of 64621 LinkedIn

ABP stopt met fossiele beleggingen

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Pensioenfonds ABP stopt versneld met de beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (gas, olie en kolen). Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2023 het merendeel verkocht zijn. ABP heeft zo’n 15 miljard hierin belegd, oftewel bijna 3 procent van het totale vermogen.

Koerswijziging

‘We gaan de koers wijzigen’, licht voorzitter Corien Wortmann-Kool toe. Het pensioenfonds ziet te weinig kans om als aandeelhouder de 'noodzakelijke forse versnelling van de energietransitie' te realiseren bij producenten van fossiele brandstoffen. 'Wij kijken naar waar wij de kansen zien voor die versnelling.'

 

Rendement op peil

Er is volgens ABP groot draagvlak voor het genomen besluit. ‘We hebben 3 miljoen deelnemers en heel veel werkgevers en wij proberen daar goed naar te luisteren. En we zien dat deelnemers het steeds belangrijker vinden om het pensioen duurzaam te beleggen. Er is toenemende zorg over het klimaat.’ Er is natuurlijk een groep deelnemers die het minder interesseert. ‘Daarom vinden wij het belangrijk dat we deze stap kunnen zetten terwijl het rendement op peil blijft.’

 

Opwarming aarde

Het pensioenfonds sprak al geruime tijd met deelnemers, wetenschappers en andere belanghebbenden, maar een belangrijke factor waren de alarmerende rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC en de energietoezichthouder IEA. ABP baseert het klimaatbeleid al sinds 2015 op de inzichten van het IPCC en het recente rapport laat zien dat zonder steviger ingrijpen de opwarming van de aarde te snel zal gaan. ‘Het is een extra wake-up call’, zegt Wortmann-Kool.

 

Maatschappelijk verantwoord

De fossiele beleggingen waren de afgelopen maanden veel in het nieuws. Ambtenaren en onderwijzers demonstreerden voor het versneld uitfaseren, ruim honderd deelnemers stapten naar de rechter en Nederlandse universiteiten gingen ABP voortaan adviseren over maatschappelijk verantwoord beleggen. Vakbond CMHF uitte juist zorgen over de gevolgen van duurzaam beleggen voor het rendement.

 

Radicale versnelling

ABP was meer van de softe druk en het aanwenden van de invloed als aandeelhouder om verandering te bewerkstelligen, bijvoorbeeld bij bedrijven als Shell. ‘Shell geeft aan voor vergroening te gaan, en zet een stip op de horizon, maar we zien onvoldoende kansen om met onze invloed de beweging te creëren voor de radicale versnelling die nodig is.’

 

Inspiratie

De aankondiging komt een week voor de VN-klimaatconferentie in Glasgow. ‘We willen laten zien dat we willen bijdragen, niet alleen in woord maar ook in daad. Banken en overheden geven nog steeds honderden miljarden aan fossiele bedrijven. We zullen allemaal een stap moeten zetten. Wij hopen hiermee een een inspiratie te zijn voor andere pensioenbeleggers.’

 

Scherpere criteria

ABP verwacht actiever te worden met het insluitingsbeleid, waarmee het bepaalt in welke bedrijven het belegt. In het voorjaar van 2022 zal het pensioenfonds komen met aangescherpte criteria waar het bedrijven aan wil houden. ‘Ook die zullen heel concreet moeten worden. We gaan de lat voor bedrijven hoger leggen.’

 

Tabak

Eerder nam ABP al de beslissing om te stoppen met tabak en toen hebben beleggers er ongeveer een jaar over gedaan om eruit te stappen. Het pensioenfonds verwacht nu ongeveer net zo lang nodig te hebben, met uitzondering van een klein deel van de beleggingen die niet beursgenoteerd zijn, waar misschien meer tijd voor nodig is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.p. Koks (Pensionado) op
Jammer dat het abp haar posities hierin gaat afstoten. Hierdoor verklein je de mogelijkheden om deze organisaties van binnen uit te beïnvloeden. Juist dit kan de samenstelling van de energiemix sterk wijzigen en de snelheid daarvan.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Beter kan het ABP stoppen met de beleggingen in de wapenindustrie. Naar mijn weten zit het ABP hier nog steeds in.
Zonder fossiele brandstoffen moeten we per direct stoppen met verwarmen en auto rijden. Elektrische auto rijden op stroom dat moet nu eenmaal ook opgewekt worden en dat gebeurdt in Nederland grotendeels (85%) met steenkool, gas en kernenergie.
Alleen wind en zonne-energie is onvoldoende voor de stroomvoorziening.
Gaat het ABP nu beleggen in kerncentrales?

Door Anand (Adviseur) op
Op naar de volgende actie wokies.
Ik stel voor dat we in het vervolg niet meer beleggen in bedrijven waarbij niet tenminste de helft van de medewerkers uit leden van de lhbti gemeenschap bestaat, daarna pakken we de bedrijven aan waar medewerkers nog in bezien auto’s rijden.
Ik neem aan dat de activistische deelnemers die dit hebben bewerkstelligd zich allemaal op de fiets verplaatsen of misschien in een tesla rijden.
Komop, Nederland redt de wereld niet, dit is symboolpolitiek.
O ja, mocht er weer een actie op touw worden gezet dan graag vooraf peilen wat de andere deelnemers willen anders hebben we straks een groepje randstedelijke ambtenaren die het beleggingsbeleid bepalen en dat is niet echt democratisch volgens mij.
Door Zipje op
Dit is politiek bedrijven met het geld van anderen. Die vele deelnemers waar het ABP aan refereert zijn met name de werkgevers. Mij als werknemer is in ieder geval niets gevraagd.
Door A.Monster (geen) op
ik heb die Wortmann - Kool vanavond even zitten aanhoren op de tv. Maar die weet ook niet waar ze het over heeft. Met we gaan niet meer beleggen in fossiele brandstoffen. (gas-olie-kolen)Dus m.a.w. we moeten snel mogelijk over op elektrische auto's. En daar heb je het eerste probleem. Dat zijn lithium batterijen die ze daarvoor gebruiken. En de grondstoffen worden al wereldwijd opgegraven. En Rio Tinto wil daar ook mee beginnen in Servié .Maar er moeten wel 33000 mensen verhuizen, dit met het gevaar dat ze anders zeer gevaarlijke stoffen binnen krijgen. Maar het hele landschap erom heen word zwaar vergiftigd. Maar daar hoor je niemand over. En naar 10 a12 jaar zijn die accu's op .Maar ja die gaan dan gewoon naar een derde wereld land .Maar ja dat is een ver van onze bed show. Ja toch mevr. Wortmann-Kool. En dan nog het volgende ook hier dichter bij ons land. Gaan andere landen gewoon door met aardgas ,en wij moeten ervan af .Gewoon gelul, een ander woord is er niet voor.
En Polen en andere oostblok landen blijven gewoon kolen verstoken. Wat niet te denken van China. Maarja al deze landen liggen niet op deze wereldbol . Zo ik stop ermee, als ik U alles moet uitleggen/schrijven dan ben ik nog wel een uurtje bezig .Maar ik denk dat U dan nog niet helemaal begrijpt. Kijk U ziet alleen maar Nederland, en dat is heel kortzichtig. Het lijkt erop dat wij Nederland (straks met honderd duizenden werkelozen zonder pensioen ) de wereld gaat redden.
Door Wietske op
Net gekeken bij de asn rendementen. In 5 jaar tijd netto rendement:
- aandelen: 11%
- obligaties -0,1 %

Nou dan doen de meeste aex fondsen het heel veel beter. Kijk maar eens bij asml bijvoorbeeld!
Door Duurzame belegger op
Hartstikke leuk voor je, Gerda van Dam, maar dat rendement is echt niet uniek. De hele aandelenmarkt is geëxplodeerd de afgelopen anderhalf jaar. Kijk voor de grap eens bij duurzame beleggingsfondsen van de ASN, daar zie je hetzelfde rendement.
Door Wietske op
Het ABP mag dus niet meer beleggen:
- Aegon: aegon brengt haar eigen geld onder in discutabele landen
- ahold: discussie over plofkip, niet bio producten en veel plastic
- akzo: mileiu onvriendelijke producten
- mittal: materiaal voor tanks
- Heineken: 30.000 alcohol opnames per jaar in ziekenhuizen

Maja ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet eens over de chips industrie en medicijnproductie in India.

Kortom: abp stop maar met beleggen en geef ons geld terug !
-
Door amb ten Aar (ambtenaar) op
Prachtig allemaal! Maar moet dit uitgebreid uitgemeten worden in de media? De waarde daalt toch meteen als je dit soort koersgevoelige informatie deelt. ABP had ook voor een geleidelijke, subtiele, afbouw kunnen kiezen..... ben benieuwd wat voor negatief effect dit heeft op het rendement.
Door Gerda van Dam (boa buitengebied) op
Gelukkig ben ik anderhalf jaar geleden ingestapt in Koninklijke Olie -RDSA. Shell dus. Tot nu toe een rendement van 55%.
Ik wens de deelnemers in het ABP veel succes met het beleggingsbeleid van het pensioenfonds waarin zij - VERPLICHT- moeten deelnemen. Anders zouden er velen met de voeten stemmen.