of 64231 LinkedIn

ABP steekt 160 miljoen in groen Europees herstelfonds

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeert 160 miljoen euro in de eerste groene obligatie van de Europese Unie. De EU gebruikt dit geld voor subsidies en leningen aan lidstaten voor duurzaam economisch herstel. In totaal geeft de EU de komende jaren zo’n 250 miljard euro uit aan duurzame obligaties. De markt voor deze obligaties groeit volgens ABP ‘spectaculair’.

Dezelfde eisen

Staatsobligaties zorgen voor stabiliteit en spreiding in de beleggingsportefeuille, schrijft ABP. Ook zijn ze goed verhandelbaar en passen ze bij de langlopende verplichtingen van een pensioenfonds. ‘Voor groene staatsobligaties hanteert ABP dezelfde eisen op het gebied van rendement, risico en kosten als voor alle andere beleggingen.’ Eind vorig jaar had het pensioenfonds 8 miljard euro in groene obligaties belegd.

 

Grootste uitgever

Het Europese fonds voor economisch herstel bedraagt bijna 800 miljard euro. Met de 250 miljard euro die de komende jaren aan groene obligaties wordt uitgegeven, wordt de EU de grootste uitgever van zulke obligaties ter wereld. Om subsidies en leningen te ontvangen, kunnen lidstaten plannen indienen voor en die plannen moeten aan strenge voorwaarden voldoen. De Europese Commissie houdt toezicht of het geld goed wordt besteed. Nederland geeft sinds 2019 groene staatsobligaties uit. ‘De markt voor groene obligaties', merkt ABP, 'groeit spectaculair.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Anand. Dit heeft te maken met onkunde van een zeer matig opererende bestuursorganisatie. Het ABP heeft gewoon de verplichting om rendement te maken op haar vermogen dan ga je toch geen geld steken in obligaties die gedurende 15 jaar 0,0% opbrengen?
Door anand (adviseur) op
onze moreel superieure mededeelnemers hebben hun eerste succesje behaald.
Een niet renderende investering met ons pensioengeld, maar wel groen, dat dan weer wel.
Hoe komen andere meer op rendement gerichte deelnemers aan zo'n sterke lobby?
Door Spijker (n.v.t.) op
Over deze belegging van het ABP kan je zeer grote twijfels hebben. Op deze belegging is namelijk in de toekomst nauwelijks rendement te halen. Met een rendement van 0,0 heeft dit met spreiding niets meer te maken. Waar is trouwens de media-informatie over deze investering en het rendement? Heeft het ABP soms een sponsorcontract gesloten met de EU? M.i. moet het bestuur zich voor deze investering verantwoorden.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners