatconferentie in Glasgow. ‘We willen laten zien dat we willen bijdragen, niet alleen in woord maar ook in daad. Banken en overheden geven nog steeds honderden miljarden aan fossiele bedrijven. We zullen allemaal een stap moeten zetten. Wij hopen hiermee een een inspiratie te zijn voor andere pensioenbeleggers.’

 

Scherpere criteria

ABP verwacht actiever te worden met het insluitingsbeleid, waarmee het bepaalt in welke bedrijven het belegt. In het voorjaar van 2022 zal het pensioenfonds komen met aangescherpte criteria waar het bedrijven aan wil houden. ‘Ook die zullen heel concreet moeten worden. We gaan de lat voor bedrijven hoger leggen.’

 

Tabak

Eerder nam ABP al de beslissing om te stoppen met tabak en toen hebben beleggers er ongeveer een jaar over gedaan om eruit te stappen. Het pensioenfonds verwacht nu ongeveer net zo lang nodig te hebben, met uitzondering van een klein deel van de beleggingen die niet beursgenoteerd zijn, waar misschien meer tijd voor nodig is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
@Is echt zo: het ABP heeft wel degelijk een enquête laten uitvoeren, misschien niet onder iedereen of heeft u de mail gemist.
En oh ja, het rendement is gewoon erg goed, mogelijk dat u het heeft over de dekkingsgraad maar dat heeft veel meer te maken met de rekenregels en rente.

@Peter: misschien had u niet alleen moeten proberen het IPCC-rapport te lezen maar ook de berichten van het ABP, waarin zij aangeven dat ze goede rendementen halen.
Door Ambtenaar1981 (Beleidsadviseur) op
Super goed dat ABP deze keuze maakt!
Zoals Peter aangeeft, ABP is er om een goed rendement te halen (met mijn aanvulling, i.p.v. een vervuilend rendement).
Door Woke-idioot op
@ Is echt zo,

Interesseert het je niet of er in 2050 nog mensen op aarde kunnen leven, of snap je de klimaatwetenschap gewoon niet?

Investeren in groene energie heeft niks te maken met deugen of woke zijn. Het is een logische economische afweging. Want klimaatverandering is een economisch risico. Orkanen, droogtes, bosbranden en overstromingen maken namelijk dingen kapot, en - surprise, surprise - dat vernietigt dus ook economische activiteit. De energietransitie is bittere noodzaak, willen we onze economieën veiligstellen van de gevaren van klimaatverandering.

Welkom in de 21e eeuw.
Door Is echt zo op
Te gek voor woorden. Geen "klant" die hiernaar gevraagd is. Straks mag het ABP van de woke-idioten alleen nog beleggen in Afrikaanse handwerkpoppetjes. Een pensioenfonds is er voor rendement. Deugen doe je maar in je eigen tijd. En helemaal gezien de rendementen die deze muppetshow de laatste jaren heeft gepresenteerd.
Door Peter (Ambtenaar) op
En weer buigt ABP onder de druk van een KLEINE groep belangenbehartigers.
Mij interesseert het dat ABP een goed rendement behaalt want daar zijn ze voor. Al dit luiteren naar actiegroepen kan daar geen goede invloed op hebben. Stop met het luisteren naar dergelijke actiegroepen en doe gewoon wat je taak is!

P.S> mensen die het IPCC rapport echt lezen en niet alleen de nogal gekleurde managementsamenvatting weten dat veel van de verhalen die nu de ronde doen onzin zijn.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners